Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mahtisuvun kartanossa

Newportissa Yhdysvalloissa voi hetken elää yläluokan elämää.

Matka
 
Kirsi-Marja Häyrinen-Beschloss
Gavin Ashworth
The Breakers on vanhan laivanvarustajasuvun mahtipontinen kesäasunto Newportissa.
The Breakers on vanhan laivanvarustajasuvun mahtipontinen kesäasunto Newportissa. Kuva: Gavin Ashworth

Bellevue Avenuen palatsit näyttävät aavemaisilta, kun kuu valaisee Newportin pikkukaupunkia.

Rhode Island on Yhdysvaltain pienin osavaltio, ja Newport on osavaltion pieni, 25 000 asukkaan rantakaupunki. Ainutlaatuiseksi kaupungin tekee se, että tänne mahtuu kaksitoista mahtikartanoa.

Kartanot rakennutti 1800-1900-lukujen vaihteessa muutama amerikkalainen mahtisuku. Suvut ihannoivat kaikkea eurooppalaista. Niinpä kartanoiden arkkitehtuuri jäljitteli tunnettuja eurooppalaisia rakennuksia. Kun Eurooppa oli kaukana, se tuotiin tänne.

Nelimetrisen takorautaportin takana uinuu Vanderbilttien laivanvarustaja- ja rautatiesuvun kartano The Breakers. Muutaman minuutin kävelymatkan päässä portista on perheen pojan vaimolleen rakennuttama Marble House.

Kartanot eivät ole olleet yksityisomistuksessa vuoden 1945 jälkeen. Nyt niitä ylläpitää The Preservation Society of Newport County.

The Breakersin sisätiloissa häikäisee kulta. Vierailijat saavat korvakuulokkeet, ja nauhoite kehottaa siirtymään huoneesta toiseen (kaikkiaan huoneita on talossa 70). Nauhoite kertoo muun muassa sen, kuka Vanderbilteistä istui missäkin aamiaishuoneen pulleiden enkelipatsaiden ja kullattujen peilien varjossa.

Marble Housessa selviää, että kartanon ruokailuhuone on tarkka kopio Versaillesin linnan "Salon de Herculesista". Etualalla on mahonkinen ruokailupöytä ja sen ympärillä kullatut tuolit ja niissä päällyskangas, joka on teetetty Pariisissa.

Pelkästään palvelijoiden huoneita on The Breakersissa 35. Mikä touhu heillä oli, kun perheet olivat paikalla.

Rouvat vaihtoivat vaatteita ainakin viisi kertaa päivässä: aamiaiselle, lounaalle, iltapäivällä tenniksen peluun jälkeen, iltapäiväteelle ja illalliselle. Vaatteita ei käytetty kuin kerran.

Seurapiirielämä oli vilkasta. Bellevue Avenuen suvut tunsivat toisensa New Yorkista, Bostonista tai Philadephiasta. He pelasivat tennistä ja kisasivat, kuka järjestää näyttävimmät illalliskutsut tai tanssiaiset.

Bostoniin on kahden tunnin ajomatka ja New Yorkiin viiden tunnin, mutta silti tuntuu kuin oltaisiin menneen ajan Euroopassa.

Kartanot ovat auki joka päivä 9–17. Lisätietoja: www.newportmansions.org/plan-a-visit/operating-schedule.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!