Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HS kokosi 11 kiinnostavaa matkakohdetta vuodelle 2015

HS kysyi kuudelta asiantuntijalta vinkkejä, mitkä ovat kiinnostavia matkakohteita tänä vuonna.

Matka
 
Heidi Rostén
Tea Karvinen
Alaska on retkeilijän paratiisi.
Alaska on retkeilijän paratiisi. Kuva: Tea Karvinen

1. Kaakkois-Alaska, Yhdysvallat

Kevättalven puuterilunta, upeita patikkareittejä ja askeettisia erämökkejä.

Kaakkois-Alaskan uljas luonto ei jätä kylmäksi. Jännitystä hakevien laskijoiden kannattaa piipahtaa pikkuruisessa Hainesissa, sillä kaupungissa on useita backcountry- ja helilaskuja tarjoavia yrityksiä.

Reilun 30 000 asukkaan Juneausta voi sen sijaan patikoida sinisenä hohtavalle Mendenhall-jäätikölle. Kaupungin keskustasta kävelee jäätikölle noin kolmessa tunnissa.

Matka Kaakkois-Alaskaan kannattaa ajoittaa talvikaudelle, jos paikkaan haluaa tutustua sen ollessa aidoimmillaan. Kesäisin kylät ja kaupungit täyttyvät jättiristeilijöillä saapuvista matkailijoista. Vedenpitäviä vaatteita ei kannata jättää kotiin, sillä Kaakkois-Alaskan sademetsäalueella eletään ilmaston ja luonnon armoilla. Sadetta voi kertyä parhaimmillaan yli 200 päivää vuodessa.

Vinkin antoi matkabloggaaja Kea Soza. Sozan blogi löytyy osoitteesta www.deepredblues.com

 

MVPhotos

2. Vapaaehtoistyö afrikanpingviinien parissa, Etelä-Afrikka

Jos olet eläinrakas, eivätkä märät työolosuhteet ja satunnainen nokituksi joutuminen ole ongelma, saattaa vapaaehtoistyö afrikanpingviinien parissa olla sinun juttusi. Tämä erittäin uhanalaiseksi luokiteltu lintu elelee eteläisen Afrikan rannikoilla alttiina öljysaasteille ja ylikalastuksen aiheuttamille tuhoille.

Erilaisten vapaaehtoistyömatkojen kysyntä on nousussa, sillä monelle pelkkä reppureissaaminen ja perinteinen rantalomailu eivät enää riitä.

Merkityksellistä matkaa hakeva pääsee osallistumaan pingviinien kuntoutukseen pesemällä, ruokkimalla ja lääkitsemällä niitä.

Vinkin antoi Kilroyn kaupallinen johtaja Katriina Tammi.

 
3. Pakettimatkat yksin matkaavalle

Soolomatkailu on suositumpaa kuin koskaan, mutta yksin ei onneksi tarvitse tehdä ihan kaikkea. Omatoimisen yksin matkaamisen rinnalle ovat nousemassa pakettimatkat, joita tarjotaan yksin matkustaville ilman lisämaksua. Tavallisesti yksin matkustava joutuu maksamaan kahden hengen majoituksesta.

Soolomatkailijoille suunniteltuja pakettilomia löytyy jo esimerkiksi Dubaista, Egyptistä, Kanarialta, Thaimaasta ja Kap Verdeltä.

Vaikka omatoiminen matkaaminen on palkitsevaa, se voi olla myös työlästä. Yksi valmismatkojen vetovoimista on helppous ja turvallisuus. Joskus on ihanaa vain lähteä viikoksi rentoutumaan auringon alle, siemailla vähän mojitoja ja lukea hyvää kirjaa.

Vinkin antoi Finnmatkojen viestintäpäällikkö Jenita Sillanpää.

 

Kimmo Taskinen HS
Bodø on portti Lofooteille.
Bodø on portti Lofooteille.

4. Bodø, Norja

Pohjois-Norjan Bodø tunnetaan lähinnä porttina Lofooteille, mutta pienen kaupungin ympäristöstä löytyy mielenkiintoista tekemistä varsinkin luontomatkailusta kiinnostuneille.

Kaupungista voi tehdä päiväretkiä muun muassa Svartisenin jäätikölle ja Stentindelle, Norjan epäviralliselle kansallisvuorelle, jonka huipulle voi oppaan kanssa kiivetä ilman kiipeilykokemustakin.

Kaupungista löytyy erinomaisia vaihtoehtoja hotellimajoitusta kaipaavalle, ja uudesta Scandic Havetista on upeat näköalat kohti koko kaupungin ympäröiviä vuoria.

Jos haluaa kokea jotain hieman erilaista, yöpyminen yhdeksäntoista asukkaan Giværin saarella on hieno tapa tutustua Bodøn saaristolaisten elämään.

Ja kun Bodø on koettu, Lofooteille matkaa autolautalla kolmessa tunnissa.

Vinkin antoi matkabloggaaja Satu Vänskä-Westgarth. Hänen bloginsa löytyy osoitteesta www.rantapallo.fi/destinationunknown.

 
5. Wild Atlantic Way, Irlanti

Viime vuonna lanseerattu Wild Atlantic Way -maisematie Irlannin länsirannikolla on 2 500 kilometriä pitkä maailman pisin rantaviivaa mukaileva maisematie.

Vaikka tien varrelta löytyy Irlannin klassikkomatkailukohteita, esimerkiksi jylhät Cliffs of Moherin rantakalliot, reitin helmiä ovat kuitenkin vähemmän tunnetut kohteet: köysiradan päästä löytyvä Durseyn saari, Cliffs of Moheriakin jylhempi Irlannin eteläisin kärki Mizen Head, rauhallinen Loop Headin niemimaa ja kaunis Achillin saari.

Reitin varrella on majapaikkoja niin reppureissaajalle kuin luksusmatkaajalle. Suosittua on yöpyö B&B-paikoissa, joita löytyy pienimmistäkin kylistä.

Autolla reitin voi kulkea viikossakin, mutta kannattaa joko keskittyä pienempiin alueisiin viikon tai kahden ajan, tai varata kunnolla aikaa koko reitin tutkimiseen.

Vinkin antoi matkabloggaaja Satu Vänskä-Westgarth.

 
6. Kreikka

Valkoiseksi kalkittuja taloja, upeita rantoja, idyllisiä vanhoja kaupunkeja ja maaseudun rauhaa.

Kreikka ja sen monet saaret ovat kautta aikojen olleet yksi suomalaisten suosituimmista lomakohteista. Monipuolisen tarjontansa ansiosta se on erinomainen lomakohde kaikenlaisille reissaajille.

Lapsiperheet voivat halutessaan majoittautua perheille suunniteltuihin hotelleihin, joista löytyy eri-ikäisille lapsille sopivia uima-altaita ja aktiviteetteja. Omaa rauhaa kaipaavan kannattaa kokeilla Aristoteles Onassiksen vuonna 1959 rakennuttamaa ja vuonna 2010 täysin uudistettua Sunprime Miramare -hotellia Rodoksella. 1960-luvulla hotelli oli kansainvälisten julkkisten suosiossa, muun muassa Jackie Kennedy asusteli aikoinaan siellä.

Vinkin antoi Tjäreborgin tiedotuspäällikkö Arja Pucilowski.

 

MVPhotos
Yhdysvaltojen Yosemite julistettiin kansallispuistoksi 1890.
Yhdysvaltojen Yosemite julistettiin kansallispuistoksi 1890.

7. Yosemite, Yhdysvallat

Vuonna 1890 kansallispuistoksi julistettu Yosemite käsittää yli 3 000 neliökilometriä huikeita kalliojyrkänteitä, upeita vesiputouksia, majesteettisia jättipunapuita, tuhansia järviä sekä lukuisia vaellusreittejä.

Kansallispuiston tavoittaa parhaiten omalla vuokra-autolla, jonka takakonttiin kannattaa pakata teltta, retkikeitin ja makuupussit tai vaihtoehtoisesti reitin varrelta voi vuokrata myös oman mökin.

Muonitus kannattaa pakata huolellisesti ja säilyttää muualla kuin nukkumapaikan välittömässä läheisyydessä, sillä kansallispuistossa asustelevat karhut ovat nälkäisiä.

Kansallispuiston lähin kaupunki on monarkkiperhosistaan kuuluisa Mariposa ja San Franciscoon on noin 4–5 tunnin ajomatka.

Vinkin antoi matkabloggaaja Marinella Ruusunen. Hänen bloginsa löytyy osoitteesta www.kaukokaipuumatkablogi.net.

 

Tiina Vahtera
Teneriffa tulee taas.
Teneriffa tulee taas.

8. Teneriffa, Espanja

Kanariansaaret tulevat taas. Teneriffan Las Cañadas -kraatterin alueella sijaitseva tulivuori Pico del Teide on Espanjan korkein huippu kohoten aina 3 718 metriin merenpinnasta. Saarta voi käydä ihailemassa myös maalauksellisesta Mascan vuoristokylästä, josta aukeaa upeat näkymät kauas yli laakson.

Teiden kansallispuiston monipuolisesta maastosta löytyy päiväkohteiksikin soveltuvia patikointireittejä, ja rantaelämästä pääsee nauttimaan majoittumalla johonkin Playa de las Americasin lukuisista hotelleista.

Kaupungin 12 kilometrin pituisella rantakadulla riittää valinnanvaraa. Osan matkasta voi vaihtoehtoisesti viettää sisämaan viehättävissä pikkukaupungeissa kuten vaikkapa Teneriffan entisessä pääkaupungissa La Lagunassa.

Vinkin antoi matkabloggaaja Marinella Ruusunen.

 
9. Kuuba ja Karibia

Kun yhdysvaltain presidentti Barack Obama ilmoitti joulukuussa diplomaattisuhteiden avaamisesta Kuuban kanssa, alkoivat Kuuban matkat mennä kuin kuumille kiville. Kuubaan tänä vuonna matkaa suunnittelevan kannattaa siis olla nopea.

Vapaita matkoja odotellessa voi hyvällä omallatunnolla harkita muitakin Karibian maita. Muun muassa Curaçao, Antiqua ja Saint Lucia tarjoavat yllin kyllin eksotiikkaa moneen makuun. Kohtuulliset matkojen hinnat ja upea sää ympäri vuoden tekevät näistä paratiisisaarista vastustamattomat.

Vinkin antoi Tjäreborgin tiedotuspäällikkö Arja Pucilowski.

 

MVPhotos
Rotorualla on kuumia lähteitä.
Rotorualla on kuumia lähteitä.

10. Rotorua, Uusi-Seelanti

Geotermisestä toiminnastaan tunnettu Rotorua on kiehtova yhdistelmä rantalomaa, luontoa ja maori-kulttuuria. Upeita ulkoilumahdollisuuksia löytyy niin kävelijöille, maastopyöräilijöille kuin patikoijillekin.

Tämä 70 000 asukkaan kaupunki sijaitsee Uuden-Seelannin Pohjoissaarelle ja sen lähiympäristön lukuisat kuumat lähteet tarjoavat mahdollisuuksia rentoutumiseen kylpylöissä, hieman vaatimattomimmissa kunnallisissa altaissa tai jopa metsistä löytyvistä luonnonlähteissä.

Ja jos Taru sormusten herrasta -elokuvat ovat osasyy Uuden-Seelannin matkaan, Hobitti-kylä Hobbiton on päivämatkan päässä kaupungista. Se tarjoaa opastettuja kierroksia elokuvien kuvauspaikoilla.

Vinkin antoi matkabloggaaja Satu Vänskä-Westgarth.

 
11. Mallorca, Espanja

Mallorca tekee pikku hiljaa paluuta suomalaistenkin suosikkilistalle. Muissa Pohjoismaissa se on ollut suosituimpien lomakohteiden joukossa jo useamman vuoden.

Mallorca voi yhdistää täydellisesti ranta- ja kaupunkiloman. Saaren koillisrannikolla sijaitseva Alcudia houkuttelee erityisesti lapsiperheitä kymmenien kilometrien pituisella hiekkarannallaan. Mallorcan kaupunkia taas pidetään yhtenä Euroopan kauneimmista. Sen upeat huvijahtisatamat, katedraalit, vanhan kaupungin kujat, tapas-baarit ja katukahvilat houkuttelevat matkailijoita vuodesta toiseen.

Vinkin antoi Tjäreborgin tiedotuspäällikkö Arja Pucilowski.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!