Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Zimbabwe on safarimatkailijan unohdettu paratiisi

Safarimatkailijalle Zimbabwe on kuin uinuva keidas, jossa ei törmää turistimassoihin.

Matka
 
Hanne-Mari Tarvonen
Safarilla herätään aamuvarhain. Mana Poolsin kansallispuisto hehkuu kauneimmillaan auringonnousun aikaan.
Safarilla herätään aamuvarhain. Mana Poolsin kansallispuisto hehkuu kauneimmillaan auringonnousun aikaan. Kuva: Hanne-Mari Tarvonen

Telttakangas heiluu. Nurkassa rapisee.

Jokin liikkuu ulkona ihan likellä kankaisen seinän takana.

Kuuluu kevyttä töminää. Mutta sitten kahina ruohikossa lakkaa, ja ilman täyttävät ainoastaan kymmenien eri lintujen huumaava sirkutus, sirkkojen siritys ja vieressä virtaavan Sambesi-joen virtahepojen korahtelu.

Jossain kilometrien päässä kuuluu matalaa karjuntaa.

Kello on kuusi, kun kömmimme ulos teltasta varovasti tarkistaen, ettei mikään eläin nuku aivan vieressä. Muutaman sentin päässä ovesta on suuri, pyöräehkö jalanjälki. Siitä on löntystänyt afrikannorsu.

Colourbox
Leijonia näkee useissa Zimbabwen kansallispuistoissa.
Leijonia näkee useissa Zimbabwen kansallispuistoissa.

Aamu Zimbabwen Mana Poolsin kansallispuiston safarilla aloitetaan aikaisin, koska hetket aamuviiden ja yhdeksän välillä ovat parhaita villieläinten tarkkailuun. Suuret kissapedot – leijonat ja leopardit – ovat yön metsästyksen jäljiltä vielä liikkeellä ennen kuin ne asettuvat lepäämään puiden alle kuuman päivän ajaksi.

Kymmenet eri antiloopit, norsut, pahkasiat, puhvelit ja seeprat aloittelevat päiväänsä.

Me taas nautimme aamukahvit auringonnousua ihaillen. Osa hyppää maastoautoon oppaamme Andrew Smithin kanssa. Smith ottaa muutaman tunnin kävelysafarille vain kuudesta kahdeksaan henkilöä kerrallaan, jotta voi taata kaikkien turvallisuuden.

Hanne-Mari Tarvonen
Puhvelit ja muut eläimet eivät juuri häiriinny ihmisistä Manan puistossa.
Puhvelit ja muut eläimet eivät juuri häiriinny ihmisistä Manan puistossa.

Olemme villieläinten keskellä ja sitä täytyy kunnioittaa. Jalkaisin ei saa kulkea ilman opasta erämajojen pihojen tai avointen leirintäalueiden ulkopuolella. Pimeän tullen pitää käyttää taskulamppua myös pihamailla.

Ja tärkeimpänä: jos kohtaa villieläimen, täytyy noudattaa äärimmäistä varovaisuutta ja pitää etäisyys eläimeen.

"Älkää missään tapauksessa kääntäkö leijonalle selkäänne. On elintärkeää, ettette juokse. Leijona on iso kissa, ja kissaeläimet rakastavat jahdata", Smith muistuttaa.

Hanne-Mari Tarvonen
Givemore Nyamapanda kokkaa Nyamepin leirintäalueella Manassa.
Givemore Nyamapanda kokkaa Nyamepin leirintäalueella Manassa.

Pohjois-Zimbabwessa, Sambesijoen alajuoksulla sijaitseva Mana Pools on ainutlaatuinen alue.

Alue koostuu Sambesi-jokea ympäröivistä järvialtaista, jotka täyttyvät sadekauden tulvista. Kuivan kauden aikana altaat pikkuhiljaa kuivuvat, mutta ennen kuin suurin osa vedestä haihtuu, järvialtaille vaeltaa isoja villieläimiä sammuttamaan janoaan.

Puisto on Unescon maailmaperintökohde ja yksi Zimbabwen yhdestätoista suojellusta kansallispuistosta, jotka peittävät 12,5 prosenttia noin Suomen kokoisesta maasta.

Zimbabwen kansallispuistot ja safarit ovat suurelle yleisölle melko tuntemattomia. Useiden erilaisten kasvillisuusvyöhykkeiden maa oli erityisesti varakkaiden valkoisten suosiossa siirtomaa-aikana, ja aina 1990-luvulle asti. Sen peruja ovat monet menneiden vuosikymmenten nostalgiaa henkivät safarihotellit.

Safarimatkailijoiden suosimiin Keniaan, Tansaniaan ja Etelä-Afrikkaan verrattuna Zimbabwe on kuin unohdettu keidas, jossa ei törmää turistimassoihin.

Colourbox
Krokotiileja nauramassa leveästi joenpenkalla.
Krokotiileja nauramassa leveästi joenpenkalla.

Zimbabwen matkailu romahti viitisentoista vuotta sitten, kun maa ajautui poliittiseen ja taloudelliseen kriisiin.

Edelleen maan poliittinen tilanne on epävakaa, mutta koska talous kohenee, matkailijat palaavat hiljalleen. Maan turismiviranomaiset ovat onnistuneet pitämään kansallispuistot ja niiden lomamökit toiminnassa heikkoinakin vuosina.

Zimbabwen hallinnolla on äärimmäisen tiukka suhtautuminen salametsästykseen. Täällä luonnon monimuotoisuuden ylläpitämiseen panostetaan.

Sen huomaa myös Mana Poolsin puistossa. Aamuauringossa näemme satoja pieniä impala-antilooppeja kirmaamassa eri suuntiin, suuria hirviantilooppeja mutustamassa lehvästöä ja krokotiileja nauramassa leveästi joenpenkalla.

Jeepin kyydissä pääsemme muutaman metrin päähän norsulaumoista, joissa emot hoitavat poikasiaan. Seeprat juoksevat raidat vilahdellen pitkän ruohikon lomassa.

Eräänä iltapäivänä pysähdymme suuren aukean keskelle tutkimaan maassa lojuvia luita ja katsomaan, josko ruohikossa näkyisi merkkejä kissapedoista.

Jokin vilahtaa, ja nappaan kiikarit. Se on shakaali, arka peto, jonka näkee pääasiassa varhain aamulla tai juuri ennen auringonlaskua.

Shakaali on erinomainen naamioituja. Nytkin eläin katoaa nopeasti vihreänharmaaseen heinikkoon.

Ruosteenpunainen pehmeä maa pöllyää, kun ajamme maastoautolla teitä pitkin. Autosafarien ja patikoinnin lisäksi moni suuntaa Manalle kanoottimelonnan houkuttelemana. Puiston 2 500 neliökilometrin alueella virtaava Sambesi-joki ja siinä kylpevät virtahevot ja krokotiilit vetävät vesille.

Hanne-Mari Tarvonen
Nuori urosnorsu tarkkaili Robert Matthewsia ja Robert Mackitchania Sambesin vastarannalta.
Nuori urosnorsu tarkkaili Robert Matthewsia ja Robert Mackitchania Sambesin vastarannalta.

Me emme melo, koska oppaamme Smith ei sitä suosittele.

Joen kauneuden keskellä piilee vaara. Virtahevot aiheuttavat villieläimistä eniten onnettomuuksia, ja joki on niiden valtakuntaa.

Kokenut Smith on melonut Sambesilla satoja kertoja. Kolmesti hänkin on joutunut veden varaan virtahevon kaadettua kanootin.

Riski krokotiilihyökkäykselle on veden varassa suuri, ja vaikka onnettomuuksia sattuu harvoin, Smith kehottaa katselemaan jokea rannalta.

Hanne-Mari Tarvonen
Virtaavan Sambesin valtiaita ovat virtahevot.
Virtaavan Sambesin valtiaita ovat virtahevot.

Virtaavasta Sambesista voi nauttia myös kalastaen. Iltapäivän auringossa Mike Kimble, Robert Matthews ja Robert Mackitchan istuutuvat virveleineen retkituoleihin muutaman metrin päähän rannasta.

Talapiat, kissakalat ja malawinahvenet näykkivät syöttejä, kun kapean joenuoman toiselle puolelle löntystää yllättäen nuori urosnorsu. Se näykkii rauhassa ruohoa vain muutaman kymmenen metrin päässä.

Sitten norsu laskeutuu törmälle ja alkaa kahlata kohti leiriämme.

Miehiin tulee vauhtia. He nostavat retkituolit, nappaavat virvelit ja siirtyvät sukkelasti erämajan viereen.

Muutamassa minuutissa norsu on ylittänyt joen kapean uoman ja hamuaa telttamme vieressä puusta tippuvia siemenkotia. Opas tunnistaa norsun samaksi, joka säikäytteli meitä ensimmäisenä päivänä ilmestyessään yhtäkkiä leiriin.

Nyt olemme levittäneet retkituolit, pöydät ja teltat nuoren uroksen kulureitille, eikä se pidä siitä. Mutta kun se sitten pääsee vaeltamaan alueen läpi rauhassa, se katoaa jälleen metsän siimekseen.

Villieläinten kohtaaminen on Mana Poolsin suola. Safarilla oppii valtavasti – kuten sen, että teltassa on turvallista, ja että teltan ovi täytyy sulkea tarkasti yöksi. Esimerkiksi kissapedot hahmottavat teltan vain liikkumattomana möykkynä, eivätkä kiinnitä siihen ihmisen hajusta huolimatta huomiota.

Illan hämärtyessä ihastelemme tulikärpäsiä, jotka laskeutuvat hiuksiin. Pyörittelen taskulamppua leiritulen ympärillä pimeydessä, kun näen pienen pimeydessä loistavan pallon liikkuvan lähellä maata.

Opas valaisee tehokkaalla taskulampullaan hehkuvaa palloa.

Hyeenan silmät.

Pedot kiertelevät leiriämme moneen kertaan. Haaskansyöjinä ne etsivät ruokaa, joten jätteiden säilyttäminen on tarkkaa.

Muutamana iltana nukahdan hyeenojen nauruun miettiessäni, että maailmassa on harvoja paikkoja, joissa villin luonnon saa kokea näin läheltä.

Hanne-Mari Tarvonen
Hwangen kansallispuistossa elää useita kirahvilaumoja.
Hwangen kansallispuistossa elää useita kirahvilaumoja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!