Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tiesitkö? Linnanmäen vuoristoradan kaikki puuosat on uusittu jo viiteen kertaan

Linnanmäki avautuu, ja huvipuiston 65-vuotias junavanhus tarjoaa seikkailunhaluisille jälleen äärimmäisiä elämyksiä.

Matka
 
tatu hiltunen
Linnanmäen Vuoristorata on 960 metriä pitkä ja 24 metriä korkea.
Linnanmäen Vuoristorata on 960 metriä pitkä ja 24 metriä korkea. Kuva: tatu hiltunen

1 Alamäki päättyy, ylämäki alkaa. Ja sitten sukelletaan jälleen. Ihmiselo muistuttaa usein vuoristorataa, ja tänään lauantaina pääsee testaamaan, onko vertauksessa perää. Linnanmäen huvipuisto aloittaa kesäkautensa avaamalla porttinsa kello 13.

2 Linnanmäen Vuoristorata on 960 metriä pitkä ja 24 metriä korkea. Ajelu kestää 135 sekuntia. Nopeimmassa syöksyssä vaunu kiihdyttää noin 60 kilometrin tuntivauhtiin. Yhteen junaan mahtuu 22 matkustajaa.

3 Linnanmäen Vuoristorata valmistui talvella 1950. Piirrustukset olivat tanskalainen Valdemar Lebeckin kynästä.

Rata rakennettiin kokonaan puusta, eikä sen oletettu kestävän käytössä montaakaan vuotta. Radasta tuli Linnanmäen suosituin laite, ja tähän päivään mennessä sen puuosat on uusittu kokonaan jo viisi kertaa. Puutavara on viimeisen 30 vuoden ajan tilattu Versowood-yhtiöltä. Puu tulee suomalaisesta metsästä.

Nykyään valtaosa vuoristoradoista valmistetaan teräksestä, mutta puutakin käytetään. Maailman pohjoisin puinen vuoristorata sijaitsee Alahärmän Powerparkissa. Thunderbird-niminen rata valmistui 2006.

4 Linnanmäen ja Powerparkin lisäksi Suomessa on vuoristoratoja Tampereen Särkänniemessä ja Kouvolan Tykkimäellä. Kiertävällä Suomen Tivolilla on kaksi vuoristorataa.

5 Tulevan kesän vetonaulaksi Powerparkiin valmistuu 860-metrin mittainen Junker-vuoristorata. Juna kiihtyy 40 metrin korkeudesta sadan kilometrin tuntivauhtiin alle kahdessa sekunnissa.

6 Maailman nopein vuoristorata Formula Rossa sijaitsee Abu Dhabin Ferrari World -huvipuistossa. Punaiset, F1-auton näköiset junat kulkevat 240 kilometrin tuntivauhtia. Kyytiläisten silmien suojaksi jaetaan lasit.

7 Vuoristoradan idean uskotaan syntyneen Venäjällä, kun kaupunkien liepeille kasattiin 20-metriä korkeita jäämäkiä, joita tuettiin puurakenteilla. 50 asteen pudotus laskettiin jääkelkalla. Ensimmäisen varsinaisen vuoristoradan sijaintipaikasta ei ole yksimielisyyttä. Tiettävästi se valmistui joko Pietariin vuonna 1784 tai Pariisiin 1817.

8 Ensimmäinen vuoristoradan silmukka rakennettiin Pariisissa 1846. Ajelu testattiin huolella ennen kuin ihminen uskallettiin päästää kyytiin. Koekaniinina käytettiin hiekkasäkkejä, apinoita, kukkia, kananmunia ja vesilaseja. Amerikassa taas keksittiin se, että rata voi muodostaa yhtenäisen lenkin.

9 Kuten ihmiselossa, myös vuoristoradalla haetaan elämyksiä äärimmäisyyksistä. Japanilaisen Fuji-Q Highlandin Takabisha-radalla sukelletaan pohjalle peräti 121 asteen kulmassa.

Toimittaja tutustui Linnanmäen uutuuksiin
Toimittaja tutustui Linnanmäen uutuuksiin
Toimittaja Kimmo Oksanen tutustui muun muassa Vesilabyrinttiin ja Kyöpelinvuoren Hotelliin.


Lähteet: Wikipedia, Uusi Suomi, Linnanmäki, Roller Coaster Database, Yle, themedattraction.com.

Korjaus 27.4. kello 16.15: Jutusta poistettu tieto, että vuoristorata voisi olla jyrkempi kuin pystysuora 90 astetta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!