Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miten matkustan mahdollisimman ekologisesti?

Matka
 

Vastuullisen matkailijan käsikirjan kirjoittaja Heidi Kalmari kertoo, miten se onnistuu.

1 Matkusta harvemmin

"Omassa matkailussa kannattaa tehdä paluu 1980-luvulle, sillä matkustaminen itsessään kuormittaa valtavasti maapalloa. Kannattaa lopettaa viikonlopun pikapyrähdykset, matkustaa harvemmin, esimerkiksi joka toinen vuosi, ja olla sitten vaikka vähän pidempään matkalla. Jos tulee vieroitusoireita, voi tehdä kotimaanmatkoja."

2  Älä lennä, ellei ole pakko

"Lentäminen kannattaa lopettaa kokonaan, jos mahdollista. Ainakin lentämistä voi vähentää. Junalla matkustaminen on kaikkein ympäristöystävällisintä. Jos on pakko lentää, kannattaa lentää suorilla lennoilla, sillä nousut ja laskut tuottavat eniten päästöjä. Pakettimatkojen charter-lennot ovat ekologisempia kuin reittilennot, koska koneet ovat täysiä ja lentävät yleensä suoraan kohteeseen."

3 Tue paikallista yrittäjyyttä

"Sen sijaan, että panee rahansa johonkin isoon kansainväliseen hotelliketjuun, kannattaa suosia pieniä perheomistuksessa olevia majapaikkoja. Ne ovat sekä ekologiselta että eettiseltä kannalta parhaita vaihtoehtoja. Silloin tukee paikallisia ihmisiä ja heidän yrittäjyyttään ja raha jää kohteeseen."

4 Unohda isot uima-altaat

"Jos matkustaa kohteeseen, jossa on paljon kuivuutta, ei pidä valita hotellia, jossa on suuret uima-altaat ja viheralueet. Niihin kuluu hillittömästi vettä, ja vedenkulutus on yksi isoimmista ongelmista kuivilla alueilla. Ei myöskään pidä valita hotellia, joka on varannut itselleen oman ranta-alueen. Se on pois paikallisilta."

5  Hyödynnä hiljaiset ajat

"Kannattaa matkustaa sesongin ulkopuolella. Se tasaa ympäristön kuormitusta ja paikallisten matkailutuloja. Monissa suomalaisten suosimissa matkakohteissa, esimerkiksi Thaimaassa, on aina lämmintä ja mukavaa. Hiljaisempina aikoina hinnatkin voivat olla edullisempia."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!