Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Shetlanti palkitsee kärsivällisen bongarin

Matka
 
Anne Salomäki
Petri Vanhanen
Shetlannin saariryhmä Skotlannin ja Norjan välissä on tähän vuodenaikaan oiva paikka luontomatkailuun.
Shetlannin saariryhmä Skotlannin ja Norjan välissä on tähän vuodenaikaan oiva paikka luontomatkailuun. Kuva: Petri Vanhanen

Suulat, erilaiset lokit ja myrskyliitäjät lentävät rantakallioiden lähellä niin sankoin joukoin, että ilmassa kuhisee kuin muurahaispesässä.

"Varokaa, ettei taivaalta putoa haisevia yllätyksiä", varoittaa venettä ohjaava Jonathan Wills laidan yli kameroineen kurottavia matkalaisia.

Norjan ja Skotlannin välissä sijaitseva Shetlannin saariryhmä on merilintubongarin paratiisi. Lämpötila pysyy yleensä kesälläkin alle parinkymmenen asteen. Viileä ja tuulinen sää on Willsin mukaan syy siihen, että Shetlannin luonto on niin monipuolinen.

"Pintavesi on ravinnerikasta, koska liikkuvassa vedessä ravinteet eivät valu pohjaan. Kun on paljon planktonia, on paljon kaloja. Kun on kalaa, on lintuja."

Ei siis ihme, että paikallisten matkamuistomyymälöiden tuotteisiin on painettu paitsi ponien ja lampaiden kuvia, myös lintuja.

Erityisesti lunnit poseeraavat postikorteissa kuin pehmoleluina.

Shetlannin maantieteen historiasta tohtoriksi väitellyttä Willsiä lunni-intoilu vähän ärsyttää. Hän on yli kaksi vuosikymmentä vienyt matkalaisia veneellään ihastelemaan merilintuja ja hylkeitä.

"Lunnit ovat Shetlannissa vain kolme kuukautta vuodessa. Oikeasti Shetlannin tunnuslintu on riskilä, joka asuu täällä ympäri vuoden", Wills perustelee.

Shetlannin matkailusesonki alkaa huhtikuun lopussa ja jatkuu lokakuulle. Willsin mukaan monet eläimet tottuvat kesän aikana matkailijoihin niin, että esimerkiksi hylkeet eivät käännä edes kylkeään kameroiden räiskeessä.

Mutta huhtikuun alussa moni pesimälintu ei ole vielä edes saapunut, ja hylkeet vilkuilevat vielä ohi lipuvaa venettä epäluuloisesti. Ne valuvat rantakallioilta kohti vesirajaa.

Wills kääntää veneen kauemmas, jotta ei häiritsisi eläimiä.

"Koska on vasta sesongin alku, ne eivät ole vielä tottuneita veneisiin."

Shetlannin vesillä liikkuu myös delfiinejä ja miekkavalaita. Tuurin lisäksi etsinnässä auttaa sosiaalinen media, sillä monet bongarit jakavat havaintonsa netissä.

Koska iso osa Shetlantia on aikoinaan jäänyt meren alle, saarella on kaksi puolta. Veneretkellä mereen lasketaan kamera, jonka avulla päästään ihmettelemään pohjan kasvustoa ja planktonia.

Willsin oma suosikkieläin on saukko. Saukot eivät oikeastaan edes kuuluisi Shetlannin luontoon, sillä tavallisesti ne elävät joissa ja tarvitsevat makeaa vettä turkkinsa puhdistamiseen.

"Aamukasteisella nurmella kieriskelevien saukkojen katseleminen on taianomaista. Siihen ei koskaan kyllästy."

Shetlannissa luontomatkoja järjestävät esimerkiksi Seabirds and Seals, www.seabirds-and-seals.com, Shetland Wildlife, www.shetlandwildlife.co.uk ja Shetland Nature www.shetlandnature.net. Risteilyn hinta on noin 40 puntaa, ja päiväretki pienessä ryhmässä maksaa yleensä noin 50–100 puntaa. Tarjolla on myös useita päiviä kestäviä kiertomatkoja, joiden hinta on satasista tonniin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!