Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Stubb ei uskalla pitää ladyboyn puolia

Matka
 
Riku Rantala
Riku Rantala
Kirjoittaja on lauantain kolumnisti.

Junnu Vainion 1970-luvun laulussa kerrotaan seksituristi Turakaisesta, joka matkustaa Thaimaahan. Turakaisen kohtalona on juovuksissa haksahtaa jumalaisen kauniiseen naiseen, joka todellisuudessa onkin mies.

Teininä kuuntelimme ahkerasti Turakaisen huonolaatuista kasettikopiota, sillä ajan ummehtuneessa mediailmapiirissä sen suorasukainen säädyttömyys oli meille jotain täysin käsittämätöntä. Kappale oli nokkelasti riimitetty, mutta rivonakin se oli vanhoillinen – ainakin suhtautumisessaan transihmisiin.

Turakainen oli ainoa kosketuspintani paikalliseen ladyboy-kulttuuriin, kun ensi kertaa reissasin Kaakkois-Aasiaan. Kunnes sitten törmäsin viehättävään tyttöön, joka myi paistettuja nuudeleita bangkokilaisen kantabaarini kulmalla.

Aluksi olin otettu, kun hymyilevä neito flirttaili aina vuorollani – sellaista minulle ei yleensä tapahtunut missään päin maailmaa. Aloin poiketa useammin, kunnes oivalsin, että neitokaisen vahvoille ranteille ja aataminomenalle oli luonnollinen selitys. Kokemattomuuttani vaivaannuin ja hain jatkossa nuudelini muualta.

Sittemmin olen reissuilla niin Thaimaassa kuin Laosissakin viettänyt monta iltaa porukoissa, joissa on ollut hänen kaltaisiaan. Jotkut ovat pukeutuneet naisiksi, toiset käyneet läpi hormonihoitoja tai jopa laajan sukupuolenkorjausleikkauksen.

Yhden asian olen oppinut: he ovat naisia, jotka ovat olleet vankeina miehen vartalossa. Kyse ei ole illuusiosta tai säädyttömyydestä, vaan perusoikeudesta olla oma itsensä.

Ihmisen mieli on lokeroivaksi rakennettu, mutta luonto ei ole ahdasmielinen. Kaikki eivät voi sopia perinteisiin sukupuolilokeroihin. Siitä ladyboyt ylpeästi muistuttavat myös matkailijoita.

Suomessa lokerointi on voimissaan, ja transihmisten kohtelu poikkeaa muista Pohjoismaista, sillä täällä sukupuoltaan korjaava on pakotettu avioeroon ja pakkosterilaatioon. Siksi EU:n ihmisoikeusraportoija antoi Suomelle aiheesta huomautuksen.

Mitä teki hallitus? Pääministeri Alexander Stubbissa ei ollut miestä hoitamaan asiaa kuntoon, sillä hän pelkäsi eduskunnan pienimmän puolueen puheenjohtajan Päivi Räsäsen raivoa. Kuusi kristillistalebaania onnistui vesittämään ihmisoikeusloukkauksen korjaamisen.

Emme siis ole päässeet kovin kauas ummehtuneelta 1970-luvulta. Vaikka pääministeri mielellään esiintyy jonkinlaisena uuden ajan komeettana, hän onkin pelkkä Turakainen.

Kirjoittaja on Madventures-tietokirjailija, jota huolettaa thaimaalaisen nuudelitytön kohtalo nakkikioskilla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!