Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Neljä tapaa kokea Kanariansaaret uusin silmin

Kanariansaaret on vuodesta toiseen suomalaisten suosituin talvilomakohde. HS esittelee sen suurimmalta saarelta Teneriffalta neljä vähemmän tuttua paikkaa.

Matka
 
Anu Haapala
Anu Haapala
Anagan kansallispuistossa ilma on kosteaa ja lämpötila suhteellisen tasainen ympäri vuoden.
Anagan kansallispuistossa ilma on kosteaa ja lämpötila suhteellisen tasainen ympäri vuoden.

Vaellusretki Anagassa

On kuin olisi yhtäkkiä pudonnut Taru sormusten herrasta -elokuvien maisemiin. Tällaista satumetsää näkee harvoin.

Tiheästi kasvavien puiden oksat peittävät taivaan melkein kokonaan, mutta paksu sumu puskee sinnikkäästi niiden lävitse. Jostain kuuluu lintujen laulua. Onneksi ei sada, sillä muuten mutkikas polku muuttuisi liukkaaksi mutavelliksi.

Suurin osa Teneriffalle saapuvista tulee rantaelämän perässä, mutta parhaimmillaan Teneriffa on luontokohteena. Saari on täynnä vuoristoisia vaellusreittejä ja henkeäsalpaavia maisemia.

Paras aika matkustaa on keväällä, jolloin sateet vähenevät, lämpötilat nousevat ja kukat kukkivat.

Ananagan kansallispuisto on yksi Teneriffan viehättävimmistä vaelluskohteista. Ensikertalaisen kannattaa aloittaa patikkaretki suuntaamalla Cruz del Carmeniin joko omalla autolla tai La Lagunasta lähtevällä bussilla.

Cruz del Carmenista alkavat ulkoilureitit on merkitty hyvin, ja niillä on otettu huomioon erilaiset kävijät: kevyimmällä reitillä luonnonhelmaan pääsee pyörätuolilla tai lastenrattaiden kanssa, raskaimmilla poluilla saa taivaltaa tuntikausia korkeuserojen vaihdellessa.

Lähes 14 500 hehtaarin kokoinen Anaga on geologisesti yksi Teneriffan vanhimmista alueista. Vuoriston korkein kohta, Cruz del Taborno, yltää 1 024 metriin.

Ilma on kosteaa ja lämpötila suhteellisen tasainen ympäri vuoden. Suotuisan ilmaston ansiosta Anagassa on harvinaista laurisilva-metsää. Teneriffan lisäksi sitä tavataan nykyään ainoastaan naapurisaari La Gomeralla sekä Madeiralla ja Azoreilla.

Lisätietoa Anagan vaellusreiteistä: www.todotenerife.es.

Anu Haapala
Teneriffan itärannikon Candelaria ei ole kovin tuttu kaupunki suomalaismatkailijoille.
Teneriffan itärannikon Candelaria ei ole kovin tuttu kaupunki suomalaismatkailijoille.


Paikallista tunnelmaa Candelariassa

"Istukaa alas", tarjoilija huikkaa espanjaksi ja alkaa uppopaistaa churroja.

Churrot eli munkkitangot ovat mannerespanjalainen herkku, joiden maistelu onnistuu esimerkiksi täällä Candelarian kaupungissa.

Monelle Teneriffalla lomailleelle saaren itärannikko, jossa Candelariakin sijaitsee, on tuntematonta aluetta. Rannikon kalastajakylät ovat hyviä paikkoja haistella paikallista tunnelmaa ja harjoitella espanjaa.

Candelaria sopii tarkoitukseen erityisen hyvin, sillä siellä voi merinäköalan lisäksi ihastella putiikkeja, jotka myyvät muun muassa paikallisia mausteita. Kaupungissa on myös yksi varsinainen nähtävyys, Kanariansaarten suojelupyhimykselle omistettu kirkko. Sen olemassaoloon liittyy myös tarina.

Kerrotaan, että guanchit eli Kanariansaarten alkuperäisasukkaat löysivät vuonna 1392 rantaan huuhtoutuneen, kynttilää kantavan Neitsyt Maria -patsaan. Legendan mukaan asukkaat alkoivat palvoa patsasta.

Myöhemmin saarelle tulleet espanjalaisvalloittajat pitivät patsasta pyhänä. Kirkko rakennettiin alun perin vuonna 1526, ja koko kaupunki nimettiin Neitsyt Marian innoittamana.

Candelaria on edelleen tärkeä paikka Espanjan katolilaisille. Kaupunkiin tulijoita houkuttavat kuitenkin myös maalliset asiat. Kaupungin matkailutoimistossa työskentelevän Chantal Afonson mukaan usein kyseessä ovat nimenomaan churrot.

Tarjoilija tuo nenän eteen lautasellisen munkkitankoja ja mukillisen paksua kaakaota, jossa niitä on tarkoitus dipata. Maistuu rasvaiselta ja äklömakealta – mutta herkulliselta. Annos irtoaa parilla eurolla.

Anu Haapala
Santa Cruzin auditoriossa käyvät esiintymässä myös suomaismuusikot.
Santa Cruzin auditoriossa käyvät esiintymässä myös suomaismuusikot.

Musiikkielämyksiä Santa Cruzissa

"On aika herkistyä."

Suomalaislaulaja Emma Klingenberg spiikkaa kappaleen englanniksi, ja konserttisalin täyttävät Abban klassikkoballadin Chiquititan alkutahdit.

Olemme Teneriffan sinfoniaorkesterin kotipaikassa, Teneriffan auditoriossa. Ainakin tämän orkesterin soittamana Abba ja klassinen musiikki sopivat saumattomasti yhteen. Sinfoniaorkesterin kanssa lavalla ovat Klingenberg ja toinen suomalaislaulaja Emmi Kangas. Koko show'ta johtaa kapellimestari Nick Davies.

Teneriffan pääkaupungissa Santa Cruzissa voi usein nauttia live-musiikista. Varmimmin elämyksiä löytää auditoriosta, joka toimii ooppera- ja konserttitalona. Siellä esiintyy säännöllisesti espanjalaisia ja ulkomaisia huippunimiä – tänä keväänä muun muassa viulisti Pekka Kuusisto. Aiemmin täällä ovat keikkailleet muun muassa Laura Pausini, Jethro Tull ja Van Morrison.

Auditoriossa työskentelevä Alba Déniz kertoo, että konserteissa käyvät sekä paikalliset että matkailijat. Valtaosalle saarelle saapuvista matkailijoista paikka on silti tuntematon.

Talossa on kaksi konserttisalia, ja pääsalin lava on Kanariansaarten suurin.

Auditorion ohjelmisto ja
lippukauppa:
www.auditoriodetenerife.com.


Minna Nyrhinen
Pimeällä Teiden kansallispuistossa on ainutlaatuinen tilaisuus tarkkailla tähtiä.
Pimeällä Teiden kansallispuistossa on ainutlaatuinen tilaisuus tarkkailla tähtiä.

Tähtiloistetta Teidellä

Tuolla on Orionin tähtikuvio! Tuo taas loistaa niin kirkkaana, että sen täytyy olla toinen planeetta.

Teiden kansallispuisto, jota vartioi korkeimmillaan 3 718-metrinen tulivuori Pico del Teide, on yksi Teneriffan suosituimmista kohteista. Mutta auringon laskettua kiemuraisella vuoristotiellä tulee vastaan vain muutama auto.

Pimeän tultua Teidellä pääsee tähtijahtiin. Kansallispuistossa voi ajaa autolla yli 2 200 metriin pilvien yläpuolelle. Siellä on koko Euroopan mittakaavassa erinomaiset mahdollisuudet tähtikuvioiden tarkkailuun.

Hyvien olosuhteiden ansiosta kansallispuistossa toimii observatorio, jossa tutkitaan auringon toimintaa.

Tähdet luovat ympärilleen punertavaa valoa, jossa vaanivan tulivuoren varjo juuri ja juuri erottuu. Valosaastetta aiheuttaa korkeintaan kuun loiste. Mutta kun kuu on piilossa, taivaalla voi erottaa hätkähdyttävän, purppuran kaaren, Linnunradan.

Iltaan Teidellä kannattaa varautua pukeutumalla lämpimästi. Vaikka alhaalla merenrannalla olisi kesäisen lämmintä, kansallispuistossa talvitakki ei ole liioittelua. Keskimääräinen päivän alin lämpötila pyörii vuoden ympäri yhden ja neljäntoista asteen välillä, ja vuoristossa tuuli on hyytävä.

Bussit eivät kulje kansallispuistoon iltaisin, joten oma auto on edullisin vaihtoehto kulkemiseen. Teneriffalla järjestetään myös Ilta Teidellä -retkiä.

Vuokra-auto alkaen noin
30 euroa/vuorokausi.
Lisätietoa Ilta Teidellä -retkistä:
www.teidebynight.com.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!