Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vuorovettä karkuun luostariin

Mont Saint Michelin luostarisaari kohoaa taivaisiin Normandian rannikolla. Se on Eiffel-tornin jälkeen Ranskan suosituin nähtävyys.

Matka
 
Kaarina Griffiths
Kaarina Griffiths
Ranskan Normandian luostarisaaren ympärillä velloo Euroopan voimakkain vuorovesi.
Ranskan Normandian luostarisaaren ympärillä velloo Euroopan voimakkain vuorovesi. Kuva: Kaarina Griffiths

Nousuvesi syöksyy vaahtopäisenä alla leviävälle Mont Saint Michelin lahdelle. Luostarin torniin kivunneet katsojat kohahtavat ihastuksissaan.

Vesi nousee metrin sekunnissa – kuin laukkaavat hevoset, saksalainen runoilija Johann Wolfgang von Goethe kuvaili aikoinaan.

Vuorovesiluostari sijaitsee Normandian rannikolla Ranskassa noin kilometrin päässä mantereelta. Se oli yksi keskiajan tärkeimpiä hengellisiä ja sivistyksellisiä keskuksia, ja yhä tänne tehdään pyhiinvaellusmatkoja.

Aikoinaan saarelle pääsi nousuveden aikaan vain veneellä, nykyään myös siltaa pitkin. Paikka on toiminut 1300-vuotisen historiansa aikana puolustuslinnana, luostarina ja vankilana. Luostarin ympärillä on myös kokonainen kylä: kauppoja, ravintoloita, hotelleja ja oma posti. Se on avoinna ympäri vuoden.

Patikointi laskuveden aikaan mantereelta luostarisaarelle on taianomainen kokemus. Reitti on noin seitsemän kilometrin pituinen ja kestää pari tuntia. Hiekkalakeus hohtaa auringossa, ja vuorovesilinna kohoaa edessä kuin kangastus tai fantasiafilmin lavaste. Ryhmä ratsastajia pyyhältää ohi vesi roiskuen.

Lahdella patikoiminen on raskasta: kilometri hiekalla vastaa kahta kiinteällä maalla.

Kuljemme avojaloin, koska reitillä joutuu paikoin kahlaamaan matalassa vedessä.

Jalat tuntuvat ihmeen lämpimiltä, vaikka märkä hiekka on viileää. Kylmällä kannattaa varustautua saappain.

Lahdelle ei pidä lähteä ilman opasta petollisten juoksuhiekkasilmäkkeiden vuoksi. Oppaamme näyttää, kuinka astuminen reitiltä syrjään saa hänet vajoamaan polvia myöten pehmeään hiekkaan. Nousuvesi saattaa myös yllättää nopeudellaan. Täällä on nimittäin Euroopan voimakkain vuorovesi: nousu- ja laskuveden ero on enimmillään 14 metriä.

Lahdella järjestetään auringonlasku- ja ratsastusvaelluksia. Toukokuun lopulla juostaan maraton. Pitempiä patikointeja voi tehdä seuraamalla vanhoja Pyhän Mikaelin pyhiinvaellusreittejä. Niitä on viitoitettu kulkijoille muun muassa Normandian pohjoisrannikolta, Caenista (126 km) ja Normandian pääkaupungista, Rouenista (252 km).

Mont Saint Michelin luostarisaaren päivittäiset vuorovesiajat löytyvät saaren kotisivuilta: www.ot-montsaintmichel.com.
22.–27.7. luostarisaarella järjestetään festivaali Taivaan ja meren välissä. Festivaalin aikana järjestetään konsertteja, näyttelyitä, keskiaikainen juhla, markkinat ja pyhiinvaellus lahden yli.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!