Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Junalla ikijäälle

Jungfraujochin jäätikköjunan reitillä Sveitsissä on sata vesiputousta, Euroopan pisin jäätikkö ja korkeimmalla sijaitseva juna-asema.

Matka
 
Kaarina Griffit
kaarina griffit HS
Alppitorvensoittajat jäätikkömaisemissa Sveitsissä.
Alppitorvensoittajat jäätikkömaisemissa Sveitsissä. Kuva: kaarina griffit HS

Kolmenkymmenen kilometrin matka Jungfraujochin jäätikköjunalla Alppien huipulle alkaa Interlakenin kaksoisjärvien kaupungista ja kestää pari tuntia.

Junan ensimmäinen etappi, Lauterbrunnenin ("äänekäs lähde") kylä, on ristitty siellä pauhaavien 72 vesiputouksen mukaan. Kymmenen valaistua putousta on piilossa vuorten sisässä.

Matka huipulle keskeytyy Wengenin kylässä, jossa pitää pysähtyä odottamaan alas tulevaa junaa, sillä rata on yksiraiteinen. Wengeniin ei ole autotietä vaan kaikki liikenne kulkee kiskoilla.

Vastapäisen vuoren huipulla tasapainottelevaan Mürreniin puolestaan pääsee vain hissillä. Siellä on Bernin vuoriston korkeimmalla sijaitseva hiihtokeskus.

Kleine Scheideggissä, mahtavan Eiger-vuoren juurella, vaihdetaan junaa. Sitten sukellamme seitsemän kilometrin pituiseen tunneliin, jonka italialaiset siirtotyöläiset louhivat sata vuotta sitten pääosin käsin.

Tunnelin toisessa päässä on Euroopan korkeimmalla paikalla, 3 454 metrissä, sijaitseva rautatieasema. Täällä on paras liikkua rauhallisesti, sillä ohut ilma pistää hengästymään.

Ulkona aukeaa kesytön maisema yli kaksikymmentä kilomeriä pitkän Aletsch-jäätikön: talon kokoisia jäätikkölohkareita, ammottavia railoja ja taustalla Alppien hohtavat huiput.

Näköalaterassit on varustettu ukkosta johtavin kehikoin, sillä salamat saattavat lyödä kirkkaalla ilmallakin ja myrsky yltyä puhaltamaan lähes 300 kilometrin tuntinopeudella.

Huonon sään yllättäessä alppimaisemia voi ihailla myös näköalaravintolan lämmössä juustofondueta tai perunaröstiä maistellen.

Sphinx-tutkimusaseman linnamaisen kupolin alla on observatorio ja sääasema. Siellä mitataan kosmista säteilyä ja tutkitaan jäätiköiden sulamista.

Lähes puolet yli 800 neliökilometrin Aletsch-Bietschornin alueesta on jäätikköä. Alue on Unescon maailmanperintölistalla.

Ikijäälle tehdään oppaan johdolla muutaman päivän patikkaretkiä, joilla yövytään yksinkertaisessa vuoristomajassa. Yksin jäätikölle ei kannata lähteä seikkailemaan, sillä railot saattavat olla petollisesti piilossa lumen alla.

Meno–paluu Interlaken–Jungfraujoch 174 euroa, puolipäivälippu 123 euroa.
Finnair lentää Zürichiin päivittäin. Junamatka Zürichista Interlakeniin kestää noin kaksi tuntia.
Lisätietoa: www.myswitzerland.com ja
www.jungfraujoch.ch

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!