Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Talvella saaristoon? Ei niin hullua kuin äkkiseltään luulisi

Talvella on ainutlaatuinen tilaisuus tutustua Suomen rannikon omalaatuisiin saariin. Nyt ne ovat rauhallisimmillaan.

Matka
 
Heidi Rostén
heidi rostèn
Ulkosaaristossa sijaitsevan Jurmon kylämaisemaa hallitsevat harmaat kalastajamökit.
Ulkosaaristossa sijaitsevan Jurmon kylämaisemaa hallitsevat harmaat kalastajamökit.

Jurmon karu kauneus pysäyttää Kun M/S Eivor kiinnittyy laiturin kylkeen illan pimeydessä, ensimmäisenä laivan valokeilaan osuvat pikkuruisen sataman punaiset mökit.

Meri lyö laituriin, ja sataman valot luovat himmeää valoa ympärilleen.

Jääkaudella syntynyt, noin viiden kilometrin pituinen ja kilometrin levyinen oudonkaunis Jurmo kohoaa merestä kolmannen Salpausselän kauimmaisena jatkeena.

Ainutlaatuisen saaren rantamaisemaa hallitsevat loputtomat kivipellot. Niissä talsiminen voi olla paikoitellen hidaskulkuista.

Satamasta Jurmon kylään vievä hiekkapolku kiemurtelee matalan maiseman halki. Taskulampun valo paljastaa tuuhean kanervamaton reunustavan tietä. Jykevät katajapensaat puskevat kasvuston läpi.

Lunta ei nyt ole, ja tummanviolettina hohtava kanervanummi levittäytyy silmänkantamattomiin. Kun pimeyteen hiljalleen tottuu, taskulampun uskaltaa napsauttaa pois päältä. Täällä ei valosaaste tähtitaivasta himmennä.

Saaristomeren kansallispuistoon kuuluvalla Jurmon saarella asuu vakituisesti kymmenen ihmistä.

Kesällä asukkaita on reippaasti enemmän. Vaikka saaristomatkailu on kiihkeimmillään kesäisin, mökeille on kysyntää myös talvella.

Matkalla kylästä saaren itäkärkeen avautuvat upeat näkymät kohti merta. Tuuli puskee järkkymättömällä voimallaan. Tällä karulla saarella sitä ei pääse karkuun.

Pienet, aallokon silottamat kivet kuljettavat kohti vähitellen kapenevaa niemenkärkeä. Lopulta metrin levyiseksi kutistunut "itäinen häntä" sukeltaa mereen ja katoaa.

Tammikuisena viikonloppuna saarella on seitsemän matkailijaa. Eniten liikehtivät Jurmon lintuaseman ornitologit, jotka harppovat saarta ristiin rastiin valtavat kaukoputket olallaan.

Lapin pakkasia paenneita tunturipöllöjä on kuulemma bongattu viereiseltä niityltä. Havaintoja on myös harvinaisista merisirreistä.

Yli 50 laulujoutsenen parvi lahden poukamassa saa maallikonkin haukkomaan henkeään.

heidi rostèn
Saaristossa kun ollaan, kalastusteema näkyy verhoissakin.
Saaristossa kun ollaan, kalastusteema näkyy verhoissakin.

Näin Jurmoon pääsee

Yhteysalus M/S Eivor lähtee Nauvon Pärnäisistä. Matka Jurmoon kestää 3–4 tuntia. Ilmoita laivan henkilökunnalle jääväsi pois Jurmossa, muuten laiva saattaa pyyhkäistä saaren ohi. Laiva noutaa matkustajia Jurmosta vain pyynnöstä, ja matka on ilmainen. Auto jätetään Nauvon Pärnäisiin.

Jurmossa ei ole kauppaa, ota siis reilusti ruokaa mukaan. Pakkaa taskulamppu sekä lämpimiä, vedenpitäviä vaatteita.

Perinteistä saaristolaisruokaa tarjoava ravintola Jurmo Inn palvelee talviviikonloppuisin tilauksesta. Ennakkovaraus kannattaa tehdä hyvissä ajoissa.

Jurmossa voi yöpyä saaren vuokramökeissä, jotka ovat vuokrattavissa ympäri vuoden. Majoituksesta vastaa Klas Mattsson.

Lisätietoja saaren palveluista: www.jurmo.com

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!