Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yliopistolainen tai elämänkoululainen, suomalaiset ovat yhtä pihalla maailmasta

Matka
 
Riku Rantala
Riku Rantala
Kirjoittaja on lauantain kolumnisti.
Kirjoittaja on Madventures-seikkailija, jonka
mielestä matkustamistakin voisi opettaa koulussa.

Toimittajaystäväni tarjosi äskettäin erääseen lehteen matkajuttua eteläisestä Afrikasta. Toimitus hylkäsi jutun, "koska ei sinne ebolan takia kukaan uskalla matkustaa".

Tuolla perusteella ei uskaltaisi matkustaa Espanjaankaan, sillä se on lähempänä ebolan esiintymisalueita kuin ystäväni jutun matkakohde.

Jos maailman oppineimman maan arvostettu aikakauslehtikin leimaa kokonaisia maanosia mututuntumalla, mitä voimme odottaa vähemmän koulutetuilta?

Ulkoministeriön tuoreen kyselytutkimuksen mukaan ylivoimainen enemmistö meistä uskoo köyhyyden lisääntyneen maailmassa selvästi, kun todellisuudessa se on vähentynyt selvästi. Tai kuvittelee, että vain alle puolet kehitysmaiden lapsista saa aloittaa peruskoulun, vaikka oikea luku on yli 90 prosenttia.

Maailman suuria ongelmia ei tietenkään pidä vähätellä, mutta ei myöskään edistystä: kehitysmaiden tilanne on parantunut viimeisen 25 vuoden aikana huimasti.

Pessimismimme johtuneekin mediasta. Huonommat uutiset tapaavat saada enemmän palstatilaa.

Tutkimuksen mukaan suomalaisten kehitysmaatietämykseen ei vaikuttanut koulutus – kaikki olivat yhtä pihalla, akateemisista elämänkoululaisiin. Matkakokemusten vaikutusta asenteisiin ei mitattu, vaikka olisi pitänyt.

Jokainen ruohonjuuritasolla reissaaja tämän tietää: ahkeran ja kriittisenkin lukijan mielikuvat maailmasta saattavat heittää häränpyllyä, kun niitä pääsee vertaamaan aitoon aistihavaintoon paikan päällä.

Minun mielikuvani eteläaasialaisesta perhedynamiikasta murtuu, kun istun srilankalaisen pikkukaupungin leikkipuistossa, jossa isät touhuavat innolla lastensa kanssa ja äidit imettävät julkisella paikalla.

Näen uuden kulman autoritääriseen Kiinan kansantasavaltaan, kun katselen jointtia kääriviä hipstereitä Shanghaissa.

Afrikkalaisen metropolin luovaa katumuotia ihmettelevälle eivät voisi olla kauempana savimajat ja kärpästen peittämät, aliravitut lapset. Myanmarin näkee toisin sen jälkeen, kun on katsellut sikäläisessä maalaisbaarissa telkkarista illan Italian liigaa – munkkien kanssa.

Jos maailma olisi niin synkkä ja yksipuolinen, kuin miltä se mediasta näyttää, olisimme tuhoutuneet jo aikoja sitten. Onneksi voimme vielä mennä ja katsoa itse.

Korjaus 26.1. kello 7.55: Otsikon sana akateemikko muutettu yliopistolaiseksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!