Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tukholman linnat ovat täynnä jälkiä suomalaisista – kävimme neljässä linnassa

Matka
 
MV Photos
Gripsholmin linnassa pidettiin aikanaan vankeina niin Suomen puolen hallitsijoita kuin aatelisiakin.
Gripsholmin linnassa pidettiin aikanaan vankeina niin Suomen puolen hallitsijoita kuin aatelisiakin.

Tukholman seudulla on lukemattomia linnoja, jylhiä ja krumeluureja, ja ne kuhisevat suomalaisuuden jälkiä.

Niin ainakin sopii olettaa, sillä Tukholma oli satoja vuosia suomalaisten pääkaupunki. Siis paljon pidempään kuin Helsinki on ehtinyt hoitaa samaa virkaa. Tukholma oli suomalaisten pääkaupunki aina vuoteen 1809, jolloin Ruotsi menetti Suomen Venäjälle.

Matkailijalle suomalaiskytköksiä ei kylteissä ja brosyyreissä erikseen kerrota. Siksipä nuuskimme nyt linnoja oppaiden johdolla.

Gripsholmin linna

Mikko Paakkanen HS
Gripsholmin muotokuvissa on Suomen puolella syntyneitä aatelisia. Tässä amiraali Clas Larsson Fleming (1592–1644).
Gripsholmin muotokuvissa on Suomen puolella syntyneitä aatelisia. Tässä amiraali Clas Larsson Fleming (1592–1644).

Linnakierros alkaa Gripsholmin linnasta, joka on Ruotsin hienoimpia.

Sen pyöreät, punatiiliset tornit kohoavat Mälarenin rannalla Mariefredissä. Sisällä vuosisatojen sisustukset kohtaavat, on jylhää, on piiperrystä ja kimallusta.

Kustaa Vaasa perusti nykyisen linnan 1500-luvulla, mutta aiemmin paikalla oli drotsi Bo Joninpoika Gripin rakennuttama linna. 1300-luvulla upporikas Grip käytännössä vuosia hallitsi Ruotsia ja omisti Suomen puoleiset alueet, sillä silloinen kuningas oli köyhtynyt rutossa, sodissa ja riidoissa.

Grip pani alulle linnoja muun muassa Raaseporiin, ja hänen aikanaan Suomen puolen suhde tiivistyi Ruotsiin, kun sieltäkin lähetettiin edustaja kuninkaanvaaliin.

Oikeasti Suomea ei ollut tuolloin olemassakaan. Oli vain ruotsalaisten 1100-luvulta alkaen hallintaansa ottamia itäisiä alueita, joilla asui heimoja, kuten hämäläisiä ja karjalaisia. Ajatus "Suomesta" ja "suomalaisuus" omana identiteettinä syntyivät vasta satoja vuosia myöhemmin Ruotsin vallan ajan jälkeen

Gripsholmin linnassa kuninkaalliset huvittelivat tai pitivät vankejaan, suomalaisiakin. Ja Suomen puolen hallitsijoita.

Mikko Paakkanen HS
Suomen herttua Juhanan "vankiselliin" Gripsholmin linnassa kuului tämä kamari.
Suomen herttua Juhanan "vankiselliin" Gripsholmin linnassa kuului tämä kamari.

Kuuluisin selli on alkuperäisenä säilynyt kamari. Kaarevassa katossa on 1500-luvun punertavat kasvimaalaukset. Sänkykin on sama, jossa nukkuivat Suomen herttua Juhana ja tämän vaimo Katariina. Heidät kuljetti tänne Turun linnasta valtansa puolesta pelännyt velipoika, Ruotsin kuningas Eerik XIV.

"Gripsholmissa vankeudessa pariskunnan välit tiivistyivät", kertoo opas Josefin Lindqvist. Hän opastaa ruotsiksi, mutta jos ennalta tilaa, Gripsholmiin saa alkukesästä suomenkielisenkin kierroksen.

Pariskunnalle syntyi täällä kaksi lasta, joista toinen kuoli aivan pienenä.

Myöhemmin osat vaihtuivat. Eerik tuli hulluksi ja Juhanasta tuli Ruotsin kuningas, joten Eerik joutui vangiksi ensin Turkuun, sitten tänne Gripsholmiin.

Turun ja Gripsholmin linnojen kohtalot tuntuvat olevan kovin sidoksissa.

Paljon ankeammissa oloissa Gripsholmin paksuseinäisessä puolustustornissa pidettiin suomalaisia Erik Stålarmia ja Axel Kurckia. He olivat olleet väärällä puolella kuninkaallisissa sukuriidoissa ja puolustaneet Turun linnaa voittajia vastaan.

Aatelismiesten vankila oli vähäkalusteinen ja ikkunaton, ja he luultavasti nukkuivat kerrossängyissä.

Yläsängyltä lienee raapustettu seinällä näkyvä, Stålarmin ja Kurckin allekirjoittama teksti 3. huhtikuuta 1600: Vij haffue setted för wår troohett och lidjet för wåre synder – olemme istuneet uskollisuutemme takia ja kärsineet synneistämme.

"Seinän takana oli linnan juhlasali, ja vangit luultavasti kuulivat juhlien äänen. Täällä oli karua", Lindqvist sanoo.

Linnan 1700-luvulla rakennetussa Kustaa III:n teatterissa on maalaus kaikkien aikojen juorutuimmasta suomalaisesta hovin jäsenestä: kruununprinssin kasvattaja, rauhanneuvottelija, ajoittain sotajoukkojen johtaja ja hovin naistenmies Gustaf Mauritz Armfelt poseeraa maalauksessa kuninkaan kirjoittaman näytelmän ritarina.

Tauluunkin liittyi pieni kohu, sillä ensimmäinen versio lähetettiin taiteilijalle takaisin ja hänen käskettiin maalata Armfeltille paita päälle.

Avoinna syyskuun loppuun 10–16. 120 kr (noin 13 e), alle 18 v ilmaiseksi. www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/gripsholmsslott.

Mikko Paakkanen HS
Pohjalaiset rakensivat Bogesundin linnaa 1600-luvulla.
Pohjalaiset rakensivat Bogesundin linnaa 1600-luvulla.

Bogesundin linna

Suomen aatelisia on linnoista helppo bongata, mutta rivikansalaisten jälkiä näkee Vaxholmin Bogesundin linnassa. Nelikerroksista punaista kivilinnaa nimittäin rakensivat pohjalaiset 1600-luvulla.

Se oli sotien ja Ruotsin suurvallan aikaa. 110 vuoteen oli vain 39 rauhan vuotta – ja niihinkin sotiin suomalaiset osallistuivat ahkerasti.

Kun Bogesund vuosikymmenten uurastuksen jälkeen valmistui, linnaan rahdattiin Suomen puolelta lohta, voita, kuivalihaa ja tervaa.

Linnan omisti Pietari Brahe, Suomen kenraalikuvernööri, joka opiskeli suomen kieltäkin. Hän kehitti Suomea tomerasti, perusti postilaitoksen, kouluja ja lukuisia kaupunkeja, kuten Kuopion, Lappeenrannan, Hämeenlinnan, Kajaanin ja Raahen.

Linnan makuukammarin katonrajassa on yhä maalattuna Brahen nimi ja asema Suomen hallitsijana.

Silti suomalaismatkailija eivät Bogesundin linnasta tiedä.

"Heitä käy noin kymmenen henkeä kesässä", arvioi opas Lena Åman.

Se on harmi. Linna on yhtä aikaa komea ja aavemaisen kulahtanut, sillä se oli pitkään hoitamatta. 1600-luvun lattialankut narisevat ja autiot huoneet kaikuvat. Alkuperäisissä seinämaalauksissa sotilaat heiluttavat sapeleita. Autiotaloaikoina nuoriso on piirtänyt seinälle Greta Garbon.

"Ruotsin televisio kuvasi täällä ohjelman, jossa julkkikset yöpyvät meedion kanssa", Åman kertoo.

Linnaan pääsee opastetulla kierroksella 6.6.–12.9. la ja su klo 15 (ei juhannuksena). Aikuiset 60 kr (noin 6 e), 8–16-vuotiaat. 30 kr (noin 3 e). www.bogesundsslott.se.

Mikko Paakkanen HS
Bogesundin linnan lankuilla käveli Suomen kenraalikuvernööri Pietari Brahe.
Bogesundin linnan lankuilla käveli Suomen kenraalikuvernööri Pietari Brahe.


Kuninkaanlinna

Kuninkaanlinnaan saapuu valtavasti matkailijoita Suomesta, iso osa Ruotsin-laivoilta.

Tällä haavaa linnassa ei ole suomenkielistä opastusta, mutta oppailla on usein suomalaisia sukujuuria. He osaavat kertoa kullan- ja kristallinkimalteisessa Kaarle XI:n galleriassa, että täällä suomalaisetkin presidentit syötetään valtiovierailulla.

Ahtisaaret ja Haloset ovat nukkuneet linnan Suuressa juhlahuoneistossa. Vierailujen aikana makuuhuoneesta otetaan käytävämatto pois ja rullataan hieno matto tilalle.

Linnassa on aina suljettuja tilojakin, kuten kuningas Kaarle XVI Kustaan työhuone. Hän asuu toisessa linnassa Drottningholmissa.

Kierroksella voidaan kertoa sekin, että illallispöytien liinat huoltaa suomalainen liinavaatevaraston johtaja, kuningasperhettä kuskaavat suomalaiset autonkuljettajat ja kuningatar Silvian puvustaa toisen polven ruotsinsuomalainen kamarineito.

Ehkä opas muistaa sanoa, että 1700-luvulla rakennetussa linnassa on neljä julkisivua, koska se pystytettiin keskelle silloista Ruotsia. Linna – ja pääkaupunki Tukholma – oli keskellä Ruotsia, koska Suomi oli osa maata.

Mikko Paakkanen HS
Ruotsin hovin intendentti Leila Tuuli esittelee Kuninkaanlinnassa vanhoja karttoja Suomesta.
Ruotsin hovin intendentti Leila Tuuli esittelee Kuninkaanlinnassa vanhoja karttoja Suomesta.

Linnan pramean läntisen portaikon kivestä osa on Ahvenanmaalta. Sieltä tuotiin polttopuutakin. 1800-luvulla linnassa oli töissä yhä 17 uuninlämmittäjää, kertoo hovin intendentti Leila Tuuli, hänkin Suomesta kotoisin.

Tuuli oli myös mukana sisustamassa kruununprinsessa Victorian kotilinnaa Hagapuistossa. Nyt hän näyttää kuninkaanlinnassa Bernadotte-kirjaston, josta löytyy vaikka mitä Suomeen liittyvää.

Valkoiset hansikkaat kädessään Tuuli taittelee auki vuonna 1789 käsin piirretyn Suomen kartan. On Puckila, Rauha Gård, Säckjärfwi. Lännessä paikat ovat kohdillaan, mutta idempänä vähän sinne päin.

"Kun kuningas teki Suomea koskevia päätöksiä, hän ehkä katseli tätä karttaa", Tuuli sanoo.

Sitten avataan varovasti suomalaisten sotalasten kiitosviestiä kuningasparille ja Suomen verkkopalloliiton kirjettä, jolla Kustaa V kutsuttiin kunniajäseneksi.

Kaikkea tällaista matkailija pääsee katsomaan, jos tilaa materiaalin nähtäväksi. Harva vain tietää mahdollisuudesta.

"Ahvenanmaalaisia käy usein", Tuuli kertoo.

He tulevat etsimään sukulaisiaan yli tuhannen nimen adressista. 31. joulukuuta 1917 päivätyssä kirjassa ilmaistaan halu kuulua Ruotsiin. Toisin kävi – YK:n edeltäjä Kansainliitto antoi Ahvenanmaan Suomelle.

Avoinna 13. syyskuuta asti klo päivittäin 10–17. Aikuiset 150 kr (noin 16 e) 7–17-vuotiaat 75 kr (noin 8 e) www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/kungligaslottet.

Mikko Paakkanen HS
Rosersbergin linnassa on Suomeen liittyviä sotamaalauksia. Esittelemässä museolehtori Sara Ekström.
Rosersbergin linnassa on Suomeen liittyviä sotamaalauksia. Esittelemässä museolehtori Sara Ekström.


Rosersbergin linna

Mistään ei arvaisi, että Rosersbergin linna kertoo ajasta, jolloin "suomalainen" hallitsi koko Ruotsia.

Rosersbergin valtava, kartanomainen linna kohoaa puiston keskellä. Sen sisällä räiskyvät kirkkaankeltaiset ja syvänvihreät sohvat, matot ja seinäverhoilut.

Yhden salin seinällä kuuluisissa Johan Tietrich Schoultzin maalauksissa Ruotsin laivasto lyö Suomenlahdella Venäjän laivaston. Vuoden 1790 meritaistelu oli yksi aikansa suurimpia. Se käytiin Kotkan – tai tulevan Kotkan – edustalla.

Toisen salin seinällä on suomalaistenkin merisotasankareiden voitonkilpiä.

1700-luvun lopussa Rosersbergin linnassa asui Kaarle-herttua, joka amiraalina rakasti merisotaa. Hän oli myös nuoren kruununprinssin sijaishallitsija.

Käytännössä Kaarle-herttua luovutti muutamaksi vuodeksi Ruotsin johtamisen Siuntiossa syntyneelle Gustaf Adolf Reuterholmille. Reuterholm on siis historian vaikutusvaltaisimpia suomalaisia Ruotsissa.

Mikko Paakkanen HS
Raumalaisen Ephraim Ståhlin taidonnäyte Rosersbergin linnassa.
Raumalaisen Ephraim Ståhlin taidonnäyte Rosersbergin linnassa.

Näillä Rosersbergin linnan käytävillä Reuterholm usein kulki, ehkäpä istui Keltaisen salin kukkakuvioisilla tuoleillakin. Ne ovat hänen maanmiehensä Ephraim Ståhlin muovaamat.

"Ståhl syntyi Raumalla ja tuli Tukholmaan 16-vuotiaana. Hän teki tuoleja ja sohvia. Hovi osti häneltä ainakin 500 huonekalua", Leila Tuuli kertoo.

Suomesta luultavasti tuli Tukholman hoviin lukuisia palvelijoita ja käsityöläisiä, mutta harvasta on jäänyt historiankirjoihin merkintää.

Samoilla tuoleilla saattoi myös istua herttua Kaarlen hovineito, kaunotar Magdalena Rudenschöld, joka joutui suomalaisten vallanpitäjien – pikkuserkusten – riitojen maksunaiseksi.

Rudenschöldin rakastaja oli ollut entisen kuninkaan suosikki Gustaf Mauritz Armfelt – se hovin juorutuin suomalainen, jonka kuva somistaa seinää Gripshomin linnassa.

Kun Armfelt jäi kiinni vallankaappauksen suunnittelusta, Reuterholm hankki käsiinsä pariskunnan rakkauskirjeitä, painatti ja jakoi niitä pitkin Eurooppaa. Hovineito piiskattiin julkisesti ja vangittiin pariksi vuodeksi.

Avoinna touko- ja syyskuussa la ja su opastetuilla kierroksilla tasatunnein 11–15, kesä–elokuussa ti–su 11–16. Aikuiset 100 kr (11 e), alle 18-vuotiaat ilmaiseksi.
www.kungahuset.se/besokkungligaslotten/rosersbergsslott.

Mikko Paakkanen HS
Monet vähemmän tunnetut linnat, kuten Rosersbergin linna, järjestävät opastettuja kierroksia lähinnä kesäisin.
Monet vähemmän tunnetut linnat, kuten Rosersbergin linna, järjestävät opastettuja kierroksia lähinnä kesäisin.

Kirjoittaja sai juttumatkan kustannuksiin Pohjoismaiden Neuvoston apurahan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!