Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Viisi paikkaa, joissa saa olla ihan hiljaa

Matka
 
Sinimaaria Kangas
Högsåran saaren Villa Ceciliassa voi yöpyä myös talviaikaan.
Högsåran saaren Villa Ceciliassa voi yöpyä myös talviaikaan.

Kun maailma käy yhä hälyisemmäksi, joskus tekee mieli olla vain hiljaa. Hiljaisuusmatkailun juju ei ole täydellinen äänettömyys vaan riittävä rauha, joka jättää tilaa luonnon äänille ja omille ajatuksille.

HS vieraili viidessä matkakohteessa, jonne voi paeta hektistä elämää.

Högsåra: Mykkien otusten saari

Hiljaisuus tiivistää otettaan jo odotellessani lautan lähtöä Svartnäsin satamassa.

Hämärä lossi on muista autoista autio. Kannella seistessä kuuluu vain meren lotinaa ja lumikiteiden rapsahtelua olkapäille.

Seuraksi sukeltaa toinen auto, ja lossi rysähtää käyntiin. Parin kilometrin matka on melun läpitunkema, mutta perillä lumisessa saaressa odottaa rauha.

Kesällä Hiittisten saaristoon kuuluva Högsåra kuhisee elämää. Nyt maisema näyttää ensin läpeensä autiolta, mutta mutkan takana pilkottaa ystävällisiä valoja.

Majapaikka Villa Cecilia löytyy vaivatta isännän antamien ohjeiden mukaan. Sen tunnistaa vanhasta navetasta ja naapurin pihalla uinuvasta lentokoneesta, joka on kiedottu jouluvaloihin.

Kun auton moottori sammuu valkoisen pitsikuistin eteen, jäljelle jää rikkumaton hiljaisuus.

Ovessa roikkuu avain ja sen yllä palaa lempeä lyhty. Muutoin vanha luotsihuvila sulautuu saumatta pimeyteen.

Sisällä avautuu korkeita ja koreasti tapetoituja huoneita. Tämä on turvallinen pesä tutkia hiljaisuutta – varsinkin keittiö, joka on kuin repäisty Astrid Lindgrenin kirjoista.

Lamppu heiluu hiljalleen katossa, seinäkello raksuttaa tasaisesti ja jääkaappi hätkähtää välillä hurisemaan. Talolla olisi takuulla tuhat tarinaa kerrottavana, mutta se tyytyy vain huokailemaan hiljaa.

Iltaohjelmaksi riittää kalakeiton lämmitys. Lopun iltaa kiikun keinutuolissa ja tarkkailen keittiön yksityiskohtia.

Aluksi äänten niukkuus on tainnuttavaa. Sitten siinä melkein lepää.

Venäjän suuriruhtinas Aleksanteri III vietti täällä kesiään 1800-luvun lopussa, mutta näin talviaikaan Högsåra on paikka, jossa ei juuri kuule ääntä.

Kylää risteilee valaistuja hiekkateitä, joilla kelpaa vaeltaa pimeässäkin.

Puutalot reunustavat kyläraittia tiheään, ja jostain tulvahtaa lehmän tuoksu, mutta ketään ei näy vaikka on perjantai-ilta. Missä kaikki saaren 45 pysyvää asukasta väijyvät?

No, siinä onkin yksi – ensimmäinen vastaantulija.

Vesa-Matti Väärä
Högsårassa törmää helpommin lampaaseen kuin toiseen ihmiseen.
Högsårassa törmää helpommin lampaaseen kuin toiseen ihmiseen.

Rusakko loikkii tien yli kiireettä ja katoaa sitten syreenipuskaan. Ja tuolla pihavalojen katveessa istuu musta koira vahtimassa vastikään rakennettua lumiukkoa. Molemmat tuijottavat ohikulkijaa yhtä vaitonaisina.

Nyt näkyy tien toisellakin puolella liikettä. Neljä lumen kuorruttamaa lammasta ilmestyy pimeydestä portille tervehtimään.

Viimeinkin lähikontakti paikalliseen.

Upotan sormet paksuun villaan, joka on syvemmällä kuivaa ja lämmintä. Nämäkin otukset pysyvät määkimättä, vaikka nuuskivat rohkeasti vieraan taskuja.

Kotimatkalla pysähdyn kuulostelemaan. Kyllä. Kun askelten narina loppuu, hiljaisuus on rajaton. Tai ei sittenkään: jostain kaukaa kantautuu lentokoneen ulina ja sitten veneen moottori hurisee. Tuuli humisee kuusten latvuksissa. Meri kohisee vaimeasti.

Kannatti tulla oikeaan paikkaan väärään aikaan vuodesta.

Högsåra sijaitsee Kemiönsaaren kunnassa parin tunnin ajomatkan päässä Helsingistä ja puolentoista tunnin matkan päässä Turusta. Saarelle kulkee useita losseja päivässä Svartnäsin satamasta. Majoitus Villa Ceciliassa sopimuksen mukaan; talviaikaan 25 euroa per henkilö yöltä. info@farmorscafe.fi, p. 050-0571739

Turun Birgittalaisluostarin vierasmaja on koruton mutta hiljainen.
Turun Birgittalaisluostarin vierasmaja on koruton mutta hiljainen.


Luostarin vieraskoti: Harvasanaisten nunnien hoteissa

Lasioven avaa tyynesti hymyilevä nunna, jolla on harmaa leninki ja Väinämöisen lakkia muistuttava pyöreä päähine.

Muuten Turun birgittalaisluostarin pyörittämä vieraskoti vaikuttaa ihan tavalliselta majatalolta, vähän seesteisemmältä vain.

Sisar näyttää helmat kahisten tietä yläkerran huoneeseen, joka on yksinkertainen ja läpeensä siisti muttei sentään askeettinen kammio.

Kapoisiin sänkyihin on pedattu orvokkilakanat. Seinällä roikkuu risti. Tunnelma on pikemminkin arkisen tyyni kuin erityisen harras.

Televisio löytyy sille varatusta huoneesta ja hyllyittäin kirjoja toisesta. Vieraat näyttävät kuitenkin viihtyvän kukin omissa koloissaan.

Yörauha on taattu, sillä lukuisia kansallisuuksia edustavat sisaret ovat harvasanaisia emäntiä ja asiakkaat ottavat heistä auliisti mallia.

Kävijöiden kirjo yltää lapsiperheistä rokkareihin, mutta nunnien mukaan harva yltyy korottamaan täällä ääntään.

Ja vaikka kauppatorille on vain puoli kilometriä, keskustan humu ei kiiri näiden seinien sisään.

Aamulla alakerrassa tarjotaan kelvollinen perusaamiainen, jonka ääressä vieraat sorisevat korkeintaan vaimeasti. Muutaman kahvikupillisen jälkeen jaksaa taas kohdata kaupungin desibelit ilolla.

Turun Birgittalaisluostarin vieraskoti. Yhden hengen huone 45 euroa, kahden hengen huone 65 euroa. www.kolumbus.fi/birgitta.turku/index.fi.htm

Vesa-Matti Väärä

Jokikellunta: Takaisin alkutilaan

Levotonkin sielu rauhoittuu pakon edessä. Kun kellii järvessä selällään pelastautumispuvusta kömpelönä, on vain suostuttava veden vietäväksi.

Olo on ensin kihelmöivän jännittävä, sitten pelkästään seesteinen. Vaikka vesi on hyytävää, toppavaatteet eristävät kylmää edelleen ja pelastusliivit pitävät ajelehtijan takuuvarmasti pinnalla.

Lieksalaisen Rauni Hietasen räätälöimä rentoutuskellunta on suuri mutta hidastempoinen seikkailu. Se onnistuu yksin tai ryhmässä läpi talven; kunhan löytyy tarpeeksi jäätöntä vettä.

Vain kasvoille tirskahtavat pisarat saavat hätkähtämään horteesta hereille – ehkä. Sillä kun jännitys laukeaa, kelluja antautuu virran vietäväksi ja unen rajamaille. Vesi sumentaa äänet ja kohta korvat jo turtuvat sukeltamisesta tuttuun suhinaan.

Jos silmät pysyvät auki, taivaalla odottaa ehtymätön esitys: pilvien liikkeet, tähtien ketjut tai pimeän sadat sävyt. Kohta vedestä ei halua enää pois ja alkaa ymmärtää miksi valaiden esi-isät aikoinaan muuttivat maalta takaisin mereen ja miten ne voivat nukkua veden varassa. Vaivatta.

Lieksan Matkakaverit, Raunin maja, Siikakoskentie 65, Pankakoski. Tunnin kellunta joessa tai järvessä maksaa 50 euroa henkilöltä ja rantasauna 50 euroa tunnilta. Lisähinnasta ryhmille tarjolla lämminvesipalju. www.ruunaa.eu

Puukarin pysäkki: Taikinaterapiaa vaaran juurella  

Lampaan määkäisy. Riihitontun askeleet savusaunassa. Hiutaleen tömähdys hankeen.

Nämä kaikki voi kuulla selkeästi majatalo Puukarin Pysäkissä lähellä Valtimoa. Meluttomuus on tämän pohjoiskarjalaisen luomutilan ja koko tienoon valtti. Sen keskellä voi sukeltaa äänimaisemaan, joka muualla peittyy helposti hälyyn.

Puukarissa onkin panostettu tosissaan hiljaisuuspalveluihin, joita maustavat on oman tilan tuotteet. Hirsitalossa voi pysähtyä kiireettömälle piirakkahetkelle tai rehevälle perinneaterialle lähiruoan merkeissä.

Puuhastelijat rentoutuvat parhaiten kädet taikinassa. Talossa leivotaan ruisleipää useamman kerran viikossa, ja emäntä ottaa mukaan oppilaita leiväntekopäivinä sopimuksen mukaan.

Hyviä hiljaisuusaktiviteetteja ovat myös lampaiden hoito, pulkkakyyti vaaran rinnettä pitkin tai lumikenkäily huipulla odottavaan Luppotupaan, jossa voi keittää nuotiokahvit.

Talon pihapiiriin on luotu Hiljentymisen huone, jossa pidetään valokuvilla maustettuja runohetkiä. Tilalla järjestetään aika ajoin myös hiljaisia kursseja, joiden aiheet vaihtelevat astrologiasta ja yrttien poiminnasta mindfullnessiin.

Maailmaa ei tosin pääse perinpohjin pakoon täälläkään: selkeällä säällä maantieltä kantautuu toisinaan rekkojen hurinaa. Muutoin vaarojen keskellä humisevat vain puut.

Majatalo Puukarin Pysäkki, 8,5 kilometriä pohjoiseen Valtimon kirkonkylältä. www.puukarinpysakki.fi


Gardenia: Hamepalmun helmoissa

Vesipisarat putoilevat raukeasti päähän. Ilma tuoksuu huumaavasti tropiikilta. Nenän edessä roikkuu rypäs kardemummankukkia. Palmut kurottavat korkealle kohti sinisenä kiiluvaa taivasta.

Olen syvällä viidakossa, mutta reilun vartin matka Helsingin rautatieasemalta tänne maksoi vain bussilipun verran, ja hiilijalanjälki oli mitätön.

Gardenian trooppinen puutarha Viikissä on kätevä miniparatiisi, johon voi pistäytyä hetkeksi tai koko päiväksi. Mehevän tuoksun lisäksi täällä on parasta hiljaisuus. Lounasaikaan kasvihuoneen keskiosassa ruokailee yliopistoväkeä, mutta kun sujahtaa ovesta puutarhan perimmäiseen loukkoon, äänimaisema rajoittuu kosteuslaitteen suhinaan.

Lasiseinien suojissa rehottaa liuta tutun kuuloisia ja oudon näköisiä kasveja. Tuolla kasvaa guava ja tuolla kaneli. Vanilja pesii ruukussa, ja öljypalmu tavoittelee lasikattoa. Valtavasta fiikuksesta roikkuu ilmajuuria kuin vyyhti paksuja hiuksia.

Liisa Takala
Gardenia on viidakko vartin matkan päässä Helsingin rautatieasemalta. Siellä ei kuule muuta kuin kastelulaitteen suhinan.
Gardenia on viidakko vartin matkan päässä Helsingin rautatieasemalta. Siellä ei kuule muuta kuin kastelulaitteen suhinan.

Kyyristyn hamepalmun helmojen alle, annan kosteuden tulla kasvoille ja kuuntelen pisaroiden lätsähtelyä. Kun silmät tottuvat vihreään, huomaan maassa piileskelevät pienet aarrearkut ja kaakaopuusta roikkuvan jättilepakon.

Se ei ole elävä toisin kuin kala-altaissa asustavat sylikokoiset karpit. Ne availevat hiljaa suutaan ja kerjäävät kohteliaasti herkkupaloja vierailtakin vaikka tunnistavat kuulemma hoitajansa. Musta kilpikonna lipuu tyynesti kivelle lepäämään.

Kun lounasaika loppuu, koko viidakko hiljenee. Kiipeän ylös parvekkeelle, jossa ihmeköynnös kukkii villin vaaleanpunaisena. Täällä on helppo leikkiä kaukaista kesää.

Gardenia, Koetilantie 1, Helsinki. Bussi 68 Helsingin Rautatientorilta (laituri 7). Aikuiset 4 euroa, lapset 2 euroa. www.gardenia-helsinki.fi

Palmut kurkottavat korkeuksiin.
Palmut kurkottavat korkeuksiin.
Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!