Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Korppoossa on rutkasti pikkukylän charmia

Matka
 
Helsingin Sanomat
heidi rostèn
"Pirtulinna" Hjalmar's on korppoolaisten ylpeydenaihe.
"Pirtulinna" Hjalmar's on korppoolaisten ylpeydenaihe.

Hjalmar's nimisen majatalon nurkkapöydässä kuhisee. Koko pöytäseurueella tuntuu olevan tarina kerrottavanaan, ja useimmat niistä päätyvät samaan aiheeseen.

Hjalmariin.

Vuonna 1935 pirturahoilla rakennettu talo oli pidetyn ja omalaatuisen korppoolaisen suurmiehen Hjalmar "Pirtu" Mäkelän projekti.

"Olihan hän jonkin sortin kylähullu ja pioneeri", majatalonemäntä Minna Österlund sanoo lämpimästi.

"Mäkelä osti urheiluauton ja toi ensimmäisen linja-auton Korppooseen, vaikka teitä täällä ei silloin juuri ollutkaan. Hän myös rakensi talonsa takapihalle pyöräilyvelodromin", Österlund kertoo.

Hjalmar Mäkelälle oli ehdottoman tärkeää saada rakennukselleen enemmän kokoa kuin mitä kylän vaaleanpunaisella Korpo Gård -kartanolla oli.

Ja saihan hän. Pituuskilpailussa "pirtulinna" voittaa kartanon metrillä.

Korppoon pääsaarella, Kyrklandetilla, sijaitseva talo toimii nykyään hotellimajoitusta tarjoavana ravintolana ja kylän keskuksena ympäri vuoden. Tänne tullaan vaihtamaan kuulumisia ja keskustelemaan päivän polttavista aiheista. Nyt puhututtaa talvimatkailu.

"Kesällä saaristo on kuin muurahaispesä, se ei ole minun juttuni. Nautin saariston talvesta paljon enemmän", kertoo 35 vuotta merimiehenä työskennellyt, syntyjään korppoolainen Kimmo Solander.

Vaikka Korppoo on talvellakin eläväinen pikkukylä, siellä saa siitä huolimatta olla halutessaan rauhassa. Kun asukasluvuksi nousee kesäkaudella komeat 10 000, talvisaikaan 2000 saaresta ja luodosta muodostuvaa Korppoota asuttaa vain noin 700 asukasta.

"Parasta talvessa on hiljaisuus. Eilen kymmenen kilometrin matkalla vastaan taisi tulla yksi vanhus, joskus vastaan tulee traktori. Onhan tämä tällainen pappapäiväkoti", 20 vuotta Korppoossa asunut Harry Lindholm naureskelee.

"Rauhaa Korppoosta tullaan talvisaikaan hakemaan. Jo pelkkä lautan odottaminen satamassa rauhoittaa. Täällä kaikki tapahtuu omalla ajallaan", Minna Österlund sanoo.

Talvella lossijonoja ei tarvitse pelätä, mutta metsissä vilisevät peurat loikkivat tien yli usein. Ilveksiäkin on nähty. Keskustassa jopa kahdesti, pöytäseurue huomauttaa.

heidi rostèn
Hotellin ikkunasta näkyy naapurin hevoshakaan.
Hotellin ikkunasta näkyy naapurin hevoshakaan.

Näin Korppooseen pääsee

Korppooseen ajaa Helsingistä runsaassa kolmessa tunnissa.

Ravintola-hotelli Hjalmar's on avoinna ympäri vuoden. Sen huoneista avautuvat näkymät Korppoon kartanon hevoshakaan. Lisätietoja: www. hjalmars.fi.

Tuoretta leipää ja leivonnaisia myyvä leipomo Bagar Bengt on auki kuutena päivänä viikossa.

Korppoon keskustassa sijaitseva K-lähikauppa on auki maanantaista lauantaihin.

Lisätietoja: www.parainen.fi

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!