Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Näin vältät yleisimmät matkoilta tarttuvat tuholaiset

Nakerrettu sikarilaatikko tai toukkia vilisevä maustepussi voivat yllättää ikävästi matkalta palanneen. HS listasi yleisimmät matkalaukussa Suomeen kulkeutuvat tuholaiset ja parhaat keinot välttää ne.

Matka
 
Heidi Rostén
MV photos
Parkettikuoriainen
Parkettikuoriainen Kuva: MV photos

1.Parkettikuoriainen

Hoikka, ruskea kuoriainen kulkeutuu Suomeen puuta, rottinkia tai bambua sisältävien koriste-esineiden ja puutavaran kuten parkettilautojen mukana. Nykyisten tietojen mukaan se ole onnistunut menestyksekkäästi siirtymään tuontiesineestä parkettilattiaan tai huonekaluihin. Mutta esineen ötökkä tuhoaa ja sen myötä myös itsensä.

Levinneisyys: esiintyy trooppisilla alueilla.

Kuinka sen välttää: Osta puuta, bambua tai rottinkia sisältäviä esineitä ja huonekaluja harkiten. Tehokas pakastaminen tuhoaa kuoriaisen kaikki kehitysasteet. Myrkytys on usein tehotonta, sillä tuholaiset ovat suojassa puun sisällä.

Huppukuoriainen
Huppukuoriainen

2. Huppukuoriainen

Jos seinälle ripustetusta puisesta matkamuistosta on jäljellä enää yksikseen riippuva metallilanka ja iso kasa purua olohuoneen lattialla, todennäköisimmin matkalta on kulkeutunut puuesineissä viihtyvä huppukuoriainen. Uuteen ympäristöön siirtyminen on näille tuholaisille kuitenkin sen verran mullistava tapahtuma, etteivät ne arvioiden mukaan kykene siirtymään tuontiesineestä huonekaluihin tai talon rakenteisiin.

Levinneisyys: Huppukuoriaisia on maailmassa yli 500 lajia. Sitä esiintyy lähes kaikissa trooppisissa ja subtrooppisissa maissa. Kuoriainen elää puussa ja kulkeutuu Suomeen lähinnä puisten tai puuosia sisältävien koriste-esineiden mukana.

Kuinka sen välttää: Osta puuta sisältäviä tuotteita harkiten. Jos matkalaukkuusi silti sujahtaa vaikkapa puiset bongorummut, pakasta soitin kotona. Tuholaisen eliminointi saattaa vaatia kaksinkertaisen pakastamisen. Pakasta tavarat ensin läpikotaisin, sulata ja pakasta sitten uudestaan. Jotkut lajit ovat munavaiheessa hyvin sitkeitä, sillä niissä ei ole juurikaan vettä. Kaksinkertainen pakastaminen takaa, että kuoriaisen sisään kertyy nestettä. Jäätyneen nesteen laajentuminen rikkoo tuholaisen sisäelimet.

Lutikka eli seinälude.
Lutikka eli seinälude.

3. Lutikka eli seinälude

Yöllä ne iskevät. Verenimijät, jotka pimeässä suunnistavat pahaa-aavistamattoman ihmisen lämpöä kohti. Aamulla öisestä aterioinnista voi olla todisteena kutiavia puremia kehossa. Lakanoista löytyy lutikan ulostetta. Oikein lutikkakammoisen voi olla vaikea löytää turvallista matkakohdetta, sillä tämä sitkeä otus on onnistunut leviämään kaikkialle.

Levinneisyys: esiintyy kaikkialla, missä on ihmisasutusta.

Kuinka sen välttää: Tarkista, löytyykö hotellihuoneen lattialistoista, sängystä, tyynyistä, lakanoista ja sängynpäädystä mustina pisteinä erottuvaa lutikan ulostetta. Säilytä matkalaukkua, jos mahdollista, suljetussa säkissä kaukana oletetusta ludepesäkkeestä – useimmiten sängystä.

Jos epäilet tuoneesi lutikoita matkalaukussa:

1. Siirrä matkatavarat suljetussa pussissa 80 asteisen saunan ylälauteille. Anna matkatavaroiden lämmetä saunassa vähintään 4 tuntia. Koko pussin sisällön tulee lämmetä vähintään 52 asteeseen.

2. Pese vaatteet 60 asteessa.

Jos havaitset lutikoita kotonasi, ota yhteyttä ammattilaiseen. Omatoiminen myrkyttäminen ei poista ongelmaa. Älä vaihda nukkumapaikkaa, sillä lutikat suunnistavat yöllä ihmisen uloshengitysilmaa, kehonlämpöä tai mekaanista värähtely kohti. Näin ongelma voi levitä muihin huoneisiin.

Tupakkakuoriainen
Tupakkakuoriainen

4. Tupakkakuoriainen

Kylmänarka tupakkakuoriainen tulee koteihin usein eksoottisten mausteiden mukana. Ihmiset ostavat mausteita matkoiltaan ja unohtavat ne sitten kaapinnurkkaan.

Puolen vuoden kuluttua suljettupussi saattaa olla pullollaan munista kuoriutuneita tupakkakuoriaisia. Tupakkakuoriaiset syövät tiensä ulos pussista ja käyvät nopeasti käsiksi muihin mausteisiin.

Levinneisyys: Elää tropiikissa ja subtrooppisilla alueilla. Ravinnoksi kelpaa melkein mikä tahansa kuiva, eloperäinen aines, kuten tupakka, kahvinporot, mausteet, teet, leipä ja pähkinät.

Kuinka sen välttää: Kaikki saastuneessa kaapissa olevat suojaamattomat elintarvikkeet kannattaa heittää pois. Laita uudet elintarvikkeet tiiviisiin, kannellisiin rasioihin. Pakastaminen tuhoaa kaikki kehitysasteet.

Älä osta suuria eriä elintarvikkeita tai tupakkatuotteita kotiin, jos ei niille ole sopivaa viileää säilytystilaa.

Torakka
Torakka

5. Torakka

Ihmiselle torakka on tuholainen, mutta torakalle ihminen on peto. Yöllinen reissu jääkaapille pakottaa pimeässä liikkuvan ötökän hakeutumaan turvaan. Torakka on vikkelä otus, jolle hotellin lattialla avoimenaan lojuva matkalaukku on houkutteleva vaihtoehto.

Levinneisyys: Torakka on yleinen elintarviketuholainen, jota esiintyy kaikkialla maailmassa. Lajeja on useita.

Ravinnokseen torakka käyttää helposti saatavissa olevaa kuivaa, eloperäistä ainetta. Kaikki keittiöstä löytyvä kelpaa. Kodin epäsiisteys pahentaa ongelmaa.

Torakat eivät ole myrkyllisiä, mutta niiden ulosteet haisevat pahalle.

Kuinka sen välttää: Torakat kulkeutuvat Suomeen lähinnä matkalaukuissa, joten pidä matkalaukku suljettuna.

Matkalaukun tarkistaminen kannattaa, sillä isohko otus on useimmiten silmillä havaittavissa. Pidä elintarvikkeet torakoiden ulottumattomissa. 

Intianjauhokoisa eli keittiökoisa.
Intianjauhokoisa eli keittiökoisa.

6. Intianjauhokoisa eli keittiökoisa

Herkulliset pähkinät Nairobin torilta saattavat saada lennokkaan muodon uudessa kotimaassaan.

Nimestään huolimatta tämä kosmopoliitti on arvioiden mukaan alkujaan lähtöisin Etelä-Amerikasta. Nykyään Suomen kodeissakin liihotteleva, "yöperhosta" muistuttava, hyönteinen on hyvin laajalle levinnyt elintarviketuholainen.

Intiankoisa herkuttelee rasvaisella ruualla kuten suklaalla, kahvinporoilla, rasvapitoisilla pähkinöillä ja siemenillä.

Levinneisyys: Esiintyy lähes kaikkialla maailmassa. Suomeen on jo kotiutunut oma kanta lajista.

Kuinka sen välttää: Hävitä pilaantuneet tuotteet ja laita uudet elintarvikkeet tiiviisiin, kannellisiin rasioihin. Puhdista saastuneet kaapit kauttaaltaan.

 Asiantuntijat: Luonnontieteellisen keskusmuseon professori Olof Biström sekä Henri Tiainen Luteiden Torjunta Helle -yrityksestä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!