Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Onko lautailut, hiihdot ja pulkkamäet koettu? – Kokeile alamäkiluistelua tai lasersotaa lumilinnassa

Esittelyssä seitsemän uutta asiaa hurjapäille, historiasta kiinnostuneille ja perheen pienimmille, joita tehdä Suomessa tänä talvena.

Matka
 
Inari Fernàndez
Näin vauhdikasta on alamäkiluistelu
Näin vauhdikasta on alamäkiluistelu
Kilpailijat kiitävät pitkin jäärataa jopa 70 kilometrin tuntivauhdilla Saint Paulissa Minnesotassa.

Adrenaliininjanoisille: Lasersota lumilinnassa

Vanha kunnon Megazonen lasersotapeli on saanut uuden ulottuvuuden. Nyt taisteluja käydään myös ulkona, uusimpana paikkana Levi.

kaisa sirén
Lasersota pääsee uusiin ulottuvuuksiin Lapin maisemissa.
Lasersota pääsee uusiin ulottuvuuksiin Lapin maisemissa.

Ulkoilma luo lajille aivan uuden hohteen, sillä ystäväporukan yhteinen pelihetki Lapin kirpeän pakkaskaamoksen hämärässä lumilinnoitusten, juoksuhautojen, veistoksien ja tunnelien uumenissa kuulostaa paljon houkuttelevammalta kuin taistelu tunkkaisessa ja pimeässä kellariholvissa.

Mukaan voi lähteä ryhmänä tai osallistua yhteispeliin. Adrenaliinit tappiin vetävää pelisessiota tarjotaan nyt myös koko perheen aktiviteetiksi, ja siihen se sopii mainiosti.

Suositusikäraja on 5-vuotiaista siihen ikään saakka, kun kunto ja pumppu antavat myöten.

Hyvät yöunet ovat tämän kokemuksen jälkeen taatut. Viime vuosina on avattu ulkopelikentät myös Tuusulan Krapiin, Espoon Espoonlahteen ja Helsingin Kivikkoon.

Winter Laserworld Levi, varaukset ennakkoon, p. 040 5393764, www.virtatuotanto.fi


pekka sakki lehtikuva
Sibeliuksen Poluilla -reitillä voi tutustua säveltäjälle tuttuihin maisemiin, kuten Ainolan kotitaloon Järvenpäässä.
Sibeliuksen Poluilla -reitillä voi tutustua säveltäjälle tuttuihin maisemiin, kuten Ainolan kotitaloon Järvenpäässä.

Kulttuurinnälkäisille: Sibeliuksen jalanjäljillä

Tiesitkö, että suuri kansallissäveltäjämmekin jäi kertaalleen luokalle tai että hän kärsi niin ahdistavasta itsekritiikistä, että häneltä jäi sen takia kesken homma jos toinenkin?

Jean Sibeliuksen, tuttavallisemmin Jannen, 150-vuotisjuhlavuoden kunniaksi avattu Sibelius-polku on oiva paikka muistuttaa itselleen, että myös menestyjät ovat aivan tavallisia ihmisiä heikkouksineen.

Sibeliuksen poluilla -juhlareitti kulkee läpi säveltäjälle tuttujen paikkojen Hämeenlinnassa, Loviisassa, Helsingissä, Järvenpäässä ja Tuusulassa.

Se on seikkailu menneen vuosisadan historiaan, mutta samalla äärettömän kiinnostavia, hauskoja ja monelle ennenkuulumattomia yksityiskohtia avaava kokemus tutustua säveltäjän elämään lapsuudesta vanhuuden päiviin.

Reitin voi kulkea kaupunkeja yhdistellen tai tutustua vain yhden kaupungin tarjontaan. Osa kohteista järjestää myös teemaan liittyviä oheisohjelmia. Sibelius-seikkailu soveltuu hyvin myös yläkouluikäisten lasten kanssa koettavaksi kulttuuriretkeksi.

Sibeliuksen Poluilla -reitin voi kiertää omatoimisesti. Kartan ja info-oppaan voi ladata ilmaiseksi netistä, osoitteesta: www.e-julkaisu.fi/visit_helsinki/sibeliuksen_poluilla.


Aikamatkaajalle: Tarinalliset talvikävelyt

ajankaiku
Täti Sofia ja neiti Adeliina johdattelevat vierailijat tarinakierroksillaan 1800-luvun elämään Kokkolassa.
Täti Sofia ja neiti Adeliina johdattelevat vierailijat tarinakierroksillaan 1800-luvun elämään Kokkolassa.

Enää ei tarvita aikakonetta, jotta pääsisi 1800-luvulle. Paluu menneisyyteen hoituu tänä talvena koko perheen tarinallisilla talvikävelyillä. Niissä seikkaillaan Kokkolan Neristanin vanhankaupungin kaduilla ja tutustutaan lasten maailmaan 200 vuotta sitten. Aikaan, jolloin suurinta hupia oli puikkelehtia salakäytävissä ja härnäillä lyhdynsytyttäjiä. Aikaan, jolloin lellitystä jälkikasvusta ei ollut tietoakaan.

Kuri oli ankaraa, ja koulun penkillä saatettiin istua aamukuudesta iltayhdeksään, jos sinne edes päästiin. Kadut olivat pimeitä ja vaarallisia.

Ja voi sitä kylmyyttä, joka talvella koetteli pieniä varpaita ja sormia, kun päällä oli vain laamapaita, huivi, huopatossut ja karvalakki. Nykylapsilla tulisi noissa oloissa Reimaa ikävä.

Täti Sofian ja neiti Adeliinan johdattelemat tunnin mittaiset tarinakierrokset ovat jännittäviä hyppyjä historiaan ja soveltuvat erinomaisesti koko perheen seikkailuiksi.

AjanKaiun talviset tarinakävelyt. Ilmoittautumiset ja lisätiedot,
p. 040 8257651, www.ajankaiku.com.


Ilolan maatila
Ilolan maatilan talvisuunnistuksessa lapset saavat oppia maatilan elämästä. Samalla voi ratsastaa vaikkapa ponilla.
Ilolan maatilan talvisuunnistuksessa lapset saavat oppia maatilan elämästä. Samalla voi ratsastaa vaikkapa ponilla.

Perheen pienimmille: Maatilan talvisuunnistus

Miten lehmiä lypsetään? Mikä eläin asuu tallissa ja mikä navetassa? Entä mitä eroa on orilla ja ruunalla?

Nykyään etenkin kaupunkilaislapset voivat olla vieraantuneita maalaiselämästä, sen arkirutiineista ja eläimistä. Siksi pyrähdys läheiseen maatilamatkailukohteeseen voi olla opettavainen ja avartava kokemus.

Vastauksia eläimiin ja maalaiselämään liittyviin kysymyksiin voi lähteä etsimään esimerkiksi Ilolan maatilalta Tampereen ja Hämeenlinnan välimaastosta. Siellä järjestetään tänä talvena ensimmäistä kertaa tietoa ja ulkoilua yhdistävä talvisuunnistus, joka tarjoaa hauskoja maatila-aiheisia pähkinöitä purtaviksi lapsille ja miksei myös vanhemmille. Samalla on mahdollisuus tutustua oikeaan maatilan elämään, päästä ajelemaan reellä ja ratsastamaan ponilla.

Ilolan maatilan talvipäivä 14.2. klo 11–14, Vedentaantie 30, Metsäkansa (Valkeakoski). Maksuton suunnistuspolku on auki koko talven.


vesa koivunen
Alamäkiluistelu on uusi laji, joka sopii hurjapäille.
Alamäkiluistelu on uusi laji, joka sopii hurjapäille.

Hurjapäille: Luistimilla syöksylaskuun

Onko laskettelut, lautailut, hiihdot ja pulkkamäet jo koettu, mutta silti tekisi mieli laskemaan? Ja mieluiten lujaa?

Siispä luistimet jalkaan ja syöksyvauhtia jäämäkeen. Alamäkiluistelu on nyt se juttu.

Lajin suosio on ponnahtanut tänä vuonna huippuunsa. Pelkästään ensimmäistä MM-osakilpailua oli seuraamassa Minnesotan Saint Paulissa tammikuussa 140 000 ihmistä. Eikä suosiolle näy loppua. Päinvastoin. Harrastajia tulee koko ajan lisää, suomalaiset pitävät hallussaan naisten MM-titteliä, ja lajitapahtumista on tullut festarimaisia massatilaisuuksia, joissa julkkikset kohtaavat ja bändit soittavat.

Alamäkiluistelu on kuin sekoitus skicrossia, alppihiihtoa, motocrossia ja luistelua. Se soveltuu hurjapäille ikään katsomatta.

Tasapainon ja kunnon tulee sen sijaan olla kunnossa – sekä varusteiden. Mäkeen ei lähdetä ilman kunnon jääkiekkosuojia.

Alamäkiluistelua voi testata Espoon Serenassa, Jyväskylän Laajavuoressa, Porvoon Kokonniemessä ja Helsingin Kivikossa. Ennen luistimille hyppäämistä kannattaa käydä katsomassa vaikkapa MM-sarjan toinen osakilpailu, joka järjestetään tänään lauantaina Espoossa.

Redbull Crashed Ice -kisa Espoon Serenassa lauantaina 7.2. klo 18. Kisan pikkuvelisarja Red Bull Riders Cup Jyväskylän Laajavuoressa 14.2.


Kesää kaipaaville: Suosikkilajeja superpuistoissa

superpark oulu
Sisälajeja kaipaavien kannattaa suunnata retkelle SuperParkiin.
Sisälajeja kaipaavien kannattaa suunnata retkelle SuperParkiin.

Hoplopit, Snadistadit, Huimalat ja muut sisäleikkipuistot ovat olleet jo pitkään lapsiperheiden suosikkeja, etenkin huonon sään yllättäessä. Todellisuudessa vanhemmat ovat juoneet niissä kahvia lasten riehuessa pallomerissä, kiipeilytelineissä ja pomppulinnoissa.

Nyt hommalle on tullut haastaja, nimittäin uudet supersisäpuistot. Niiden suunnitelmissa on houkutella koko perhe liikkumaan yhdessä: seinäkiipeilemään, pelaamaan sählyä tai liukumaan vaijerissa. Noin esimerkiksi.

Nuorten kannalta puistoissa lienee parasta se, että siellä voi harrastaa monia suosikkilajeja, jotka ovat talvella normaalisti sään takia pannassa. Sisältä löytyvät skeittiradat, scootti-rampit ja parkour-esteet. Ja mikä parasta, niissä saa temppuilla ilman, että kukaan tulee valittamaan.

SuperParkit Oulussa, Vuokatissa ja Vantaalla, www.superpark.fi.


Ennätysbongareille: Maailman korkein jääkatedraali

timo hartikainen lehtikuva
Suomen oma Sagrada Familia on tehty jäästä ja sijaitsee Juuassa.
Suomen oma Sagrada Familia on tehty jäästä ja sijaitsee Juuassa.

Jos ihmisiä pyydettäisiin nimeämään maailman kuuluisin kirkko, pääsisi monen huulilta varmasti Barcelonassa Espanjassa sijaitseva Sagrada Familia, mieletön Antonío Gaudin luomus, jota ei ole koskaan saatu lopullisesti valmiiksi.

Tänä talvena Suomi on saanut oman jäisen La Sagrada Familiansa, joka esikuvansa tavoin ei koskaan ehtinyt täysin valmiiksi avajaisiin mennessä. Siitä tuskin tulee yhtä kuuluisa kuin alkuperäisluomuksesta, mutta se on silti maailman korkeimmaksi tituleerattu jääkatedraali.

Juuan Nunnanlahdessa sijaitseva taideteos kohoaa 30 metriin ja on kieltämättä komea ilmestys kohotessaan jäänvalkeana ja valaistuna 6-tien varressa. Niin hieno se on, että sitä kannattaa saapua katsomaan kauempaakin.

Ympäristöön on rakennettu jääpuisto liukumäkineen, ja pääsylipulla pääsee lisäksi geologiseen kivikeskukseen.

Juuan jääkatedraali, aukioloajat ke–su klo 10–18. Lisätiedot: www.juuka.fi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!