Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Muuttolinnut tulevat – HS listasi maan parhaat linturetkikohteet

Matka
 
Juha Metso
Lintujärjestö Birdlifen joukkue osallistui viime toukokuussa Tornien taisto -bongauskisaan Helsingin Viikissä. Purolahden tornissa tähystivät Karno Mikkola (vas.), Timo Suomalainen, Tero Willamo, Heidi Björklund, Olli-Pekka Liinalaakso, Pertti Uusivuori ja Teemu Lehtiniemi.
Lintujärjestö Birdlifen joukkue osallistui viime toukokuussa Tornien taisto -bongauskisaan Helsingin Viikissä. Purolahden tornissa tähystivät Karno Mikkola (vas.), Timo Suomalainen, Tero Willamo, Heidi Björklund, Olli-Pekka Liinalaakso, Pertti Uusivuori ja Teemu Lehtiniemi.

Kaukoputkessa näkyy kaareva höyhenpiikki. Se kohoaa linnun päälaelta. Onpas komea töyhtö! Niin näyttävä, että siivekäs on saanut sen mukaan nimensä: töyhtöhyyppä.

Töyhtöhyyppä on laskeutunut pellolle Helsingin Viikissä. Se iskee nokkansa multaan, uudestaan ja uudestaan. Pyrstö tärisee, kun nenä porautuu maahan. On nälkä, ja tähtäimessä mato.

Kaurmitsojen heimoon kuuluva kahlaaja on pysähtynyt pellolle ruokailemaan. Takana lienee pitkä lentomatka Ranskasta tai Espanjasta.

Eletään toukokuun alkua vuonna 2014. Töyhtöhyyppä on muuttanut kesäksi Suomeen.

Onko Viikki juuri tämän töyhtöhyypän vakiopysäkki?

Sitä on vaikea varmaksi sanoa, mutta tämä tiedetään: Viikki ja Vanhankaupunginlahti ovat Suomen parhaita paikkoja tarkkailla lintuja, ja keväällä muuttajia on liikkeellä massoittain.

Nyt tuo aika on taas käsillä. Linnun saa kiikariinsa kuka tahansa, kunhan etsiytyy oikeaan tarkkailupisteeseen.

Viikin lisäksi ensiluokkaisia muuttolintujen katselupaikkoja ovat esimerkiksi Porin Yyteri, Parikkalan Siikalahti, Kymenlaakson Virolahti, Paraisten Utö sekä Oulun lähellä sijaitseva Liminganlahti.

Juha Metso
Töyhtöhyyppä on jo saapunut Viikkiin. Kuva viime toukokuulta.
Töyhtöhyyppä on jo saapunut Viikkiin. Kuva viime toukokuulta.

Lintujen bongaaminen on helppoa, kun muistaa pari asiaa.

Pelkillä korvillakin pärjää, jos tunnistaa linnut äänestä. Parhaan näköhavainnon saa kiikarilla tai kaukoputkella. Parin sadan metrin päässä kykkivän hyypän töyhtö erottuu paljaalla silmällä huonosti.

Jos törmäät lintutornissa tai pellon reunassa kokeneeseen lintubongariin ja tämän kaukoputkeen, hän tuskin pahastuu pyynnöstä saada kurkistaa putkeen. Bongarit ovat lajityypillisesti ystävällisiä ja avuliaita.

Vaikeinta bongauksessa on lintujen tunnistaminen. Siinä auttaa opaskirja. Linturetkelle mukaan kannattaa valita kirja, joka keskittyy kotimaan lajeihin.

Artikkeliin liittyvät

Aamuvirkuilla on bongauksessa etu. Useimmat linnut ryhtyvät puuhiinsa heti auringonnousun jälkeen. Aamupäivän edetessä aktiivisuus harvenee.

Petolintujen ystävät ehtivät osallistumaan päivemmälläkin. Esimerkiksi haukat ilmestyvät vaanimaan latvojen ylle puolenpäivän tienoilla, kun ilman virtaukset lämpenevät nostattamaan liitoa.

Toukokuun kolmannen päivän aamuna 2014 oli Viikin lintutorneissa tungosta.

Tuona päivänä käytiin Tornien taisto eli bongarijoukkuiden välinen valtakunnallinen kilpailu siitä, kuka havaitsee eniten lajeja. Viikin Purolahden tornista jokaiseen suuntaan tähysti lintuharrastusjärjestön BirdLifen joukkue, aamuviidestä alkaen.

Konkaribongarit hörppivät mukeistaan ja kurkistelevat kiikareihinsa. Syötävää linturetkelle tuleekin varata runsaasti. Voileivät, kahvi ja tee lämmittävät ja virkistävät aamun viileinä tunteina.

Bongaaminen on kärsivällisen ihmisen puuhaa. Odottelua ja paikallaan seisomista tulee siis sietää. Pukeudu lämpimästi.

Tuppisuuna ei sentään tarvitse seisoskella. Havainnoitavat linnut ovat kaukana, joten ne eivät säiky normaalia puhetta. Ota siis mukaan seuraa, jonka juttu luistaa ja vitsit naurattavat.

 

Tornien taisto 2015 järjestetään la 9.5. klo 5–13. Ilmoittautuminen leikkimieliseen kisaan on käynnissä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!