Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Neljä vinkkiä kulttuurinnälkäiselle Pariisin-matkaajalle

Neljä vinkkiä kulttuurinnälkäiselle Pariisin-matkaajalle täksi kevääksi.

Matka
 
Aki Petteri Lehtinen
moulin rouge
Ensimmäisen kerran can-can-tytöt esiintyivät Pariisin Moulin Rouge -kabareetatterissa 125 vuotta sitten. Tämän kevään juhlashowssa esiintyy joka ilta 60 tanssijaa.
Ensimmäisen kerran can-can-tytöt esiintyivät Pariisin Moulin Rouge -kabareetatterissa 125 vuotta sitten. Tämän kevään juhlashowssa esiintyy joka ilta 60 tanssijaa. Kuva: moulin rouge

Tuhat räiskyvää tanssipukua

Pariisi tunnetaan Eiffel-tornistaan, mutta melkein yhtä vahvasti kaupunkia symboloi kabareeteatteri Punainen Mylly, Moulin Rouge.

Rakennuksen julkisivu tuulimyllyineen näyttää vaatimattomalta, mutta ulko-ovien takaa paljastuu valtava juhlasali, aivan niin kuin Baz Luhrmannin musikaalielokuvassa Moulin Rouge! (2001).

Kabareeteatterin ensimmäisestä can-can-tyttöjen revyystä tulee huhtikuussa kuluneeksi 125 vuotta. Sen kunniaksi rakennetussa juhlashowssa nähdään joka ilta 60 tanssijaa ja 20 taiteilijaa, tuhat erilaista räiskyvää asustetta parhaista puvustamoista, 80 muusikkoa ja 60 laulajaa.

Puitteet tosin ovat muuttuneet vuosien saatossa. Alkuvuosinaan Moulin Rougen alue Montmartre oli slummi, ja näyttämöravintolassa kokoontuivat boheemit taiteilijat, kuten paikan kuuluisat julisteet maalannut Henri de Toulouse-Lautrec.

Synninpesän "tytöistä" kirjoitti jo Juhani Aho omaelämäkerrallisessa romaanissaan Yksin (1890).

Nykyään Punaiseen Myllyyn pitää tehdä varaus etukäteen netissä ja silti täytyy jonottaa kadulla ennen esitystä. Miehiltä toivotaan takkia ja solmiota. Shortsit ja sandaalit on kielletty, samoin kuvaaminen Myllyn tiloissa ja ruokailu ohjelmanumeroiden aikana.

Moulin Rouge voi tunnettuutensa turvin pitää hinnat katossa. Kabareen näkee satasella, ja summa kaksinkertaistuu, jos tilaa ruokaa ja viiniä. Vegetaristeille on oma ruokalista, mikä on Ranskassa vielä harvinaista.

Moulin Rouge. 82 Boulevard de Clichy. www.moulinrouge.fr. p. +33 (0)1 53 09 8282. Kabaree-esitykset joka ilta klo 19, 21 ja 23.


Philharmonie de Paris
David Bowie -näyttelyssä Philharmonie de Paris -musiikkitalossa on esillä 300 taiteilijalle kuulunutta esinettä.
David Bowie -näyttelyssä Philharmonie de Paris -musiikkitalossa on esillä 300 taiteilijalle kuulunutta esinettä.

David Bowie oudossa miljöössä

David Bowie on toki monitaitoinen muusikko, näyttelijä ja taiteilija, mutta silti hänen elämäntyötään peilaava näyttely tulee vastaan yllättävässä paikassa: Philharmonie de Paris -musiikkitalon arvovaltaisissa tiloissa.

Sama näyttely aiemmin Lontoossa oli menestys. Pariisissa on esillä 300 Bowielle kuulunutta esinettä: levyjä, elokuvia, laulujen käsikirjoituksia, soittimia sekä Bowien omituisia asusteita vuosikymmenten varrelta.

Näyttelyssä Bowie esitellään ranskalaisille rakkaana avantgarde-hahmona ja modernin kulttuurin ikonina. Ääntä ja kuvaa yhdistetään luovasti. Pyrkimys on selvästi korostaa brittiartistin muovautumiskykyä.

Vallankumous, kulttuurinen kokeellisuus ja Bowien tavaramerkki – alituinen muutosprosessi – uppoavat varmasti myös suomalaismatkailijaan, joka on jo ehtinyt tutustua Louvre-museoon. Bowie on oiva vastakohta jäykästi poseeraavalle Mona Lisalle.

David Bowie Is -näyttely jatkuu Philharmonie de Parisissa 31. toukokuuta asti. 221 Avenue Jean-Jaurès. davidbowieis.philharmoniedeparis.fr. Avoinna ti 12–18, ke ja to 12–20, pe ja la 10–22, su 10–20.


silvere gerard MV Photos
Pariisin käsikirjoitusmuseossa on esillä muun muassa Albert Einsteinin omin käsin kirjoittamia tekstejä.
Pariisin käsikirjoitusmuseossa on esillä muun muassa Albert Einsteinin omin käsin kirjoittamia tekstejä.

Maailman paras museo

Pariisin käsikirjoitus- ja kirjemuseoon ei ole ihan helppo löytää. Se sijaitsee hyvin pitkän St. Germain -bulevardin varrella syvällä sisäpihalla.

Mutta kun sinne lopulta pääsee, perillä odottaa outo voimistumisen ja elämänhalun palautumisen tunne. Täällä historia syttyy eloon.

Museossa voi rauhassa tuijottaa vaikkapa ranskalaisten runoilijoiden Charles Baudelairen ja Arthur Rimbaud'n käsin kirjoittamia runoluonnoksia ja kirjeitä, Ranskan historiallisten vallanpitäjien kirjoittamia toimeksiantoja ja vaikkapa Winston Churchillin signeeraamaa liittolaisuussopimusta toisen maailmansodan ajoilta.

Intensiteetti kasvaa, kun katsoo esimerkiksi Albert Einsteinin käsin kirjoittamia kaavaluonnoksia ja Ranskan Kalle Päätalon eli Marcel Proustin täyteen rustaamia ja päällekirjoittamia paperiliuskoja, joista lopulta syntyi suuri ja selkeä romaanisarja.

Käsikirjoitusmuseoon kannattaa kiirehtiä, koska perustaja-omistaja Gérard Lhéritier ostaa käsikirjoituksia ja kirjeitä halvalla ja myy miljoonahintaan. Virkavalta tutkii parhaillaan museon taloudenpitoa, eikä sen tulevaisuus näytä ranskalaislehdistön mukaan kovin hyvältä.

Musée des lettres et manuscrits. 222 Boulevard Saint-Germain. www.museedeslettres.fr. Vaihtuvista aukioloajoista kysy: info@museedeslettres.fr tai +33 (0)1 42 22 48 48.


anuliina Savolainen
Kirjakauppakahvila La Belle Hortense tarjoaa hengähdystauon kulttuurin lomassa.
Kirjakauppakahvila La Belle Hortense tarjoaa hengähdystauon kulttuurin lomassa.

Aidoissa kirjallisuuskahviloissa

Saman St. Germain -bulevardin toisessa päässä sijaitsevat viime vuosisadan kultakausilla eläneiden taitelijoiden suosimat kahvilat.

Kahviloissa istuskelleiden Ernst Hemingwayn, Pablo Picasson, Jean-Paul Sartren ja Simon de Beauvoirin takia kahviloista on tullut ihmisille pyhiinvaelluskohteita, vähän niin kuin Père-Lachaisen hautausmaasta Oscar Wilden, Edith Piafin tai Jim Morrisonin ansiosta.

Saint-Germainin legendaarisimmat kuppilat Café de Flore, Les Deux Magots ja Le Dôme ovat valitettavasti yhtä kuolleita kuin entiset asiakkaansa.

Onneksi on syntynyt uusia eläviä ja kirjallisuutta hengittäviä kahviloita.

Vapaamielisyydestään tunnetussa Marais'n kaupunginosassa ydinkeskustassa sijaitsee La Belle Hortense, jonka sali jakautuu baaritiskiin ja vastapäätä olevaan kirjahyllyyn. Laaja viinilista ja klassikoita tulviva kotikirjasto tarjoavat hengähdystauon Pariisin kiireisestä ja ruuhkaisesta katuarjesta.

Louvren taidemuseon vieressä Le Fumoir hienostelee hieman cocktail-loungen suuntaan, mutta kahvilan kirjasto vakuuttaa suuruudellaan, ja luettavaksi löytyy myös kattava valikoima uusimpia lehtiä. Pariisissa yhden lasillisen tai kupillisen tilauksella saa istua rauhassa lukemassa tuntikausia kenenkään häiritsemättä.

Les Editeurs -ravintolan valtti ovat kahvilan 5 000 kirjan kokoelma. Palvelu on pariisilaisen koppavaa, mikä sopii kuvaan: tasa-arvoon vannovassa maassa tarjoilijat kohtaavat kirjailija- ja professoriasiakkaat vertaisinaan.

La Belle Hortense .31 rue Vieille-du-Temple. www.cafeine.com. Avoinna 17–02.
Le Fumoir. 6 rue de l'Amiralde-de-Coligny. www.lefumoir.com. Avoinna 11–02.
Les Editeurs. 4 Carrefour de l'Odéon. www.lesediteurs.com. Avoinna 08-02. Ruokailuvaraukset +33(0)1 43 26 67 76.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!