Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sangria on out

Espanja on pullollaan juomia, joita kannattaa kokeilla ennen perinteisen sangriakannun tilaamista.

Matka
 
Minna Nyrhinen
Horchata näyttää maidolta.
Horchata näyttää maidolta.

Pullaa ja makeaa horchataa

Aurinko paahtaa madridilaisen jäätelökioskin terassille, ja tarjoilija kantaa asiakkaiden pöytään korkeat lasit maitoa muistuttavaa valkoista juomaa. Mutta se ei ole maitoa vaan vaan kasveista tehtyä horchataa, jonka trenditietoiset povaavat nousevan kasvimaitobuumin seuraavaksi hitiksi.

Horchata on valencialainen perinneherkku, jonka perusainekset ovat chufat eli maamantelit, sokeri ja vesi. Se on makea ja täyteläinen juoma, joka maistuu parhaimmillaan jääkylmänä. Perinteisesti horchatan kanssa nautitaan fartons-pullapötköjä, joita pehmitetään pieni hetki lasissa ennen puraisua.

Madridissa horchataa myyvät mm. Horchatería Alboraya, Calle Alcalá 125 sekä Aqcuolina-jäätelökioski, Calle Velarde 17.

colourbox
Sangria saa uusia haastajia.
Sangria saa uusia haastajia.


tarangino
Tarongino on appelsiineistä tehtyä viiniä.
Tarongino on appelsiineistä tehtyä viiniä.

Viiniä appelsiinista

Toinen Valenciasta ponnistava uutuusjuoma on pirteän keltainen appelsiiniviini. Appelsiiniviini syntyi, kun valencialaisen Naranjas Che -luomutilan tuottajat päättivät kokeilla, voisiko appelsiinista tehdä viiniä samalla tekniikalla kuin viinirypäleistä. Idea toimi, ja pari vuotta sitten kauppojen hyllyille ilmestyivät ensimmäiset pullot taronginoa, appelsiinien mehusta käytettyä viiniä.

Jääkylmänä tarjoiltu appelsiiniviini on makeahkoa, mutta raikasta. Appelsiini tuntuu maussa selvästi. Appelsiinin lisäksi taronginoa saa veriappelsiinin ja klementiinin makuisena. Greipin makuinen viinikin on tulossa.

Madridissa taronginoa voi ostaa Navarro-luomuliikkeestä, Calle Fuencarral 138. Hinta 13,50 euroa.


colourbox
Carajillo on terästetty kahvi.
Carajillo on terästetty kahvi.

Irish coffee espanjalaisittain

Jos irlantilaiset saavat ylpeillä irish coffeella, espanjalaiset röyhistelevät carajillolla. Työmiesten aamukahviksikin kutsuttu carajillo on makea, mutta vahva kahvijuoma, jota nautitaan usein illallisen jälkeen, kun vielä pitäisi löytyä virtaa illan rientoihin.

Carajillon tekotapa vaihtelee eri puolilla Espanjaa. Ehkä yksimielisin valmistustapa on kaataa kahvikupin pohjalle brandya, rommia tai orujo-viinaa yhdessä sitruunankuoren, kahvipapujen, kanelinpalan ja sokerin kanssa. Sekoitusta poltetaan jonkin aikaa, jonka jälkeen kuppiin kaadetaan espressokahvia. Juoma nautitaan lämpimänä.

Madridissa "oikeaoppista" carajilloa saa mm. San Antonin kauppahallin kattoterassilla, Calle Augusto Figueroa 24.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!