Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Italialaisten suosikki­katuruoka tehdään mahalaukusta

Matka
 
Atlantide Phototravel
Kuva: Atlantide Phototravel

Vaikka katuruokailmiö on saanut helsinkiläiset jonottamaan hodareita, tacoja, seitan-kebabeja ja kaikkea muuta mitä ruokarekoista voi ostaa, on yksi katuruoka, joka tuskin Helsingissä pian yleistyy: lehmän mahalaukulla täytetty sämpylä.

Sen perässä täytyy matkustaa Italiaan. Firenzen perinteikäs pikaruoka valmistetaan lehmän mahan neljännestä osasta eli niin sanotusta juoksutusmahasta. Se keitetään ja tarjoillaan suussa sulavan pehmeänä sämpylässä, tulisen persilja-kapriskastikkeen kanssa.

Vaikka lampredottoa on syöty Firenzessä jo 1400-luvulla, se ei ole jäänyt historialliseksi ruokakuriositeetiksi. Firenzessä sitä syövät leuka öljyssä kaikki opiskelijoista rakennusmiehiin ja toimistoväkeen. Lähin ja paras lampredottopaikka löytyy – kuinkas muuten – iLampredotto-älypuhelinsovelluksen avulla.

Pollini

ILampredotto-sovelluksen käyttäjien parhaaksi arvioima lampredotto-paikka on Sergio ja Pierpaolo Pollinin lampredotto-kärry Via dei Maccilla. Lounassämpylänsä voi nauttia viinilasillisen kera viereisen kirkon portailla istuskellen. On tärkeää tulla ajoissa: Pollinit sulkevat kärrynsä luukun jo puoli kahden maissa päivällä.

Pollini (Via dei Macci, Borgo la Croce -kadun kulmassa) avoinna aamupäivisin maanantaista lauantaihin. Lampredotto-sämpylä 3,50 euroa.

Il Magazzino

Jos perinneherkkunsa nauttii mieluummin ravintolassa ja pöydän ääressä, kannattaa siirtyä Duomon varjosta Arno-joen toiselle puolelle.

Lampredotto-katukauppiaana uransa aloittanut Luca Cai tarjoaa sisäelimiin erikoistuneessa ravintolassaan lampredottoa lihapullissa (5 euroa), keitettynä (10 euroa) tai raviolin sisällä (13 euroa).

Jos seurueessa on kasvissyöjiä tai muuten sisäelimiä karttavia, listalta löytyy syötävää myös heille.

Il Magazzino (Piazza della Passera 2) avoinna ma–su klo 12–15 ja 19.30–23. Annos keitettyä lampredottoa 10 euroa.

Trippaio di Sant'Ambrogio

1800-luvulta asti toiminut Mercato Sant'Ambrogio -kauppahalli on ruokahullulle pieni taivas, joka houkuttelee juustoilla, hunajalla, tuorepastalla, viinillä ja joviaalilla palvelulla.

Kauppahallista löytyy myös lampredotto-kauppias, paikallissuosikki, joka palvelee ruokaostosten välillä uuvahtavia.

Täällä lampredotto-sämpylänsä saa halutessaan ranskanperunoiden kera, joten nälkäisenä ei tarvitse jatkaa.

Trippaio di Sant'Ambrogio (Piazza Lorenzo Ghiberti, kauppahallin sisällä) avoinna ma–la klo 7–14. Lampredotto-sämpylä 3,50 euroa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!