Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Taiwan on vielä tuntematon matkakohde suomalaisille, mutta luonnonystävää se ei petä

Taiwanin luonto on huikea. Poimimme neljä kohdetta, joihin saarella kannattaa suunnata. Taipeista pääsee kätevästi esimerkiksi patikoimaan ja kuumiin lähteisiin.

Matka
 

Touko Hujanen
Gaomein auringonlasku tuo rakastavaiset ja perheet rannalle.
Gaomein auringonlasku tuo rakastavaiset ja perheet rannalle.

Jo 1500-luvulla portugalilaiset merimiehet nimesivät Taiwanin saaren Ilha Formosaksi eli Kauniiksi Saareksi. Kaunis saari on yhä. Vaikka Taiwan on vielä melko tuntematon matkakohde suomalaisille, luonnonystävää se ei petä.

Neljä sataa kilometriä pitkä saari on häkellyttävä yhdistelmä korkeaa vuoristoa, viidakkoa, kosteikkoja, jokia ja järviä, pieniä saaria sekä pehmeähiekkaista rantaa.

Gaomei: Lintubongausta ja romantiikkaa

Aivan kuin maa liikkuisi. Siltä se näyttää, kun tuhannet ravut vilistävät mutahiekkaisessa maassa ennen kuin ne pakenevat koloihinsa kuin sopulit jyrkänteeltä. Lämmin tuuli puhaltaa mereltä aallottaen kellanvihreää heinikkoa, jonka keskellä käyskentelee laumoittain jalohaikaroita ja haikaroita.

Vasemmalta ilmaan lehahtaa parvi pitkäjalkoja, muutaman minuutin päästä villiankka seuraa samaan suuntaan.

Länsirannikolla, Qingshuin läänissä sijaitseva Gaomein kosteikko ja luonnonsuojelualue on lintubongarin paratiisi.

Noin 300 hehtaarin kokoinen alue on osaksi suomaata, osaksi hetteikköä ja hiekkarantaa. Vesilinnut tulevat tänne parittelemaan, ja useat Itä-Aasian linnut pysähtyvät täällä muuttomatkallaan.

Pikkulintujen ja useiden hyyppälajien lisäksi matalissa vesissä voi nähdä kalan ja liskon risteytykseltä näyttäviä liejuryömijöitä.

Taiwanissa on havaittu yli 500 lintulajia. Saaren luonto on hätkähdyttävän monimuotoista suurten korkeuserojen, pinnanmuotojen ja ympäristön vaihtelevuuden vuoksi.

Useat lajit ovat kehittyneet korkeiden vuorten saarroksissa kotoperäisiksi lajeiksi ja alalajeiksi. Esimerkiksi taiwaninloistoharakkaa tai taiwaninlohta ei tavata missään muualla, kuten ei kymmeniä perhoslajejakaan.

Gaomein iltapäivän polttavan auringon alle ei ole eksynyt yhtään lintubongaria, mutta kello viiden aikaan paikalle alkaa virrata kymmenittäin nuoria pariskuntia skoottereillaan.

Ruohikon leikkaavalla laiturilla Ming Wei Lai, 35, osoittaa vaimolleen Nanako Laille jalohaikaraparvea. Bongareita?

Ei ihan.

"Linnut ovat vähän niin kuin plussaa", läheisestä Taichungin kaupungista kotoisin oleva Lai kertoo.

"Oikeasti tulimme katsomaan auringonlaskua."

He eivät ole ainoita. Auringon lähtiessä laskuun nousuveden paljastamalla mutahiekalla läpsyttelee parvi toisiaan käsistä kiinni pitäviä rakastavaisia.

Kosteikon eteläpuolella 18 tuulivoimalaa pyörii hiljaa tuulessa.

Taiwanilaiset taitavat olla aika romantikkoja, eikö?

Laita naurattaa, mutta hän nyökkää myöntävästi. Taiwanilaiset ovat sentimentaalista sorttia ja klisee tai ei, rakkaus on täällä kaikesta suurin asia.

Esimerkiksi häät ovat suuri show, johon syydetään rahaa ja aikaa. Pariskunnat teettävät itsestään mahtipontisia kuvakirjoja, ja jotkut palkkaavat elokuvaohjaajia tekemään tarinastaan videon, joka näytetään häissä.

Gaomein upea auringonlasku on maailmankuulu. Riipaisevan kauniilta se näyttääkin.

Touko Hujanen
Taiwan on tunnettu sadoista kuumista lähteistä.
Taiwan on tunnettu sadoista kuumista lähteistä.

Wulai: Kuumia aaltoja

Polttaa. Yritän hivuttautua alla höyryävään veteen, mutta tuntuu kuin työntyisi jalat edellä uuniin. Eikä ihme – PohjoisTaiwanissa sijaitsevan Wulain kylän kuumien lähteiden vesi on noin 43-asteista.

Taiwan on tunnettu sadoista kuumista lähteistään. Nytkin Wulain altaiden äärellä pyörii japanilainen kameraryhmä, joka on tullut kuvaamaan Nanshi-joen varrella vuorten varjossa kylpeviä ihmisiä.

Kuvattavana oleminen ja altaassa lilluvien vaativat katseet eivät helpota kastautumista.

"Jalkojen uittajille on omat altaat", märkäpukuun ja uimalakkiin pukeutunut nainen ohjeistaa huomatessaan arkailuni.

"Tai odota, totutellaan sinut vähitellen", Luluksi esittäytyvä nainen heltyy ja alkaa kauhoa kannulla vettä päälleni.

Kuumissa lähteissä kylpemisestä tuli suosittua japanilaisten hallitessa Taiwania. Ensimmäiset kylpylät perustettiin jo 1900-luvun alussa. Kuten Wulaissa, useimmissa paikoissa lähteiden ympärille on rakennettu julkisia sekä yksityisiä maksullisia kylpylaitoksia, wenguaneja.

Touko Hujanen
Uskomusten mukaan kuumiin lähteisiin virtaava vesi on terveellistä.
Uskomusten mukaan kuumiin lähteisiin virtaava vesi on terveellistä.

Keskeltä viidakkoa, muutaman tunnin patikoinnin päässä valtateistä, löytyy edelleen myös täysin koskemattomia jokilähteitä.

Suurin osa Taiwanin lähteistä on rikkipitoisia.

Lisäksi ulkosaarten lähellä pulppuaa harvinaisempia merenalaisia lähteitä ja syvällä vuoristossa muta- sekä kylmiä lähteitä.

Kylpemiskulttuuri elää varsinkin keski-ikäisten ja vanhempien taiwanilaisten parissa. Esimerkiksi viisikymppinen Lulu käy täällä kolmesti viikossa Taipeista saakka.

"Terveyden vuoksi", hän kertoo.

"Tämä on hyväksi lihaksille ja verenkierrolle mutta hoitaa myös hermoja."

Paikallisten mukaan lähteillä on erityisiä terveysvaikutuksia, jotka riippuvat mineraaleista, joita kupliva vesi nostaa maasta. Esimerkiksi Wulain natriumkarbonaattipitoinen vesi hoitaa ihoa, ja rautapitoinen lähde edistää poikalapsen saamista, sanotaan.

Touko Hujanen
Wulain kuumissa lähteissä vesi on 43-asteista.
Wulain kuumissa lähteissä vesi on 43-asteista.

No hyvä on sitten. Hengitän syvään ja lumpsahdan kaulaa myöten veteen. Hengitys salpautuu ja rintaa puristaa. Koko homma tuntuu tahdonvastaiselta. Mutta hetkonen. Jos on täysin liikkumatta, tuntuu paremmalta. Räpiköimättä kykenen lillumaan muutaman minuutin, kunnes on noustava.

"Juo välissä vettä. Toinen kerta on jo helpompi", Lulu huikkaa perääni hoippuessani istumaan.

Huimaa. Kehoa pistelee ja liikkeet tuntuvat hidastuvan.

Paikalliset sen sijaan viihtyvät altaissa kymmeniä minuutteja. Kauempana joen yläjuoksulla muutama nautiskelee pikkukivien reunustamissa altaissaan sateenvarjojen alla.

Seitsemänkymppiseltä näyttävä mies hyppää vierestäni alhaalla virtaavaan jokeen vilvoittelemaan. "Sadat pikkukalat näykkivät", hän huutaa naureskellen ennen kuin virta vie.

Toinen kerta on jo helpompi.

Touko Hujanen
Yangmingshan luonnonpuistoon pääsee Taipeista metrolla ja bussilla.
Yangmingshan luonnonpuistoon pääsee Taipeista metrolla ja bussilla.

Yangmingshan: Trekkausta ja fumaroleja

Taiwan sopii täydellisesti trekkaajille eli niille, jotka nauttivat useita päiviä kestävistä vaelluksista. Kaikkiaan kaksi kolmasosaa maasta on vuoristoa.

Kahdeksasta kansallispuistosta neljä sijaitsee vuoristoalueilla, ja kolmen kilometrin ylittäviä huippuja on jopa 258.

Myös Koillis-Aasian korkein huippu löytyy Taiwanista.

Maan keskiosassa Yushanin kansallispuistossa sijaitseva Yushan eli Jadevuori kohoaa lähes neljän kilometrin korkeuteen (3952 m).

Patikoinnin suosioon ja luontoarvoihin luottavat myös maan matkatoimistot. Ne järjestävät viikonlopun kestäviä retkiä suosituimpiin kohteisiin, mutta omatoiminenkin retkeily on verrattain helppoa.

Vain tunnin päästä pääkaupungista Taipeista löytyy kymmeniä patikointireittejä, joille on helppo suunnata päiväksi. Esimerkiksi Yangmingshanin kansallispuistoon pääsee Taipeista kätevästi metrolla ja bussilla.

Puisto kävelypolkuineen, vesiputouksineen ja kuumine lähteineen on monen kaupunkilaisperheen suosima viikonlopun viettopaikka.

Kävelymatka alhaalta laaksosta ylös Qixing-vuorelle (1 120 m) kestää parisen tuntia. Näkymä yli Taipein palkitsee. Iltahämärässä näyttää siltä kuin joku olisi maalannut kaupungin silhuetin sinisin pastellivärein.

Ylös alas heinikkoista vuorenharjannetta mutkittelevan, bambupuiden tiuhasti reunustaman reitin ehdoton kohokohta on silti pari sataa metriä alempana. Vuorenrinne on täynnä kirkkaankeltaisia aukkoja, fumaroleja, joista nousee vesihöyryä, rikkihiiltä ja muita kaasuja.

Polun vieressä olevissa hiekkalämpäreissä loukkuun jäänyt sadevesi kuplii kuumana.

Xiaoyoukengin osittain peitossa olevat fumarolit ovat jäänteitä satoja vuosia sitten sattuneesta tulivuorenpurkauksesta, mutta ne puskevat edelleen geotermistä lämpöä ja kaasuja sisuksistaan.

Joka puolella sihisee ja suhisee. Tuoksuu mädältä kananmunalta.

Touko Hujanen
Nanyan rantaviiva on täynnä kivimuodostelmia.
Nanyan rantaviiva on täynnä kivimuodostelmia.

Nanya: Aivan kuin Marsissa

Yksi näyttää yksiön kokoiselta elefantinnahalta, jossa pesii punaisia loiseläimiä. Toinen rantaan ajautuneelta suurelta simpukankuorelta, joka kohoaa spiraalina korkeuksiin. Kolmas taas tuo mieleen jättiläisten kemut: neljä metrien korkuista pylpyrää seisoo jonossa kuin tuopit baaritiskillä.

Koillisrannikolla sijaitseva Nanya saa mielikuvituksen liikkeelle. Korkeaa vuorenjyrkännettä reunustava rantaviiva on usean sadan metrin matkalta täynnä toinen toistaan vaikuttavampia hiekkakivimuodostelmia ja sedimenttikiveä. Paikka näyttää siltä kuin joku olisi käynyt liukuvärjäämässä tai marmoroimassa kalliot punaisella. Ajoittain maankuori tuo mieleen Marsin pinnan.

Touko Hujanen
Nanyan kivimuodostelmat.
Nanyan kivimuodostelmat.

Samanlaisia meren ja maan muovaamia luonnon taideteoksia löytyy muualtakin Taiwanista.

Muodostelmat ovat syntyneet miljoonien vuosien saatossa. Ensin merestä huuhtoutui rantaan rautaoksidia. Se sekoittui hiekkaan ja alkoi vääntyä erilaisille kierteille maankuoren pakkautuessa. Väri syntyi rautaoksidin hapettuessa. Nanyan hiekkakivimuodostelmien sanotaan syntyneen kuusi miljoonaa vuotta sitten, mutta joillakin alueilla niiden arvellaan olevan jopa 60 miljoonaa vuotta vanhoja.

Taiwan upposi nykyisenlaiseksi jamssin muotoiseksi saareksi 12 miljoonaa vuotta sitten. Sitä ennen maa oli kymmenien miljoonien vuosien ajan välillä osa Euraasian laattaa, välillä siitä irrallaan. Nykyisellään maa on Euraasian ja Filippiinien mannerlaattojen yhtymäkohdassa. Tästä syystä alueella on säännöllisiä maanjäristyksiä, mutta myös kuumia lähteitä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!