Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Näin valmistaudut vaellusmatkalle

Matka
 
Helsingin Sanomat

 Korkealla vuoristossa aurinko porottaa voimakkaasti, joten aurinkorasva ja -lasit sekä päähine ovat pakollisia varusteita.

 Yöt ovat vuoristossa kylmiä: iltaisin lämpökerrasto ja fleece-takki tulevat tarpeeseen. Lisäksi päiväreppuun pitää sulloa juomapullo, sadevaatteet, otsalamppu ja pieni ensiapupakkaus, jossa on ainakin särkylääkettä ja Compeed-rakkolaastareita.

 Jalkoihin vedetään tukevat vaelluskengät. Vaellussauva säästää polvia varsinkin jyrkissä alamäissä. Syrjäisille vuoristopoluille ei koskaan pidä lähteä yksin.

 Yli 3 000 metrin korkeudella merenpinnasta suurin osa matkaajista kärsii ainakin vuoristotaudin lievimmistä oireista (päänsärky, huimaus, univaikeudet). Ensimmäisinä matkapäivinä pitää levätä kunnolla ja juoda paljon nestettä. Muutenkin korkealla vuoristolla kävellään todella verkkaisesti. Kiirettä pitämällä vain hengästyy ja joutuu pitämään taukoja koko ajan.

 Korkea ilmanala aiheuttaa joskus myös vatsaoireita. Matkakumppanien epäonneksi HAFE eli high-altitude flatus expulsion ilmenee piinaavan äänekkäänä piereskelynä.

 Ennen vaellusreissua kannattaa varmistaa, että matkavakuutus kattaa vuoristotaudista mahdollisesti aiheutuvat kulut. Kaikki suomalaiset matkavakuutukset eivät niitä korvaa.

Vaellusmatkoja järjestäviä suomalaisia matkatoimistoja ovat mm. Mandala Travel, Olympia Matkat ja Matkatoimisto Aventura.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!