Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Meitä suomalaisia ei pidetä maailmalla yhtään minään

Matka
 
Riku Rantala
Riku Rantala
Kirjoittaja on lauantain kolumnisti.

Kun Moskovassa muutama huligaani huutaa – kännissä ja läpällä – Suomea ja Puolaa valloitettavaksi, Suomen media haltioituu. Jurristen loilotus painetaan uhkaavaan lööppiin, tutkijoita haastatellaan, asiaa vatvotaan viikko erittäin hiessä.

Kyse on toki medialle tyypillisestä vouhotuksesta, mutta myös suomalaisesta erityispiirteestä: kun ulkomaalainen laukoo käsityksiä Suomesta, me kuuntelemme korvat höröllään, vaikka kyse olisi yksittäisen henkilön yhdentekevästä ajatuksesta.

Vitsissähän suomalainen ei maailmalla norsun nähdessään mieti, miten voisi hyödyntää eläintä juhtana (kuten saksalainen), ravintona (kuten japanilainen) tai kauppatavarana (kuten amerikkalainen).

Ei, suomalainen miettii, mitä elefantti hänestä ajattelee.

Mitä meistä oikein maailmalla ajatellaan? Tämä kysymys on esitetty minulle usein.

Vastaan: ei yhtään mitään.

Euroopan ulkopuolella kansallisuuteni ei juuri koskaan herätä minkäänlaisia kommentteja tai jatkokysymyksiä. Tyhjä katse paljastaa, että vastapuoli ei yksinkertaisesti tiedä mistään Finlandista ja haluaisi jo siirtyä seuraavaan asiaan.

Suomi on heille yhtä tuttu kuin meille Marshallinsaaret.

Suomalaisten mainetekojen tuntemusta ei tietenkään voi edellyttää kouluttamattomalta kehitysmaan kadunmieheltä. Mutta asia ei muutu koulutetummankaan kohdalla: niin on Suomi-kuva sumea Yhdysvalloissa kuin vauraassa Shanghaissakin.

Matkakokemukseni ovat opettaneet, että suurvaltojen ja valtakielten dominoimien alueiden asukkaita yhdistää yksi asia: vähäinen ymmärrys muusta maailmasta. Vieraita kieliä ei ole tarvittu eikä ulospäin katsomisen perinnettä ole, koska puitavaa on omissakin murheissa.

Tässä on sauma meille suomalaisille: mitä paremmin me tunnemme maailman, hallitsemme sen kielet, kulttuuriset erityispiirteet ja historialliset taakat, sitä paremmin voimme menestyä kiihtyvässä globalisaatiossa.

Missä on kansallinen strategiamme matkailua ja maailmaa hallitsevien kielten, hindin, kiinan, arabian ja portugalin opettamiseksi lapsillemme?

Ja venäjän. Vaikka maailmalla meitä ei pidetä minään, Venäjällä reissatessa – Siperiassakin – suomalaisuuteni on aina tunnistettu, ja hyvällä. Luulen, että asenteemme venäläisiä kohtaan olisivat hieman toiset, jos tietäisimme, miten hämmästyttävän paljon siellä tavataan suomalaisia ihailla.

Kirjoittaja on toimittaja, joka levittänyt Suomi-kuvaa Madventures-ohjelmallaan lähes 200 maahan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!