Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Paluu Twin Peaksin murhapaikoille – Tältä näyttävät kulttisarjan tapahtumapaikat nyt

Twin Peaks esitettiin ensi kerran Yhdysvalloissa 25 vuotta sitten. Merkkipäivän kunniaksi matkaamme sarjan kuvauspaikoille.

Matka
 
Elisa Helenius
Eira Heinämies ja Markku Lehmus
Snoqualmien putous tunnettiin Twin Peaksissa nimellä White tail Falls. Markku Lehmus ja Eira Heinämies kaulailivat putouksella kesällä 2014.
Snoqualmien putous tunnettiin Twin Peaksissa nimellä White tail Falls. Markku Lehmus ja Eira Heinämies kaulailivat putouksella kesällä 2014.

Maailmalla kohahti, kun Twin Peaksin luojat David Lynch ja Mark Frost ilmoittivat, että kulttisarjalle kuvataan jatkoa vuonna 2016. Tuleva minisarja valottaa Twin Peaksin asukkaiden elämää 25 vuoden jälkeen.

MV Photos
Laura Palmer (Sheryl Lee) löytyy sarjan alussa muoviin käärittynä rannalta.
Laura Palmer (Sheryl Lee) löytyy sarjan alussa muoviin käärittynä rannalta.

Huhtikuussa tulee 25 vuotta siitä, kun sarja esitettiin ensimmäisen kerran Yhdysvalloissa. Sen kunniaksi palasimme suomalaispariskunnan mukana kuvauspaikoille Washingtoniin.

Eira Heinämies ja Markku Lehmus katsoivat Twin Peaksin vasta vuosi sitten.

"Pidin eniten sen omalaatuisesta huumorista ja mainioista henkilöhahmoista. En usko, että olisin uskaltanut katsoa sarjaa nuorempana, koska se olisi varmaan ollut liian pelottava. Hauskan lisän tuo 1980- ja 1990-luvun taitteen autenttinen tyyli. Sarjassa tuntuu olevan kaikkea: jännitystä, komiikkaa, viatonta teinirakkautta, yliluonnollisia pahuuden voimia ja hyvä soundtrack", Heinämies summaa.

Twin Peaks on kuvitteellinen pikkukaupunki, jonka näyttämönä on toiminut pari vierekkäistä, synkkien metsien keskellä Koillis-Washingtonissa sijaitsevaa pikkukaupunkia. Sarjan nimi tulee kahdesta alueella kohoavasta vuoresta, vaikkei niiden oikea nimi olekaan Twin Peaks.

Kätevimmin kuvausalueelle pääsee Seattlesta, joka on vajaan tunnin ajomatkan päässä. Tärkeimmät kuvauspaikat ehtii koluta saman päivän aikana.

Snoqualmien putous

Twin Peaksissa nimellä White tail Falls

"Matkan vaikuttavin nähtävyys", Heinämies sanoo.

"Suorastaan myyttinen", Lehmus säestää.

Tv-sarjan alkukuvissa näkyy korkealta kalliolta alas syöksyvä, valkoisena kuohuva vesipatsas. Snoqualmien putous on suosittu nähtävyys, jota moni menee katsomaan, vaikkei tietäisi Twin Peaksista yhtään mitään.

Putouksen vieressä seisoo hotelli Salish Lodge & Spa, johon monet tv-sarjan kohtauksista sijoittuvat. Sarjassa hotellin nimi on The Great Northern Hotel. Hotellin sisäkohtaukset on kuitenkin kuvattu studiolla.

Twin Peaksissa hotellihuone on kuin erähenkisen hullun keräilijän kokoama täytettyine metsoineen ja seinällä killuvine kaloineen, siansorkkineen ja kivääreineen.

FBI-agentti Dale Cooper ( Kyle MacLachlan ) roikkuu alusvaatteillaan pää alaspäin hotellihuoneen leuanvetotangossa ja tuo mieleen lepakon. Cooper tallentaa ääni vakavana nauhuriin polveilevia pohdiskelujaan, ja toteaa, että hotellin laadun tietää ennen kaikkea aamukahvin tasosta.

Snoqualmien putous, 6501 Railroad Ave SE, Snoqualmie, Washington.
www.snoqualmiefalls.com


Snoqualmien näköalapuisto

Poliisitutkimuksissa löytyy videonauha, jossa kaverukset Laura Palmer ( Sheryl Lee ) ja Donna Hayward ( Lara Flynn Boyle ) ovat piknikillä puistossa. Villatakkeihin ja polvipituisiin hameisiin pukeutuneet tytöt ovat levittäneet viltin hiekka-aukiolle pienten kuusten keskelle.

Puistossa ei näy muita ihmisiä. Tytöt syövät sormin kermavaahtoa täytekakusta, tanssivat ja nauravat.

Takana siintävät lumihuippuiset vuoret.

Tapahtuma on viimeinen onnellinen hetki Lauran elämässä ennen kuin hänet murhataan.

"Vuoria lukuun ottamatta havumetsäinen maisema oli jopa suomalainen", Lehmus kuvaa.

"Näköalapuisto oli pieni, syrjäinen paikka keskellä metsää, ja sieltä avautui kaunis näkymä ympäröiville vuorille. Paikalliset käyvät puistossa istuskelemassa. Sen verran autiota siellä oli, että parkkipaikalle pysäköityyn autoomme onnistuttiin murtautumaan sillä välin, kun katselimme maisemia", Heinämies kertoo.

Snoqualmien näköalapuisto, 37 580,Winery Road, Snoqualmie, Washington.
www.ci.snoqualmie.wa.us/Default.aspx?tabid=169


Eira Heinämies ja Markku Lehmus
Twede's Cafe, sarjassa Double R Diner, tuhoutui vuonna 2000 tulipalossa. Ulkopuolelta kahvila on alkuperäisessä asussaan.
Twede's Cafe, sarjassa Double R Diner, tuhoutui vuonna 2000 tulipalossa. Ulkopuolelta kahvila on alkuperäisessä asussaan.

Twede's Cafe

Twin Peaksissa nimellä Double R Diner

Dale Cooper astuu kahvilaan, istuu pöytään ja tilaa kahvin mustana. Sitten hän pyytää tarjoilijaa odottamaan, nuuhkaisee kahviaan ja ottaa ensimmäisen kulauksen.

Hymy leviää naamalle:

MV Photos
Double R Diner -kahvilan omistajaa, Norma Jenningsiä, esitti Peggy Lipton.
Double R Diner -kahvilan omistajaa, Norma Jenningsiä, esitti Peggy Lipton.

"You know, this is, excuse me, a damn fine cup of coffee."
Twin Peaksia katsoessa voi iskeä kahvinhimo, koska läpi sarjan kulkeva vitsi on agentti Cooperin tapa ylistää juomaansa kahvia.

"Home of Twin Peaks Cherry Pie", lukee isoin kirjaimin pienessä North Bendin kaupungissa sijaitsevan kahvilan ulkoseinässä. Twin Peaksin kahvila on tosielämässä nimeltään Twede's Cafe.

"Olisi ollut rikos tilata jälkiruuaksi jotain muuta kuin sarjassa hehkutettua kirsikkapiirakkaa, ja itse asiassa se osoittautui ihan hyvän makuiseksi", Heinämies sanoo.

"Join kahvini mustana kuten agentti Cooper. Se oli huoltoasematasoa, mutta silti ehkä yksi elämäni parhaista", Lehmus vitsailee.

Kahvilan seinillä on valokuvia ja lehtileikkeitä tv-sarjan kuvauksista. Sarjan kohtaukset on kuvattu juuri tässä kahvilassa, joka on ulkopuolelta pysynyt samannäköisenä kuin 25 vuotta sitten.

Sisäpuolelta tila on kuitenkin täysin uudistettu, koska sisustus tuhoutui tulipalossa vuonna 2000. Kahvilan ikkunoista voi ihailla kaunista vuoristonäkymää.

"Twin Peaks -matkailua oli seudulla kaupallistettu ihastuttavan vähän", Heinämies kertoo.

Ainoastaan Twede's Cafessa myydään sarjaan liittyviä fanituotteita: matkamuistomukeja ja piirrettyjä karttoja.

Twede's Café, 137 West North Bend Way, North Bend, Washington.

www.twedescafe.com

Eira Heinämies ja Markku Lehmus
Alkuperäinen Laura Palmerin murhapaikka, hylätty junavaunu, on romutettu. Northwestin museossa on paljon vastaavia vaunuja.
Alkuperäinen Laura Palmerin murhapaikka, hylätty junavaunu, on romutettu. Northwestin museossa on paljon vastaavia vaunuja.
MV Photos
Kyle MacLachlan näytteli FBI-agentti Dale Cooperia ja Michael Ontkean paikallista sheriffiä Harry S. Trumania.
Kyle MacLachlan näytteli FBI-agentti Dale Cooperia ja Michael Ontkean paikallista sheriffiä Harry S. Trumania.

North westin rautatiemuseo

Teinikaunotar Laura Palmer murhattiin hylätyssä junavaunussa, jonne hän oli päätynyt epäselvissä olosuhteissa toisen tytön kanssa.

Myöhemmin Lauran ruumis viskattiin muoviin käärittynä jokeen, ja kalastamaan tullut mies löysi vainajan huuhtoutuneena rannalle.

Alkuperäinen junavaunu on kuvausten jälkeen romutettu, mutta Northwestin rautatiemuseossa on taivasalla esillä vastaavia hylättyjä vaunuja.

Rautatiemuseo sijaitsee Snoqualmien ja North Bendin pikkukaupunkien välisen tien varrella.

"Junien lisäksi meitä huvitti täällä jättiläismäinen puupölkky, joka näkyy Twin Peaksin alkumusiikin aikana näytetyissä kuvissa", Lehmus ja Heinämies muistelevat.

Northwestinrautatiemuseo, 38 625 Southeast King Street, Snoqualmie, Washington.
www.trainmuseum.org

Heinäkuussa Washingtonin North Bendissä pidettävän Twin Peaks -festivaalin liput on jo loppuunmyyty, mutta lokakuussa tulevat myyntiin vuoden 2016 liput. Twin Peaks -festivaali on järjestetty joka vuosi kesästä 1993 lähtien. Tapahtuma kestää neljä päivää. Ohjelmassa on muun muassa juhlaillallinen, tietovisa, bussikierros tv-sarjan kuvauspaikoille, näytös David Lynchin lyhytelokuvista, pukukilpailu ja Laura Palmerin isän hengessä esitettyä karaokea.
Lisätietoa: www.twinpeaksfest.com

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!