Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Murhatilastoistaan kuuluisa México onkin hengailijan unelma

Luulitko, että Meksikon pääkaupunki on saasteinen, kaoottinen ja vaarallinen metropoli? Siinä tapauksessa on aika napata take away -latte ja lähteä kävelykierrokselle kaupungin trendikortteleihin.

Matka
 
Erin Lee Holland
Palacio de Bellas Artes on Meksikon tärkein kultuurikeskus.
Palacio de Bellas Artes on Meksikon tärkein kultuurikeskus.

Luomumehubaari. Mantelimaitoon tehty cappuccino. Joogastudio ja crossfit-sali. Fiksipyörällä ajava pukumies, jolla on tuuhea parta ja pyöreäsankaiset silmälasit.

Parin korttelin kävelymatkalla ehtii bongata kaikki hipsterikliseet, eikä nyt olla Berliinissä tai Barcelonassa vaan Meksikon pääkaupungissa Méxicossa.

Jos luulit, että México on vaarallinen, ruuhkainen ja saasteinen läävä, olit väärässä.

Tervetuloa kierrokselle katukahviloiden, koiranulkoiluttajien ja terveysintoilijoiden kansoittamiin kortteleihin.

Karla Sarmiento kaataa posliinisesta kannusta höyryävää vettä teekukan päälle. Hän neuvoo lounaspalaveria pitävää seuruetta odottamaan muutaman minuutin, kunnes kukka avautuu.

Teehuoneen tiskillä on kuin nukeille suunniteltuja vaaleanpunaisia minileivoksia, ja sivuseinän hyllyt on ahdettu täyteen pikkuruisia posliinikuppeja. Takaseinän ovat valloittaneet 72 eri teelaadulle varatut metallirasiat. Sarmiento kurkottaa hyllyltä purkillisen orvokinmakuista senchaa.

"Olen valinnut kustakin maasta alueen tärkeintä teelaatua: Japanista senchaa, Kiinasta gunpowder-teetä."

Matkailijan ensireaktio Méxicossa on hämmennys. Kaupunki on tunnettu hätkähdyttävistä murhatilastoistaan, mutta keskustan kaupunginosissa tuntuu kuin olisi pölähtänyt keskelle muodikasta eurooppalaiskaupunkia.

Vehreitä puistokatuja reunustavat 500-vuotiaat matalat kivitalot. Niiden kivijalkoihin on putkahdellut tequilasuklaata myyviä konditorioita, luomuvegaaniruokaa tarjoavia ravintoloita ja viileää housemusiikkia soittavia mescalbaareja.

Sekä tällaisia paikkoja kuin Sarmienton viime vuonna Roman kaupunginosaan avaama teehuone Casa Tassel.

Sarmiento kohottaa paksusankaisia silmälasejaan ja heilauttaa puoliksi purkautunutta sivunutturaansa. Hän on hyvä esimerkki Méxicossa asuvasta huolettomasta meksikolaisesta. He hakevat lounaansa parrakkaiden pillifarkkumiesten pyörittämistä luomumehubaareista ja parkkeeraavat tietokoneensa skandinaavisesti sisustettuihin kahviloihin.

Artikkeliin liittyvät

Koulutetut meksikolaiset elävät samanlaista pitkitettyä nuoruutta kuin eurooppalaisetkin.

35-vuotias Jorge valittelee, että joutuu tappelemaan kämppiksensä kanssa Playstation-vuoroista. Joogaan hurahtanut 32-vuotias Grisel puolestaan haaveilee, että voisi muuttaa suurkaupungista merenrannalle downshiftaamaan.

Vaikka Meksiko on katolinen maa, kaupunki on moniin Euroopan maihin verrattuna liberaali. México on sallinut samaa sukupuolta olevien avioliitot, ja miesparit pussailevat puistonpenkillä avoimesti.

México ei ole silti saanut vaarallista mainettaan ansiotta. Koska kyseessä on yli 20 miljoonan asukkaan kaupunki, megapolissa riittää erilaisia todellisuuksia.

Rikkaiden suosimassa Polancossa voi shoppailla Ferrareita ja Luis Vuitton -laukkuja samaan aikaan, kun laitakaupungilla eletään huumeiden ja väkivallan varjostamissa slummeissa.

Matkailijan ei kuitenkaan tarvitse pelätä eksyvänsä vaarallisille alueille: se on yhtä todennäköistä kuin se, että onnistuisi vahingossa kävelemään Helsingistä Keravalle.

Eurooppalaistyylisissä keskustan kaupunginosissa, Romassa ja Condesassa, armoton köyhyys ja hillitön ököily tuntuvat kaukaisilta. Roman ja Condesan kortteleissa maksetaan käsin tehdystä luomusaippuasta, eettisistä vaatteista ja vastajauhetuista kahvipavuista. Siitä hyvä esimerkki on viime vuonna avattu ruokatori Mercado Roma.

Churro-kojun myyjä kierittelee munkinmakuisia tikkuja sokerissa ja pakkaa ne rapisevaan paperipussiin. Parin kojun päässä barista huristaa espressokonetta ja muotoilee vaahdotetusta mantelimaidosta kahvin pinnalle sydämen.

Erin Lee Holland
Méxicossa riittää tortilloja myyviä ruokatoreja.
Méxicossa riittää tortilloja myyviä ruokatoreja.

Kaupungissa riittää ruokatoreja, joissa myydään paistettuja kaktuksenlehtiä ja venyvää juustoa pursuavia tortilloja, mutta Mercado Romassa muovituolit ja kalanhajuiset käytävät on korvattu puhtauttaan kiiltävillä tiskeillä, vaaleilla puukalusteilla ja viherseinillä. Se näkyy myös hinnoissa. Erikoiskahvi maksaa 3,5 euroa, kun katuruokakojuista saa samaan hintaan kahden ihmisen lounaan. Trendikkäät romalaiset ja condesalaiset eivät piittaa kalliista autoista, mutta ruuasta he ovat valmiita maksamaan.

Erin Lee Holland
Meksikolaiset city-koirat ovat oppineet suurkaupungin tavoille.
Meksikolaiset city-koirat ovat oppineet suurkaupungin tavoille.

Kivetyllä polulla makaa sotilaallisessa rivissä 45 erirotuista koiraa. Aina, kun joku koirista yrittää nousta ylös, jostain kajahtaa päättäväinen "istu"-komento. Lenkkeilijät hyppivät polkua raidoittavien talutushihnojen yli.

Parque Espanã -puiston koirakoulu selittää sen, mitä matkailija on jo ehtinyt ihmetellä: vaikka vieressä hurisisi kuusikaistainen valtatie, koirat kulkevat omistajiensa vierellä vapaina.

City-koirat pysähtyvät kuuliaisesti liikennevaloihin eivätkä jää haukkumaan vauhdilla ohi pyyhältäville skeittaajille.

México sopii koiranomistajille, sillä se on suurkaupungiksi yllättävän vihreä. Siellä täällä kulkee kukkaan puhjenneiden puiden varjostamia bulevardeja, ja pelkästään Roman kaupunginosassa on toisistaan kävelyetäisyydellä kolme kahvittelijoiden, kuhertelijoiden, lenkkeilijöiden ja lapsiperheiden kansoittamaa puistoa.

Toisin kuin monissa Latinalaisen Amerikan suurkaupungeissa, Méxicossa voi liikkua kävellen ja jopa pyöräillen. EcoBici-kaupunkipyörillä kulkevat työmatkalaiset viilettävät pitkin pyöräkaistoja ja pujahtavat sitten puistoihin.

Viheralueista suurin on Condesan ja Polancon kaupunginosien välissä sijaitseva Chapultepec.

Chapultepec on Latinalaisen Amerikan suurin kaupunkipuisto, jota kutsutaan meksikolaisittain metsäksi. Suomalainen ei tosin käyttäisi sanaa metsä paikasta, jonka kymmenissä ja taas kymmenissä kojuissa myydään vapputorityyliin hattaroita ja lucha libre -naamareita, mutta puiden katveessa voi joka tapauksessa juosta hengittämättä pakokaasuja.

Tai rakastaa.

Nainen silittää nurmikolla makaavan miehen niskatukkaa, ja mies kuljettaa kättään naisen paljasta vatsaa pitkin. Kymmenen metrin päässä makoilee toinen suuteleva pariskunta, siitä säädyllisen välimatkan päässä seuraava.

Meksikolaiset vitsailevat, että oikea rakkauden kaupunki ei ole Pariisi vaan México. Vastarakastuneet meksikolaiset suutelevat häpeilemättä ruuhkaisissa metrovaunuissa ja liikennevaloissa, eikä ole ihme, että he ovat vallanneet myös Chapultepec-puiston.

Iltakuudelta puistonvartija hyppää moottoripyöränsä selkään ja lähtee hätyyttelemään rakastavaisia takaisin kaupungin kaduille. Puiston portit sulkeutuvat, mutta onneksi parin korttelin päässä Condesassa odottavat paikallista olutta tarjoilevat kanttiinat ja pimeyteen höyryjä puskevat tacokioskit.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!