Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuolevaan italialaiskylään nousi ehkä maailman paras pitseria – herkuttelijoita virtaa ulkomailta asti

Franco Pepe perusti kuolevaan pikkukylään pitserian, jota nyt ylistävät kaikki

Matka
 
Jenna Vehviläinen
Raffaele Mariniello
Kriitikot ylistävät italialaisen Franco Pepen pitsaravintolaa Pepe in Grania.
Kriitikot ylistävät italialaisen Franco Pepen pitsaravintolaa Pepe in Grania. Kuva: Raffaele Mariniello

Italiassa on niin monta pitsapaikkaa, että ruokakriitikoiden on vaikea päästä yhteisymmärrykseen siitä, mikä niistä paistaa pitsoista parhaat.

Lähimmäs tätä myyttistä asemaa on viime aikoina kivunnut tunnetun pitsakokin Franco Pepen ravintola.

Monet epäilivät Pepen mielenterveyttä, kun tämä pari vuotta sitten perusti kolmikerroksisen pitserian kuolevaan pikkukylä Caiazzoon, puolisensataa kilometriä Napolista pohjoiseen. Pepe in Granissa pitsa on intohimo: vuosien kehittelytyön lopputuloksena syntynyt pitsataikina on äärimmäisen kevyt ja helposti sulava, mitä ei monesta peruslätystä voi sanoa.

Pepe on näyttänyt ajan myötä epäilijöille pitkää nenää. Kriitikoiden ja tiedotusvälineiden ylistämään ravintolaan virtaa uteliaita pitsansyöjiä pohjoisesta Italiasta ja ulkomailta asti. Ravintolassa paistuu pitsoja parhaimmillaan 500 kappaletta illassa.

Pitseria on tuonut kylään elämää myös työpaikkojen muodossa: se hyödyntää annoksissaan vain Alto Casertanon alueen tuottajilta saatavia raaka-aineita juustoista tomaatteihin ja oliiviöljyyn.

Pitsalle vihkiytyneet italialaiskokit ja -ravintoloitsijat ovat pyrkineet kehittämään pitsasta terveellisempää ja arvostetumpaa ruokalajia. Näissä piireissä pitsa ei todellakaan ole pikaruoka, jonka kulttimaineen avulla rahastetaan hengettömästä, vasemmalla kädellä väännetystä ruuasta.

Täydellisyyttä tavoitellaan nykyään erikoisilla pitsatäytteillä, toinen toistaan erilaisemmilla jauhosekoituksilla sekä kärsivällisellä taikinan kohottamisella.

Ilmiö on vallankumouksellinen myös siksi, että se uudistaa tavallisesti ruokaperinteitä tarkkaan vaalivien italialaisten makunystyröitä.

Pepen ravintolassa pitsan päällä syödään esimerkiksi tuoretta viikunaa ja hilloja. Pepen päämäärä on muokata taikinaa niin pitkälle, että pitsa hyväksytään osaksi länsimaisia ravintosuosituksia.

Moni ehkä miettii, että se ei onnistu ikinä. Mutta kunnianhimostaan Pepe ansaitsee joka tapauksessa selkääntaputuksen.

Pepe in Grani, Vico San Giovanni Battista 3, 81013 Caiazzo, www.pepeingrani.it

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!