Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Välimeren piskuinen saarivaltio juhlii kuin jättiläinen

Yhdellä reissulla Maltalle näkee Euroopan pienimmän pääkaupungin ja suosikkisarjasta tutun Gozon saaren.

Matka
 
Jaana Rinne
Ralf Örn
Gozon saari on parinkymmenen minuutin lauttamatkan päässä Maltasta.
Gozon saari on parinkymmenen minuutin lauttamatkan päässä Maltasta. Kuva: Ralf Örn

Valletta: Pieni kaupunki juhlii kuin jättiläinen

Valletta on Euroopan pienin pääkaupunki, mutta se kuuluttaa katolisuuttaan kuin jättiläinen. Sadoista yhtä aikaa soivista kirkonkelloista lähtee jumalaton meteli. 92 prosenttia maltalaisista kuuluu kirkkoon ja pitää siitä.

Pääostoskatu Republic Streetilla harhailee muutama sateenvarjokauppiasta etsivä matkailija. Sadetta pääsee pakoon kävelemällä. Apostolin kyydillä huomaa miten paljon 9 000 asukkaan kaupunkiin mahtuu historiallisia monumentteja.

Artikkeliin liittyvät

Pyhän Johanneksen katedraalin on miltei röyhkeän loisteliaasti koristelultu. Barrakkan puutarhasta kello neljältä seremoniallisesti ammuttavan tykin laukaisua odottaessa voi katsella Suureen satamaan ja Kolmeen kaupunkiin aukeavaa näkymää.

Vallettan verisessä menneisyydessä on ammuttu kanuunoilla ihmispäitä, mutta toisen maailmansodan jälkeen entinen sotasatama on nauttinut rauhasta.

Kaupungin kauneus on miesten työtä. Vallettan suunnittelivat sotainsinööri, arkkitehti ja Johanniitta-ritarien eli Maltan ritarien johtaja.

Heidän piirustuspöydältään ritareiden tulevaan päämajaan nousi kilometreittäin linnoituksia, Grand Masters Palace, katedraali, 11 aukiota ja yksityispalatseja.

Niitä tutkiessa kulttuuri- ja historiaintoilijaa viedään. Valletta ei onneksi ole Espanjan Toledon kaltainen hengetön ulkomuseo, vaan rikkaasta historiastaan huolimatta eläväinen kaupunki.

Vuonna 1814 saaret haltuunsa ottaneesta britti-imperiumista on jäljellä muutakin kuin punainen puhelinkoppi. Innokkaasti jalkapalloa seuraavassa kaupungin katukuvassa näkyy Malta Cupin voitto: kaupunkipalatsien parvekkeille on ripustettu Valletta F.C:n lippuja, ja kannattajat ajavat laulaen pitkin kaupunkia.

Kaupungin parasta antia brittiläisen keittiön haastavien uusien ravintoloiden ohella tarjoaa italialaisen arkkitehti Renzo Pianon ultramoderni rakennusprojekti. Pianon suunnitteleman kaupunginportin, parlamenttirakennuksen ja vanhan oopperan raunioille nouseva ulkoilma-teatterin kokonaisuus haastaa konservatiivisuudestaan tunnetun Maltan pääkaupungin.

Gozo: Kesyttömän saaren tähtiä ovat luonto ja meri

Parinkymmenen minuutin lauttamatkan päässä Maltalta odottaa Gozon saari. Siellä pieni on kaunista.

Pakettimatkat eivät ole kesyttäneet Gozoa. Kuvauspaikkojen metsästäjät ovat hyödyntäneet saaren muinaisia linnoituksia ja bysanttilaisia kirkkoja muun muassa Game of Thrones -tv-sarjassa, mutta saaren todellisina tähtinä loistavat luonto ja meri.

Saaren länsipuolella on Dwejran lahti. Wardija Pointin näköalapaikalta näkyy Siniseksi ikkunaksi kutsuttu luonnon muovaama kalkkikivimuodostelma. Kahden kiviluolan romahduksen seurauksena syntynyt paikka on sukeltajien suosiossa.

Saaren pohjoisosassa sijaitsevan Ramla Bayn ranta on laaksossa, jonka yläpuolella ovat maailman vanhimpiin kuuluvat Ggantijan temppelit. Ranta tunnetaan punaisesta hiekasta ja Odysseuksesta.

Luola, johon Kalypso vangitsi Odysseuksen, oli Ithakan kuninkaan koti seitsemän vuotta.

Gozolla paistaa aurinko 300 päivää vuodessa. Jos tuulee, tyyni poukama on parin kilometrin päässä.

Lähellä on myös Ta Menan maatila, jossa pääsee tutustumaan gozolaisiin hilloihin ja viineihin. Ta Mena on perheyritys, mutta lapsille tarkoitetun pieneläintarhan reviiritietoinen musta sika on paikan pomo.

Saaren eteläpuolella leijailee tähtipölyä. Ta Cenc -hotellin italialainen omistaja kertoo saarella asuvasta brittimiehestä, joka omistaa Hitlerin vanhan veneen. Sen hän unohtaa sanoa, että Angelina Jolie ja Brad Pitt vuokrasivat hänen hotellinsa viideksi kuukaudeksi filmatessaan By The Sea -elokuvaa.

Finnair lentää suoria reittilentoja Maltalle 2. 4.–22. 10. 2015.

Ralf Örn
Historiallinen Valletta on Maltan ja samalla Euroopan pienin pääkaupunki.
Historiallinen Valletta on Maltan ja samalla Euroopan pienin pääkaupunki.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!