Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rikkaiden rantaparatiisissa voi matkata muutamalla kympillä päivässä

Malediivit tunnetaan rikkaiden rantaparatiisina, jossa asutaan kalliissa hotelleissa kaukana paikallisten arjesta. Se ei ole koko totuus. Malediiveilla voi matkata mukavasti muutamalla kympillä päivässä.

Matka
 
Antti Helin
Antti Helin
Tästä Malediivit tunnetaan: turkoosia vettä ja valkohiekkaisia rantoja.
Tästä Malediivit tunnetaan: turkoosia vettä ja valkohiekkaisia rantoja. Kuva: Antti Helin

Kyyti omalle saarelle: 5 euroa

Olen löytänyt paratiisin. Ja se näyttää tältä.

Lentokoneen ikkunasta Malediivien saarivaltio näyttää siltä, kuin joku olisi vetänyt pensselillä turkooseja viivoja Intian valtameren tummansiniselle kankaalle. Viivojen keskellä kelluu pieniä, valkohiekkaisia saaria.

Malediiveihin kuuluu kaikkiaan tuhatkunta saarta, ja ne ovat toinen toistaan upeampia. Vaikeinta Malediiveille matkustamisessa onkin saaren valinta.

Malediiveilla on maine huippukalliina häämatkakohteena. Yksityiset hotellisaaret voivatkin olla sikamaisen kalliita, mutta harva matkalainen tietää, että Malediiveilla voi matkustaa myös edullisesti.

Budjettimatkaajien keskuudessa suosituin asuttu saari on pääkaupunki Malen lähellä sijaitseva Maafushi. Siellä on kymmeniä majataloja. Reppureissaajatunnelmaa on alkanut kehittyä myös esimerkiksi Rasdhoolle.

Näille asutuille saarille pääsee yhteysveneillä, jotka kulkevat muutamana päivänä viikossa ja maksavat vain noin viisi euroa suuntaansa.

Minä valitsin Ari-atollin laidalla sijaitsevan Ukulhaksen. Syitä oli kolme:

Saaren hiekkaranta näytti Googlen satelliittikartassa pitkältä ja leveältä. Hieman syrjäisempi saari vaikutti myös vähän tunnetulta eli en joutuisi jakamaan sitä kymmenien reppureissaajien kanssa. Ja saari on Malediivien ensimmäinen, jolla jätteet kierrätetään.

Kaikilta muilta Malediivien saarilta jätteet viedään lajittelematta poltettavaksi pääkaupunki Malen lähellä sijaitsevalle kaatopaikkasaari Thilafushille. Jos tarkkaan katsoo, Thilafushilta ympäri vuorokauden nousevan savun voi nähdä lentokoneesta Malediiveille saavuttaessa.

Tosin valitettavan usein jätteet kipataan roskalaivalta jo matkan varrella mereen, josta ne ajautuvat aaltojen mukana saarten rannoille.

Niinpä Ukulhaksenkin hiekalla näkee aaltojen tuomia roskia: muovipusseja, pulloja ja rikkinäisiä sandaaleita. Appelsiininkuorista voi päätellä, että naapurisaaren hotellin aamiaisella on nautittu tuorepuristettua mehua.

Tällä pallolla mikään paratiisi ei taida olla aivan täydellinen.

Antti Helin
Ukulhas Breeze Innin omistaja Hussain Fahmy. Hän avasi majatalonsa syksyllä 2014.
Ukulhas Breeze Innin omistaja Hussain Fahmy. Hän avasi majatalonsa syksyllä 2014.

Huone ja oma ranta: 45 euroa yö

Ukulhasin saarta ympäröivät valkoinen hiekkaranta, turkoosi meri ja kaloja kuhisevat koralliriutat.

Puolet saaresta on tiheän rantametsikön peitossa, ja toisella puoliskolla sijaitsee värikkäiden pikkutalojen kylä, jonka kapeat kujat ovat silkinpehmeää hiekkaa.

Kylässä asuu tuhatkunta ihmistä. Ihmisiä tosin tuntuu olevan paljon vähemmän, sillä miehistä suurin osa on viikkojen pituisilla kalastusmatkoilla kaukana avomerellä keltaevätonnikaloja jahtaamassa.

Antti Helin
Suurin osa paikallisten ylläpitämistä majataloista on kotoisia muutaman huoneen huoneistoja.
Suurin osa paikallisten ylläpitämistä majataloista on kotoisia muutaman huoneen huoneistoja.

Tunnelma saarella on ihastuttavan unelias, vaikka muutaman viime vuoden aikana Ukulhaksella on tapahtunut suuria muutoksia. Aiemmin maailman unohtamalle saarelle on avattu kolme pientä majataloa.

Omaksi majapaikakseni olen valinnut puolivahingossa Ukulhas Breeze Innin, josta sain uutuuttaan kiiltelevän huoneen – 45 eurolla per yö.

Syöminenkin on halpaa. Kylän ainoasta ravintolasta saa nuudeliannoksen alle viidellä eurolla ja kokonaisen kalan kympillä.

Majatalon pihalta pääsee suoraan hiekkarannalle, joka on käytännössä autio, sillä paikalliset eivät juuri vietä aikaansa rannalla.

Vuoteen 2008 asti Malediiveilla pääsi käymään vain kalliissa, monen sadan euron luksushotelleissa, joista jokainen sijaitsi omalla yksityisellä saarellaan. Sitten malediivilaisille annettiin lupa perustaa majataloja asutuille saarille.

Virallinen syy eristäytymiseen oli se, että hallitus halusi suojella Malediivien islamilaista kulttuuria vierailta vaikutteilta. Monen mielestä todellinen syy oli se, että hallitus ajoi rikkaiden hotellinomistajien etua.

Aluksi majataloja perustettiin harvakseltaan, mutta muutaman viime vuoden aikana niitä on innostuttu perustamaan oikein urakalla. Vuonna 2015 Ukulhaksellekin ollaan avaamassa useita uusia majataloja.

Antti Helin
Paikallisten asuttaman Ukulhas-saaren pääkatu vilkkaimmillaan.
Paikallisten asuttaman Ukulhas-saaren pääkatu vilkkaimmillaan.

"Kohta täällä on varmaan kaikilla majatalo", Ukulhas Breeze Innin työntekijä Sau sanoo. Hän haaveilee itsekin omasta majatalosta.

Kärpäsenläiskän kokoisilla saarilla kun ei ole kalastuksen ohella juuri muita mahdollisia elinkeinoja kuin matkailu.

Antti Helin
Paholaisrausku on Malediiveilla sukeltavan märkä uni. Niitä näkee lähestulkoon joka reissulla.
Paholaisrausku on Malediiveilla sukeltavan märkä uni. Niitä näkee lähestulkoon joka reissulla.

Snorklaus paholaisrauskujen kanssa, 40 euroa

Pieni vene puksuttaa kohti Ukulhaksen lähellä sijaitsevaa matalikkoa, jolle olemme menossa snorklaamaan. Paholaisrauskujen kerrotaan viihtyvän alueella planktonia syömässä.

Avaruusolioilta näyttävät, useiden metrien levyisiksi kasvavat paholaisrauskut ovat snorklaajien ja sukeltajien märkä uni, joiden kohtaamisesta moni haaveilee, mutta joita harva ikinä näkee.

Siispä kysyn: "Ymmärrän kyllä, ettei paholaisrauskujen näkeminen ole varmaa. Mutta kuinka todennäköistä se on?"

Oppaani Anwar katsoo minua kuin olisin sanonut jotain älytöntä.

"99 prosenttia. Joskus rauskuja on vain muutama, toisinaan taas kymmeniä", hän vastaa.

Rantalomailijan laiskanpulskeaan arkeen tuovat Malediiveilla vaihtelua päiväretket, jotka vievät meren ihmeiden äärelle. Tuskin missään muualla maailmassa on yhtä hyvät mahdollisuudet nähdä paholaisrauskuja – tai valashaita – kuin Malediiveilla.

Ensimmäisen rauskun näemme heti matalikolle saavuttuamme. Jättiläismäinen otus ui aivan veneen vierelle. Hyppäämme Anwarin kanssa veteen.

Meidät huomattuaan rausku kääntyy ympäri ja ui tiehensä. Samoin tekevät seuraavat otukset, kunnes luoksemme saapuu paholaisrausku, joka antaa minun uida vierellään ainakin puoli tuntia.

Välillä se ui niin läheltä, että sitä voisi koskettaa.

Ja paljonko maksoi ikimuistoinen päivä rauskujen kanssa?

40 euroa.

Eihän se aivan ilmaista ole, mutta melkein missä tahansa maailman turistikohteessa joutuisi maksamaan saman verran tavallisesta snorklaus- tai sukellusretkestä, joilla harvoin näkee mitään yhtä ikimuistoista.

antti helin
Juhlapäivinä malediivilaislapset pukeutuvat hirviöiksi. Tämä poika sonnustautui muumioksi.
Juhlapäivinä malediivilaislapset pukeutuvat hirviöiksi. Tämä poika sonnustautui muumioksi.

Seuraa paikallista elämänmenoa, 0 euroa

Ukulhaksen hiekkarantaa pitkin hoipertelee kädet ojossa käärinliinoihin kietoutunut muumio. Sen perässä rantapuskien kätköistä astuu esiin pikimusta paholainen, jolla on punaiset sarvet ja manillaköydestä tehty häntä.

Katselen islamilaista Eid al-Adha-juhlaa. Kummituskulkue on osa paikallisia juhlaperinteitä, ja sitä varten Ukulhaksen rantametsikössä naamioidaan paikallisia lapsia hirviöiksi palmunlehdillä, tuhkalla ja maaleilla.

Jo aamulla kylän läpi kulki tanssiparaati. Miehet rummuttivat villisti ja naiset tanssivat elegantisti. Kyläläiset ovat aidosti innoissaan: he eivät tee tätä matkailijoita vaan itseään varten. Perinteet ovat Malediiveilla yhä arvossaan, mihin saattaa olla syynä maan pitkä eristäytyneisyys ulkomaailmasta.

Kaikista Malediivien tarjoamista elämyksistä ikimuistoisinta onkin ollut seurata paikallista elämää. Eikä se maksa mitään.

Juhlapäivän lisäksi tavallinen malediivilainen arkipäivä on matkailijalle täynnä elämyksiä. Olen katsellut miehiä palaamassa kalastusreissuiltaan valtavien purjekalojen kanssa ja seurannut naisia heidän iltahuveissaan.

Iltapäivisin hunnutetut naiset kerääntyvät kylän moskeijan eteen tenniskentälle pelaamaan eriskummallista pallopeliä. Täysi kentällinen naisia yrittää ottaa paljain käsin kiinni palloa, jonka vastapuolen pelaaja syöttää selkä pelikentälle päin kääntyneenä.

Pelin tarkemmat säännöt jäävät arvoitukseksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!