Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Viisi kivaa suomalaista talvikaupunkia

Suomi on täynnä kivoja kesäkaupunkeja, mutta mikä olisi sellainen, jossa on kiva käydä myös talvella? Tervetuloa Savonlinnaan, Maarianhaminaan, Naantaliin, Porvooseen ja Rantasalmelle.

Matka
 
Ravintola Waahdon keittiömestari Jarno Andersin räätälöi Waahdon ruokalistat vuodenaikojen mukaan.
Ravintola Waahdon keittiömestari Jarno Andersin räätälöi Waahdon ruokalistat vuodenaikojen mukaan.

Ihan kiva kesäkaupunki!"

Kuulostiko tutulta?

Niinpä.

Moni kesäkaupunkina tunnettu suomalainen paikkakunta nukahtaa talviunille. Palvelut hiipuvat kuukausiksi. Torilla tulee vastaan vai palttoon alle puhaltava viima.

Mutta on niitäkin paikkoja, joissa hyöritään läpi talven.

Savonlinna 

Lumivaippaan verhoutuva Savonlinna vaikuttaa hiljaiselta, mutta kaupungin vanhoissa puutalokortteleissa käy kova hyörinä.

Saimaan sydämessä käsityöläiset, taiteilijat ja yrittäjät jatkavat aherrusta myös talvella, vaikka tahti hieman rauhoittuukin.

Vanhat puutalokorttelit, erityisesti Linnankadun talot kätkevät sisäänsä käsityöläisten ateljeet, galleriat, pikkuputiikit ja kahvilat.

Linnankatu yhdeksässä seisoo kellanruskea puutalo, nimeltään Putka. Se oli ennen vankila, nyt sisällä on taidetta. Näyttelyjä on ympäri vuoden.

Kadun toisella puolella tekstiilitaiteilija Karin Lilja valmistaa luonnonmateriaaleista tehtyjä huopia, mattoja ja ryijyjä.

Putka – Galleria Ars Nova, Linnankatu 9- Avoinna 23.12.2014 saakka, ma–pe 11–17, la–su 12–15 ja jälleen 2.1.2015 alkaen. Mariitta Luftin näyttelyn Voimaa väreistä maalauksia voi ihailla aatonaattoon saakka. www.arsnova.fi

Tekstiilitaitelija Karin Liljan ateljee, Linnankatu 10. Avoinna joka päivä noin klo 9–15. www.karinlilja.fi
Kaupungin suosituimmassa kahvilassa, Café Saimassa, on vanhan kahvisalongin tuntua. Salimaiset huoneet, korkeat ikkunat, antiikkilipastot ja valkoiset pöytäliinat vievät ajatukset vuosikymmeniä taaksepäin.

Paikalliset ylistävät kahvilan poikkeuksellisen hyvää palvelua, herkullisia leivonnaisia ja taiten tehtyä kahvia.

Café Saima, Linnankatu 11. Avoinna ma–ti suljettu, ke–la 10–17, su 11–16. www.kahvilasaima.net/
Olavinlinna on Savonlinnan tunnetuin maamerkki. Se on avoinna ympäri vuoden. Talvinen linna on kylmä ja viluinen – kuten entisaikaan – mutta tunnelma keskellä valkoista maisemaa on vailla vertaa.

Rannan puolella lämpöä löytää maakuntamuseo Riihisaaresta. Arkkitehti Ernst Lohrmann suunnitteli saareen kruunun jyvämakasiinin vuonna 1852, ja vaikka rakennus onkin restauroitu museoksi, komeilee sen julkisivu yhä alkuperäisessä asussaan.

Riihisaaressa tapahtuu ympäri vuoden. Perusnäyttelyn Elämää Saimaan rannoilla lisäksi museossa avautui vastikään Höyryt Saimaalla -näyttely, joka kuvaa Saimaalla liikennöineiden museolaivojen historiaa.

Olavinlinna avoinna 2.1. alkaen arkisin klo 10–16, viikonloppuisin klo 11–16. Joulunajan 15.–31.12.2014 suljettu. www.nba.fi/fi/museot/olavinlinna
Riihisaaren museo avoinna ti–su klo 10–17. www.savonlinna.fi/museo
"Maistuisiko kulhollinen lohikeittoa?" kysyy Pia Pentti, ja ojentaa höyryävän kulhollisen yrteille ja Saimaalle tuoksuvaa keittoa.

Pentti myy Pian kalaa & kaviaaria -myymälässään lähialueiden vesien antimia. Tiskistä löytyy kuulua Puumalan lohta, suussa sulavaa kylmäsavulohta, muikkukukkoa ja monia muita herkkuja.

Viereisen Akselinpoika -liha- ja juustomyymälän pitäjät Pertti ja Ritva Ruuskanen kertovat, että lähiruoka vetää ihmiset halliin ympäri vuoden – kaikki tuore liha on läheisiltä maatiloilta.

Paikallisten herkkujen perinteet ovat pitkät. Esimerkiksi mehevä Muhosen luomuruisleipä leivotaan yhä satoja vuosia vanhaan juureen, ja jokaisen leivän mukana saa runon.

Vain muutama vuosi sitten Saimaan rannalle avattiin ravintola, josta on tullut sekä savonlinnalaisten että vierailijoiden suosikki. Kirkkaina talvipäivinä ravintola Waahdon täyttävän valon määrä suorastaan häikäisee.

Tarjolla on sekä lounasta että illallista. Kolmen ruokalajin pöytiin tarjoiltu lounas maksaa huokeat 11,50 euroa.

Raaka-aineissa maistuu raikkaus, ja esillepanoon on nähty vaivaa. Waahto on yhdistelmä paikallisia raaka-aineita ripauksella maailman keittiöitä. Erityisesti jälkiruuat muistuttavat taideteoksia.

Pian kalaa & kaviaaria ja Akselinpoika, Olavinkatu 33. Avoinna ma–to 9–17,pe 9–18,la 9–14. www.akselinpoika.com
Ravintola Waahto, Satamapuistonkatu 5. Avoinna ma–to 11–22, pe 11–23, la 12–23, www.ravintolawaahto.fi
Kun majapaikkaa tiedustelee paikallisilta, moni suosittelee Lossiranta lodgea Olavinlinnan kupeessa.

Lossirantaa emännöi Euroopan komission tulkkina työskennellyt Christine Lund. Lund osti vuonna 1843 rakennetun puurakennuksen kesäpaikakseen 80-luvulla, koska ihastui Savonlinnan kauneuteen ja rauhallisuuteen.

"Täällä on aivan eri aika kuin muualla", Lund sanoo.

Ystävät eri puolilta maailmaa halusivat vierailla Savonlinnassa erityisesti oopperajuhlien aikaan. Lundin puutalo oli usein tupaten täynnä vieraita, jotka viipyivät jopa viikkoja kerrallaan. Tästä kumpusi ajatus restauroida päätalon vanha, kivinen talousrakennus boutique-hotelliksi.

"Nukutte siis vanhassa pesutuvassa. Sauna on yhä sama, mutta se on entisöity."

Seuraavaksi Lund remontoi Olavinkadun päässä olevan puurakennuksen, joka oli aikanaan kalastajien rakentama, viiden perheen kotitalo. Puutalo on nyt hotelli ympäri vuoden.

Lossiranta sai nimensä sijainnistaan. Jo vuosisatoja hotellin edusta oli etäisyydeltään lyhin paikka ylittää Saimaa Olavinlinnaan. Paikalla seisoi aina joko vene tai lossi.

Saimaa Lossirannan ja linnan välillä on jopa 30 metriä syvä. Virta on niin voimakas, että Saimaa on talvellakin ilman jääpeitettä.

"Virtaava vesi on maaginen. Jopa 30 asteen pakkasella kuulet, kun aallot loiskuvat rantaan", Lund kuvailee.

Kesällä Lossirannan puutarhassa istutaan nauttimassa valoisista kesäilloista ja linnasta kaikuvasta musiikista. Talvi puolestaan tarjoaa jotain täysin omaleimaista. Saunan nurkalla olevassa paljussa voi istuskella lämpimässä vedessä myssy päässä ja ihailla pimenevässä yössä Olavinlinnan valoja ja Saimaasta nousevaa höyryä.

Jos herää aamulla päätalolle katetulle aamiaiselle juuri ennen auringonnousua, edessä avautuu upea sininen maisema. Kelta-oranssit valot valaisevat linnaa, Saimaan yllä leijuu usva, ja hiljaisuus puhuu.

Näyssä on todella taikaa.

Lossiranta Lodge, vastaanotto sijaitsee Lossirannassa, Olavinkatu 8. www.lossiranta.net

Erica Nyholm
Lossiranta on yksi kauneimmista paikoista ihailla talvista Savonlinnaa. Muinoin rannassa seisoi joko vene tai lossi, nykyisin Olavinlinnaan pääsee siltaa pitkin.
Lossiranta on yksi kauneimmista paikoista ihailla talvista Savonlinnaa. Muinoin rannassa seisoi joko vene tai lossi, nykyisin Olavinlinnaan pääsee siltaa pitkin.
Pia Pentin herkkuvalikoiman antimet nousevat lähialueen vesistä.
Pia Pentin herkkuvalikoiman antimet nousevat lähialueen vesistä.
Tekstiilitaitelija Karin Liljan töitä inspiroivat luonto ja sen värit.
Tekstiilitaitelija Karin Liljan töitä inspiroivat luonto ja sen värit.
Lossiranta lodge -hotellin paljun lämmössä voi nauttia virtaavan Saimaan maisemasta paukkupakkasillakin.
Lossiranta lodge -hotellin paljun lämmössä voi nauttia virtaavan Saimaan maisemasta paukkupakkasillakin.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!