Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuka pistäisi valtiota kuppaavat it-alan verenimijät ruotuun?

Matka
 
Riku Rantala
Riku Rantala
Kirjoittaja on lauantain kolumnisti.
Kirjoittaja on tietokirjailija ja
Madventures-seikkailija.

Kävimme hakemassa vauvalle passin. Kokemus sai aikuisen miehen herkistymään. Vain kolme tuntia poliisiasemalta poistumisen jälkeen tekstiviesti piippasi noutovalmiin passin merkiksi.

Pakko kehua, että uusi sähköinen passinhaku on merkittävä parannus aiempaan - siitäkin huolimatta, että lapset pitää edelleen viedä syynättäviksi kyttikselle.

Muistelin ensimmäistä passinhakuani Kasarmikadun vanhassa proopuskakeskuksessa 1980-luvun alussa.

Tai sitä kertaa Kaartin poliisitalolla Helsingin keskustassa, kun virkailija simputti minut takaisin jonon perälle puutteellisesti täytetyn hakemuksen takia, vaikka todelliset puutteet näyttivät olevan virastomöhkäleen työilmapiirissä ja asiakkaiden ohjeistuksessa.

Jonotus kesti iäisyyden, valokuvaa saksittiin, tasarahalla piti maksaa. Nykyään käyvät kortitkin.

Paljon on yhä silti parannettavaa. Verkossa hakemuslomake toimii rimaa hipoen tyydyttävästi. Raivohulluilta vauvapalstoiltakin saa paremmat hakuohjeet kuin poliisin sivuilta.

Sekin riittää tyydyttävään arvosanaan Suomessa, jossa meitä piinataan esimerkiksi Kelan tai Helsingin kaupungin ala-arvoisilla sähköisillä "palveluilla", sähköisistä potilastietojärjestelmistä puhumattakaan.

Näihin tullaan kaatamaan säkkikaupalla veronmaksajien rahoja tulevina vuosina.

Suljetuilla järjestelmillään it-yritykset varmistavat sen, että tietotekniikassa automaattista on enää rahanteko.

Elinkeinoelämä on jatkuvasti vinkumassa työntekijöitä ja ammattiyhdistyksiä talousjamamme vikapäiksi. Valtiota kuppaavista yrityksistä ollaan hiljaa.

Jos suuri osa suomalaisista hoitaisi työnsä yhtä leväperäisesti ja itsekkäästi kuin suurvoittoja tehtailevat ahneet tietojärjestelmäjättiläiset, olisimme olleet tuhon omat jo aikoja sitten.

Kuka pistäisi ne vihdoin ruotuun?

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!