Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Teatteri-ilta vartissa

Madridin viidentoista minuutin mikroteatterit ovat intiimejä kokemuksia, sillä pienessä salissa kaikki tapahtuu kosketusetäisyydellä

Matka
 
Minna Nyrhinen
Timo Santala
Espanjalaista näytelmää pystyy seuraamaan kielitaidotonkin. Maria Kaltembacher ja Juan Antonio Molina tekevät mikroteatteria.
Espanjalaista näytelmää pystyy seuraamaan kielitaidotonkin. Maria Kaltembacher ja Juan Antonio Molina tekevät mikroteatteria. Kuva: Timo Santala

Madridilaisen Microteatro por Dinero -teatterin aulabaarissa käy kuhina. Kaveriporukat ja pariskunnat jutustelevat keskenään juomiaan hörppien, kun keskustelu katkeaa kellon soittoon.

"Sali yksi, kello 20.05", huikkaa teatterin työntekijä Lita Echeverria mikrofoniin.

15 hengen ryhmä astelee alakertaan, jossa Echeverria opastaa, miten mikroteatteri toimii.

"Sulkekaa puhelimet ja menkää sitten huoneeseen, jossa valitsemanne näytelmä esitetään. Toivotan teille nautinnollista varttia", Echeverria sanoo ja livahtaa takaisin yläkertaan kilauttamaan kelloa seuraavan näytelmän alkamisen merkiksi.

Mikroteatterit ovat suosittua ajanvietettä Espanjan pääkaupungissa Madridissa. Yksi näytelmä kestää vain 15 minuuttia, ja kävijä voi itse valita, haluaako hän nähdä illan aikana yhden vai useamman pikkutarinan.

"Mikroteatterien suosio on kasvanut talouskriisin aikana, kun ihmiset haluavat kulttuurielämyksiä pikkurahalla", kertoo teatterin näyttelijä María Kaltembacher.

Suosion kasvettua mikroteatterisalitkin ovat lisääntyneet.

Microteatro por Dineron lisäksi mininäytelmiä pyörii Madridissa muun muassa El Esconditeatro-teatterissa sekä baareissa, kuten Toma Jámon -ketjun kellarikerroksissa.

Mikroteatteri on tavallista teatteria intiimimpää. Kun näytössali on 15 neliömetriä, yleisön ja esiintymistilan väliin ei juuri jää tyhjää tilaa.

"Yleisön fiilikset ja reaktiot on helppo aistia, kun he istuvat niin lähellä. Käsikirjoittajatkin oppivat nopeasti, mikä tekstissä toimii ja mikä ei", Kaltembacher kertoo.

Mikroteattereiden ohjelmisto ja teemat vaihtuvat kuukausittain.

Teatterin koordinaattori Lucía Setuain kannustaa espanjaa taitamattomiakin tutustumaan Madridin mikroteattereihin.

"Ohjelmistossamme on joka kuukausi helpompiakin näytelmiä, joista ymmärtää paljon, vaikkei osaisi sanaakaan espanjaa. Näyttelijöiden eleet, ilmeet ja lavastus auttavat tarinan seuraamisessa".

 

Microteatro por Dinero, Calle Loreto y Chicote 9, liput 4 euroa/näytös, microteatromadrid.es.
El Esconditeatro, Calle Estudios 5, liput 4 euroa/näytös, elesconditeatro.com.
Teatrapea, mikroteatteria Toma Jámon -baareissa; Chueca: Plaza Vázquez de Mella 11; La Latina: Calle Tabernillas 23, liput 6–9 euroa/näytös, teatrapea.com.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!