Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kalifornian State Route 1 on maailman kenties kaunein rantatie

Se ei varmasti ole nopein reitti matkata San Franciscosta Los Angelesiin, mutta se on varmasti viehättävin. Tervetuloa California State Route 1:lle.

Matka
 
Markus Nordenstreng
Kaksikaistainen California State Route 1 kiemurtelee pitkin jylhiä rantoja. Kuva Big Surista.
Kaksikaistainen California State Route 1 kiemurtelee pitkin jylhiä rantoja. Kuva Big Surista.

Serpentiinitie kaartaa lähes 180 astetta kalliojyrkänteen ympäri ja jatkaa hurjaa mutkitteluaan kaukana alhaalla pilkottavaa terässiltaa kohti. Auton tuulilasin läpi avautuu toinen toistaan postikorttimaisempia näkymiä.

Vaikka matka Yhdysvaltojen San Franciscosta Los Angelesiin taittuu nykyään huomattavasti joutuisammin muita valtaväyliä pitkin, kaksikaistainen California State Route 1 -maantie on säilyttänyt suosionsa näihin päiviin. Se on eittämättä kaunein Kaliforniassa, ellei maailmassa.

Yksi varoitus on silti pakko sanoa jo alkuun: legendaarinen rantatie ei sovi heikkohermoisille tai korkeanpaikankammoisille kuskeille.

markus Nordenstreng
Auringonlasku Point Lobosissa.
Auringonlasku Point Lobosissa.


Point Lobos ja Carmel

Hypnoottinen auringonlasku Eastwoodin naapurustossa

Auringonlasku maalaa taivaanrannan kirkkaan oranssiksi. Maalauksenomainen taivas saa haukkomaan henkeä. Ei ihme, että Point Lobosin rantakallioilla kuvataan säännöllisesti elokuvia ja mainoksia.

Vieressä joukko lintuharrastajia äimistelee ilmaan nousevaa pelikaaniparvea. Moni tulee tänne myös ihailemaan valaita, joille on omistettu kokonainen museo. Siellä selviää, että vielä sata vuotta sitten valaanmetsästys oli yksi paikallisten pääelinkeinoista.

Rannalla nuokkuvat hylkeet houkuttelevat alueelle valkohaita. Näille kivirannoille ei ole surffaajilla juuri asiaa.

Point Lobos Reserve sijaitsee Carmelin kyljessä State Route 1:n varrella. Pikkukaupungin tunnetuin asukas on Clint Eastwood, joka kuvasi täällä varhaisia elokuviaan ja toimi 1980-luvulla hetken aikaa jopa Carmelin pormestarina.

Eikä näyttelijälegendan vaikutusta pääse täällä pakoon edelleenkään.

Jättimäisten tammien ja sirojen sypressien koristama viehättävä täyshoitola Mission Ranch on Eastwoodin omistuksessa, kuten myös yksi lähialueen monista viinitiloista.

Markus Nordenstreng
Henry Miller vaikutti Big Surissa.
Henry Miller vaikutti Big Surissa.

Big Sur

Henry Millerin museo
1930-luvun lopulla rakennettu State Route 1 -maantie avasi Big Surin hulppeat maisemat ensi kertaa autoileville amerikkalaisille. Omaperäisten rantakalliomuodostelmien lumo ei ole kaikonnut vuosikymmenten saatossa.

Liikennettä piisaa jonoksi asti keskellä viikkoa, ja rustiikkisia motelleja koristavat no vacancy eli ei tilaa -plakaatit sesonkiajan ulkopuolellakin.

"Huomasitko valaan?", espanjalaismatkailija kysyy tuijottaessaan ulapalle.

Seisomme kallionharjalla, josta on sadan metrin pudotus alla välkkyvään Tyyneen valtamereen. Valaiden ohella mereltä voi bongata delfiinejä ja haita.

Omalaatuiset jyrkät kalliomuodostelmat inspiroivat amerikkalaisia beat-runoilijoita ja kirjailijoita, mistä muistuttaa paikallinen kulttuurikeskus Henry Miller Museum.

Museon kuistilla istuskelevat hippinuoret tietävät kertoa kirjalija Henry Millerin luonnostelleen täällä klassikkojaan 1940-luvulla. Myös Jack Kerouac viihtyi lähistöllä sijaitsevassa erämökissä ja nimesi Big Surin mukaan yhden kirjoistaankin.

Hollywood-tähdetkin ovat löytäneet tiensä Big Surin kallioille. Parin mailin päässä sijaitsee elokuvaohjaaja Orson Wellesin ja näyttelijä Rita Hayworthin entinen lomamökki, joka on tätä nykyä seudun suosituin ravintola, nimeltään Nepenthe.

Terassin merinäkymät ja talon erikoisuus, kuuluisa Ambrosia Burger, ovat verraton yhdistelmä.

Näköalojen ohella Big Sur tarjoaa loputtomasti retkeilypolkuja ja vuorikiipeilylle otollisia kallioita. Rauhoitettuun luonnonpuistoon kuuluu 145 kilometriä rannikkoviivaa.

Tiukkojen säädösten takia alue on säilynyt lähes koskemattomana näihin päiviin. Rakennuslupien saaminen on kiven alla, ja tonttien hinnat pilvissä. Alueella asuu kokopäiväisesti vajaat tuhat henkeä, ja bensa-asemiakin on vain kolme.

Markus Nordenstreng
William Hearst rakennutti kartanon, joka oli ajaa hänet konkurssiin.
William Hearst rakennutti kartanon, joka oli ajaa hänet konkurssiin.


Hearst Castle

Mediakeisarin märkä unelma


"Tämän linnan joka kivenmurikka on kotoisin Pohjois-Amerikan ulkopuolelta", opas selittää.

Matkailijat pudistelevat epäuskoisina päitään.

Rantatien varrella sijaitseva Hearst Castle on yksi Etelä-Kalifornian suosituimmista matkakohteista. Vuonna 1951 kuollut mediakeisari William Randolph Hearstin oli yhdysvaltalainen kustantaja ja sanomalehtimiljonääri. Suuruudenhulluksi ja vainoharhaiseksi kuvailtu Hearst vei Eurooppa-ihailunsa lakipisteeseen rakennuttaessaan espanjalaistyylistä kartanoaan vuosisadan alussa.

Kartanossa kokoontui 1900-luvun alussa koko Yhdysvaltojen silloinen eliitti Charlie Chaplinista presidentti Franklin D. Rooseveltiin.

Illallisvieraisiin lukeutui myös Orson Welles, jonka ohjaaman Citizen Kane -elokuvan päähenkilö viittaa melko suoraan Hearstin elämään aina hulppeaa kotilinnaa myöten.

Linnan 56 makuuhuonetta ja 19 olohuonetta räätälöitiin varta vasten mediakeisarin eurooppalaisia taidekokoelmia varten. Rakennuksia ympäröi 500 hehtaarin puutarhat, ja niiden lisäksi tiluksilta löytyy oma lentokenttä sekä maailman suurin yksityinen eläintarha, jossa laiduntaa edelleen seeproja ja kirahveja.

Pikavilkaisulla Hearstin makua voisi haukkua kitchiksi, mutta halvasta tusinataiteesta ei todellakaan ole kyse. Sisäpihan kokonaisuuden kruunaa aito muinaisen roomalaistemppelin päätyseinä, jonka Hearst rahtasi Kaliforniaan meriteitse.

Yltäkylläisyyden huipuksi osoittautuu sisäkylpylä, jonka mosaiikkikoristelut linnan isäntä teetti 12 karaatin kullasta. Ei ihme, että työmaa oli ajaa Hearstin konkurssiin.

Markus Nordenstreng
Solvang
Solvang

Paso Robles ja Solvang

Sideways-elokuvan jalanjäljillä

Muutaman kilometrin päässä Heartsin palatsista poikkeamme rantatieltä ja käännymme kohti vanhoja laidunmaita, joita koristavat nykyään viiniköynnökset.

Paso Roblesin vetovoima ei pohjaudu enää hevostiloihin tai mineraalikylpylöihin, vaikka juuri villihevosten ja kuumien lähteiden takia ensin intiaanit ja myöhemmin eurooppalaiset valloittajat löysivät tänne tiensä.

Nykyään 30 000 asukkaan Paso Robles tunnetaan Etelä-Kalifornian trendiviinien kotina.

"Rypäleet tykkäävät lämpimistä päivistä ja viileistä öistä, joita meillä riittää", Wild Horse -viinitilan Chrissy Wittman kertoo esitellessään tiluksiaan paahtavassa keskipäivän auringossa.

Vuorokauden aikana lämpötila voi vaihdella parikymmentä astetta.

Täkäläisten viinien kansainvälistä menekkiä nosti ennen muuta 2005 ensi-iltansa saanut Sideways-elokuva. Lämminhenkinen draama kuvattiin reilun tunnin ajomatkan päässä Paso Roblesista sijaitsevassa Santa Ynezin laaksossa. Laakson keskellä on pikkukaupunki Solvang, jonka tanskalaiset rakensivat 1900-luvun alussa. Sidewaysin myötä Solvang nousi maailmanmaineeseen.

Samalla myös viinintuottajien määrä on noussut lyhyessä ajassa ekspotentiaalisesti. Mediassa viinibuumia on verrattu osuvasti 1850-luvun kultaryntäykseen.

Santa Barbara ja Malibu

Äärimmäisiä luonnonilmiöitä ja kalliita rantamökkejä

Viinitilojen maistiaiset kannattaa suosiolla sylkeä ämpäriin, sillä ajoreitti Santa Ynezin laaksosta takaisin rantatielle mutkittelee korkean vuoriston läpi. Tiet yhtyvät vasta Santa Barbaran rantakaupungissa, joka syntyi espanjalaisten 1700-luvulla rakennuttaman luostarin ympärille.

Espanjaa kuulee edelleen lähes joka kadunkulmassa. Yli puolet Santa Barbaran nykyasukkaista ovat meksikolaistaustaisia. Etelänaapurin vaikutuksen huomaa ravintoloissa, sillä Santa Barbarasta löytyvät kenties Kalifornian autenttisimmat meksikolaisravintolat.

Santa Barbaran sekä läheisten Oxnardin ja Venturan kaupunkien asukkaita yhdistää maanjäristyskammo. Kaupungit sijaitsevat mannerlaattojen yhtymäkohdassa. Vuoden 1925 maanjäristys tuhosi Santa Barbaran lähes maan tasalle.

Myös sadan kilometrin päässä sijaitseva Malibu on altis luonnonilmiöille.

Malibun miljonäärirannan auringonpaisteessa murheet tuntuvat kuitenkin kaukaisilta. Ranta on suht harvojen tiedossa ja sen sisäänkäynti sijaitsee rantatien varrella aivan viihdebisnespohatta David Geffenin kotitalon naapurissa. Surffareiden suosima rantaviiva on kuuluisa voimakkaasta aallokostaan.

Auringonlaskun jälkeen voi istahtaa laiturin päässä sijaitsevaan Malibu Farm -ravintolaan. Merellisten lähiruokaherkkujen ohella ravintola tarjoaa oivan mahdollisuuden törmätä naapuruston kuuluisuuksiin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!