Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Utön majakkasaarta ympäröi hiljaisuus

Matka
 
Helsingin Sanomat
heidi rostèn
Vuonna 1814 rakennettu Utön majakka kylpee talvisessa auringossa.
Vuonna 1814 rakennettu Utön majakka kylpee talvisessa auringossa.

Amerikkalainen Park Victory haaksirikkoutui Utön edustalla jouluna 1947. Raivoava meri viivästytti pelastustöitä, ja miehistö pelastautui läheisille kallioluodoille.

Kun Utön pelastusveneet pääsivät paikalle, oli kymmenen miehistön jäsentä jo kuollut. Koko saaren väki kiiruhti auttamaan myrskyävän meren keskeltä pelastettuja. Utöläiset ottivat miehet koteihinsa.

"Isoäitini kertoi, kuinka yksi pelastuneista avasi yhtäkkiä silmänsä. Tuvan joulukuusen nähdessään mies ymmärsi selvinneensä hengissä ja hän hihkaisi kovaan ääneen "Merry Christmas", opas Martin Öhman kertoo.

Laivan 48 hengen miehistöstä pelastui 38.

Ulkosaaristo on ollut ankara paikka elää, erityisesti talvella. Nyt sitä ei juuri huomaa. Suomen eteläisin asuttu saari kylpee auringossa, ja taivas on kirkas. Tällaisena päivänä on vaikea uskoa, miten kaunis päivä voi hetkessä muuttua uhkaavaksi.

1700-luvulta saarta asuttaneeseen luotsisukuun kuuluvan Martin Öhmänin opastuskierroksella on kolme osallistujaa. Mukulakivipolku puikkelehtii viehättävien punaisten puutalojen ja venevajojen vieressä. Laineet liplattavat lempeästi laituria vasten.

Kierroksen kohokohta on 24 metriin kohoava Utön majakka. Mäen huipulta avautuva ulkomeri kimaltelee hopeisena ja hentoinen lumipeite peittää paikoitellen maata.

Ehkei maailman, mutta ainakin Pohjoismaiden ainoa majakan sisälle rakennettu kirkko löytyy Utöstä.

"Kirkko ollut toiminnassa alusta alkaen. Talvella täällä ei ole juhlittu häitä, mutta se on kyllä järjestettävissä. Tätä saa mainostaa!" Öhman innostuu.

Kun reilun 80 hehtaarin saari on kierretty, voi piipahtaa lämmittävälle kaakaolle Hannas Caféseen. Pikkuruisen kahvilan hyllyt notkuvat saaristoaiheisia kirjoja. Naapuripöydässä puhutaan tuulista ja linnuista.

Iltaa kohden alkaa sataa lunta ja tuuli voimistuu. Vaikka vaakasuora räntäsade iskee kasvoille ja hallitseva lounaistuuli puhaltaa jo 17 metriä sekunnissa, on majakalle vielä päästävä.

Pimeässä majakka heittää valokeilansa lähes 50 kilometrin pituudella meren yli. Näky on lumoava.

Saari liitettiin sähköverkkoon vuonna 1996, mutta nyt Utö pimenee. Sähkökatkos vie saaren valot mennessään, ja ympärille laskeutuu hiljaisuus. Hotellin suojissa ei ole hätää, mutta hetken voi kuvitella, miltä pimeys saarella on ennen vanhaan tuntunut. Tähän on hyvä nukahtaa.

heidi rostèn
Venevajalle johtava laituri on saanut ylleen hennon lumipeitteen.
Venevajalle johtava laituri on saanut ylleen hennon lumipeitteen.

Näin Utöhön pääsee

 Yhteysalus M/S Eivor lähtee Nauvon Pärnäisistä ja matka kestää 4–5 tuntia. Laivamatka on ilmainen. Autoa ei saa viedä saareen.

 Pärnäisiin pääsee joko linja-autolla tai omalla autolla. Linjaliikennettä hoitaa Vainion Liikenne.

 Utössä voi yöpyä Utö Havshotellissa ja Hannas Horisontissa. Molemmat ovat auki ympäri vuoden.

 Päivittäistavarakauppa Utö Handel on sunnuntaita lukuun ottamatta auki muutamia tunteja joka päivä. Utö Havshotellin ravintola on auki ympäri vuoden. Hannas Café on auki satunnaisesti ympäri vuoden. 

Lisätietoja saaren palveluista: www.uto.fi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!