Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

7 000 matkalaukkua tunnissa

Mietitkö koskaan, miten matkalaukut löytävät oikeaan lentokoneeseen tuhansien muiden laukkujen seassa?

Matka
 
colourbox
Kuva: colourbox

1 Helsinki-Vantaan lentoaseman kautta kulkee noin 16 miljoonaa matkustajaa vuodessa. Laukkuja matkatavarahihnoilla liikkuu hieman vähemmän: keskimäärin 13 miljoonaa. Matkatavarajärjestelmä käsittelee parhaimmillaan noin 7 000 laukkua tunnissa. Viikonloppuisin laukkuruuhka on arkea isompi. Kiireisin kuukausi on kesäkuu.

2 Sillä aikaa, kun matkustajat nauttivat lentoa edeltäviä virvokkeita ja hipelöivät kosmetiikkapurkkeja verovapaassa myymälässä, matkalaukku käy läpi monta vaihetta ennen kuin se päätyy lentokoneen ruumaan.

Laukun matka lähtöselvitystiskiltä matkatavaran käsittelykeskukseen kestää Helsinki-Vantaan lentoasemalla seitsemisen minuuttia. Matkustajalla suurin piirtein samaan matkaan, turvatarkastuksesta passintarkastuksen kautta kaukolentoterminaaliin, menee omin jaloin alle vartti.

3 Matkatavaroita kuljettava hihna kulkee lentoaseman terminaalirakennuksen alla, ja se liikkuu nopeimmillaan seitsemän metriä sekunnissa. Matkatavaroiden käsittelyjärjestelmän kokonaispituus on 11 kilomeriä.

4 Automatisoidun matkatavarajärjestelmän ydin on viivakoodi, jonka lentoaseman lähtöselvitysvirkailija teippaa laukkuun. Koodi kertoo, kuka pakaasin omistaa ja mihin päin maailmaa se on matkalla.

Viivakoodi määrittelee myös laukun paikan lentokoneen kuormassa: jatkolennoille menevät ja kohteeseen jäävät tavarat lastataan eri paikkaan. Bisnesluokan laukut eritellään niin ikään viivakoodin avulla, jotta ne tulevat ensimmäisinä luovutushihnalle.

5 Suurista tavaramääristä huolimatta on erittäin harvinaista, että laukkuja katoaa kokonaan. Yleisempää on, että laukku ei ehdi lennolle tai se eksyy väärään kohteeseen. Esimerkiksi Finnairin lennoilta jäi jälkeen viime vuonna kuutisen laukkua tuhannesta.

Yleensä laukku jää matkasta kiireen takia: lastausaika loppuu kesken. Laukun joutuminen väärään osoitteeseen johtuu taas useimmiten inhimillisestä erehdyksestä, lentokoneita kun kuormaavat ihmiset. Viivakoodit kannattaa poistaa laukusta matkan jälkeen, koska viivakoodinlukijat syynäävät myös vanhoja koodeja.

6 Matkatavaran käsittelykeskus on kaukolentoterminaalin kellarissa. Sitä kutsutaan tehtaaksi, koska se on liukuhihnojen solmukohta. Siellä laukut joutuvat turvatarkastukseen, jossa jokainen laukku kulkee ison läpivalaisulaitteen läpi. Jos laukun sisällä on jotain epäilyttävää, laukku avataan ja kopeloidaan käsin.

Laukussa ei saa kuljettaa mitään, mikä voi räjähtää tai syttyä palamaan. Monesti laukusta löytyy sytkäri. Se joudutaan takavarikoimaan, ja laukkuun jätetään asiasta kertova lappu.

7 Turvatarkastuksen jälkeen laukku saapuu kuormauspisteeseen. Lentoyhtiön maapalveluista vastaava huolintayhtiö lukee laukussa olevan viivakoodin käsiskannerilla ja pakkaa matkatavaran kärryyn tai konttiin ja kuljettaa lentokoneeseen. Laukun kokonaismatka-aika lähtöselvitystiskiltä lentokoneen ruumaan vaihtelee. Keskimäärin se vie 20–30 minuuttia.

Juttua varten on haastateltu Finavian apulaisjohtaja Heini Noronen-Juholaa ja tiedottaja Petra Kujalaa sekä Finnairin tiedottaja Manti Väätäinen-Pereiraa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!