Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Galápagossaarilla voisi edelleen metsästää kuin Charles Darwin – hatulla

Kilpikonna puraisee takapuolesta, ja merileguaani tuijottaa silmiin. Matkailijat rakastavat Galápagossaarten kesyjä eläimiä, mutta vaarantavatko he ainutlaatuisen luonnon tulevaisuuden?

Matka
 
Anna Von Hertzen
Galápagokselta löytyy jähmettynyttä laavaa, kaktusmetsää, vihreitä ylänköjä ja trooppisia rantoja.
Galápagokselta löytyy jähmettynyttä laavaa, kaktusmetsää, vihreitä ylänköjä ja trooppisia rantoja. Kuva: Anna Von Hertzen

Charles Darwin otti hatun päästään, astui askeleen kohti pelottomana seisovaa lintua, joka tihrusti häntä uteliaana, ja heitti hatun linnun päälle.

Illallinen.

Sen helpommin nuori brittiläinen luonnontieteilijä tuskin olisi voinut saalistaa ruokaansa.

Pari sataa vuotta myöhemmin luonto-opas Martha Chican kertomus Darwinin saalistusmenetelmistä on edelleen helppo uskoa.

Olemme Genovesalla, yhdellä Galápagossaarten saariryhmän saarella, ja metrin päässä Chican jaloista tepastelee sinijalkasuula. Siitä saisi helposti iltapalan.

Lintu vilkuilee matkailijoiden rykelmää laiskasti, eikä ole moksiskaan räpsivistä kameroista. Turistijoukko sen sijaan huokailee yhteen ääneen saaren ihmeellisyyttä.

"Uskomatonta, miten kesyjä eläimet ovat. Nipistän itseäni usein, koska tämä kaikki vaikuttaa unelta", brittiläinen Chris Evans, 57, sanoo.

Galápagossaarten sinijalkasuulat suhtautuvat ihmisiin edelleen yhtä pelottomasti kuin pari sataa vuotta sitten, kun Charles Darwin vieraili saarella.
Galápagossaarten sinijalkasuulat suhtautuvat ihmisiin edelleen yhtä pelottomasti kuin pari sataa vuotta sitten, kun Charles Darwin vieraili saarella.

Toden totta. Galápagossaarilla voi tuijotella lintujen lisäksi merileguaania silmiin, leikkiä meressä merileijonan kanssa ja ihastella lähietäisyydeltä jättiläiskilpikonnia. Eläimet ovat näin kesyjä, koska niiltä puuttuvat luontaiset viholliset.

Charles Darwinia kuljettanut Beagle-purjevene kiersi näitä samoja saaria 179 vuotta sitten. Darwin oli tuolloin 26-vuotias ja hän oli matkustanut Beaglellään Etelä-Amerikan eteläkärjen ympäri ennen rantautumistaan Galápagossaarille syyskuussa 1835.

Galápagossaariin kuuluu 19 saarta, jotka syntyivät miljoonia vuosia sitten merenalaisista tulivuorenpurkauksista. Saaret eivät ole olleet yhteydessä mantereeseen, joten eläimet päätyivät saarille merivirtojen ja tuulten matkassa. Siksi niillä on ainutlaatuista luontoa ja eläinlajeja, joita ei elä missään muualla.

Merileguaaneja on niin paljon, että pitää varoa astumasta päälle.
Merileguaaneja on niin paljon, että pitää varoa astumasta päälle.

Saarten kilpikonnat ja sirkut saivatkin Darwinin ymmälleen. Hän huomasi, että niillä oli aivan omia erityispiirteitään. Sirkkujen nokat ja kilpikonnien kilvet poikkesivat saarialueen eri saarilla toisistaan.

Mutta miksi, Darwin pohti ja keräsi lintunäytteitä eri saarilta.

Miksi Jumala oli luonut eri saarille erilaiset jättiläiskilpikonnat ja sirkut, vaikka ne muuten muistuttivat niin paljon toisiaan? Entä jos lajit olivatkin kehittyneet samasta kantamuodosta?

Darwin päätteli, että Galápagoksen sirkut ja kilpikonnat olivat kehittyneet sopimaan ympäristöönsä. Esimerkiksi hedelmien ja silmujen syömiseen erikoistuneen sirkun nokka on leveä ja koukkupäinen, kun taas lehtiä nyppivällä sirkulla on lyhyt ja tylppä nokka.

Matkan aikana syntyneet ajatukset johtivat Darwinin teoriaan luonnonvalinnasta.

Mutta nyt olemme täällä viikon kestävällä risteilyllä 2000-luvun Beaglella, joka on lainannut nimensä Darwinin Beagleltä.

Tarkoitus on vierailla joka päivä kahdella saarella, ja ensiksi puksutamme Isabella-saaren pohjoiseen niemenkärkeen. Kiskomme räpylät jalkaan ja pulahdamme snorklaamaan.

Pian pinnan alla tapahtuu jotakin, mitä kukaan ei osaa odottaa – ei edes kokenut opas Martha Chica.

"Se puraisi minua takapuolesta! Ihan totta!", Chica kiljahtaa pintaan päästyään.

Valtavan kokoiset merikilpikonnat tulevat niemenkärkeen lepäämään, ja nyt niitä on kymmenittäin. Kilpikonnalauman piirittämät matkailijat yrittävät väistellä konnia, jotka nousevat pintaan haukkaamaan happea.

Aina, kun väistää yhtä, selkään tömähtää toinen.

Galápagossaarilla eläimiin pitäisi olla aina kahden metrin välimatka, mutta kilpikonnat eivät kunnioita sääntöä. Kaiken kukkuraksi räpylöiden seassa pyörii innokkaasti pieni, uhanalainen galapagoksenpingviini.

1800- ja 1900-luvuilla tuhansia jättiläiskilpikonnia pyydettiin ruuaksi. Ne selviävät kuukausia syömättä, joten merimiehet saivat merellä tuoretta lihaa.
1800- ja 1900-luvuilla tuhansia jättiläiskilpikonnia pyydettiin ruuaksi. Ne selviävät kuukausia syömättä, joten merimiehet saivat merellä tuoretta lihaa.

Galápagossaarilla vierailee vuosittain yli kaksisataatuhatta matkailijaa, ja määrä kasvaa joka vuosi. Matkailijat ovat yhtä aikaa Galápagossaarten onni ja epäonni.

He tuovat paikallisille elannon ja halun pitää saaristosta huolta. Mutta samalla matkailijajoukot kuormittavat saarten ainutkertaista luontoa.

Ainakin toistaiseksi Galápagossaarten matkailua on kehitetty luonnon ehdoilla. Kansallispuistoon pääsevien määrää on rajoitettu, ja kävijöiltä veloitetaan jo lentokentällä sadan dollarin kansallispuistomaksu.

Saariryhmän pinta-alasta kansallispuistoa on 97 prosenttia, eikä kansallispuiston alueelle ole mitään asiaa ilman virallista opasta.

Myös muita rajoituksia riittää: kansallispuiston saarilla on kuljettava vain merkityllä polulla, eläimiin on pidettävä välimatkaa, eikä pienemmille saarille saa viedä eväitä mukanaan.

Tiukkoihin sääntöihin sopeutuminen palkitaan.

Merileijonat lepäävät San Cristobalin kylän rannalla. Iltaisin niitä tulee rannalle satamäärin nukkumaan.
Merileijonat lepäävät San Cristobalin kylän rannalla. Iltaisin niitä tulee rannalle satamäärin nukkumaan.

Missään muualla ei pääse näkemään samaa kuin Fernandina-saarella: lentokyvytön galápagosinmerimetso kuivattelee pieniä ja märkiä, surkastuneita siipiään auringossa. Se elää vain Galápagossaarilla, missä linnulla ei ole vihollisia. Se on saanut ruokansa pääosin ravinteikkaasta merestä, joten sille on riittänyt mainio sukellustaito. Niinpä sen siivet ovat surkastuneet.

Muuten Fernandinalla on asteltava varovaisesti, jotta ei astuisi merileguaanien häntien päälle.

Ja häntiä riittää. Tuhansia.

Punkkaria muistuttavat leguaanit lötköttelevät isoissa röykkiöissä ja pärskivät nenästään suolapilviä.

Artikkeliin liittyvät

Merileguaanit syövät vain merilevää, ja aterioinnin jälkeen otukset käyvät aurinkoon pötköttelemään. Suola pitää saada kropasta pois, ja pärskintä auttaa.

Näitä otuksia Darwin viskoi hännästä mereen vain todetakseen, että ne kiipesivät takaisin samaan paikkaan, mistä hän oli ne viskannut.

Suurin uhka Galápagossaarille eivät ehkä sittenkään ole matkailijat.

Galápagossaarilla asuu vakituisesti noin 25 000 asukasta. Heitä varten saaristoon saapuu viikoittain valtavia laivalasteja ruokaa ja tarvikkeita.

"Saarelle tulevat lentokoneet ja matkailijat tarkastetaan huolellisesti, mutta laivarahteja ei tarkasteta yhtä hyvin", luonto-opas Martha Chica harmittelee.

Yksi saariryhmän suurimpia uhkia ovat banaanilaatikoissa ja kengänpohjissa kulkevat vieraslajit. Uudet eläimet ja siemenet voivat vaurioittaa pahasti saaren erityistä ekosysteemiä.

Saarille on kulkeutunut jo 1500-luvulta asti ihmisten mukana muun muassa kissoja ja rottia, jotka tuhoavat alkuperäisten lajien munia ja poikasia sekä levittävät tauteja.

Yksi vieraslaji, joka on onnistuttu monin paikoin hävittämään lähes kokonaan, on vuohi. Vuohet ajoivat jättiläiskilpikonnat – joita Galápagossaarilla elelee toistakymmentä alalajia – ahtaalle, sillä kilpikonnat ja vuohet syövät samojen puiden ja pensaiden lehtiä.

2000-luvun alussa metsästäjät steriloivat kuttuja ja piikittivät niihin hormonia, joka viesti uroksille naaraan kiimasta. Radiopannalla varustettu kuttu päästettiin luontoon, ja kun se oli houkutellut ympärilleen tarpeeksi lajitovereitaan, ne ammuttiin helikopterista. Pelkästään Santiagon saarelta vuohia hävitettiin lähes 80 000.

Vuohia tepastelee saarilla edelleen jonkin verran, mutta nykyään suurimman uhan aiheuttavat tulimuurahaiset, ampiaiset, kilpikirvat ja lintuja kiusaavat täikärpäset.

Tulimuurahaiset syövät kasvien lisäksi lintujen ja matelijoiden, kuten kilpikonnien, munia. Kilpikonnien jälkeläiset maistuvat myös koirille, kissoille ja rotille, minkä vuoksi uhanalaisia jättiläiskilpikonnan poikasia kasvatetaankin turvallisissa oloissa suojelukeskuksissa.

Risteily alkaa olla lopuillaan, ja Chris Evans korkkaa vaimonsa Saran kanssa oluet Beaglen kannella.

"Vietämme 30-vuotishääpäivää, joten se oli hyvä tekosyy tehdä kallis risteily", Sara Evans naurahtaa.

Pariskunta on yllättynyt siitä, kuinka paljon he ovat tavanneet Galápagossaarilla nuoria matkailijoita. Saaret eivät olekaan vain rikkaiden keski-ikäisten paratiisi.

Osa matkailijoista haaveilee jäävänsä saarille loppuiäkseen. Käytännössä se onnistuu vain menemällä naimisiin paikallisen kanssa, koska se on ainoa keino saada pysyvä oleskelulupa. Ja jos galápagoslaista rakkautta ei löydy, jotkut kokeilevat sen ostamista.

San Cristobanin saarella asuva Jose Simbaña paljastaa, että eräs naisturisti tarjosi hänelle naimisiinmenosta 10 000 dollaria.

"Harmi, että olin silloin vielä naimisissa", Simbaña hörähtää.

Beagle-niminen purjevene kuljettaa matkailijoita saarelta toiselle. Myös Charles Darwinin purjevene oli nimeltään Beagle.
Beagle-niminen purjevene kuljettaa matkailijoita saarelta toiselle. Myös Charles Darwinin purjevene oli nimeltään Beagle.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!