Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vaellus maailman ääriin

Patikointilomien suosio kasvaa. Helpoin tapa seikkailla Keski-Aasian tai Himalajan vuoristopoluilla on ottaa osaa matkatoimiston ryhmävaellukselle.

Matka
 
Ville Palonen
Zoltan Serfozo MVphotos
Kilimanjaron vuori Tansaniassa on suosittu patikointikohde.
Kilimanjaron vuori Tansaniassa on suosittu patikointikohde.

Kivikkoisella polulla kolmen ja puolen kilometrin korkeudessa patikoija joutuu ponnistelemaan tosissaan. Ohut vuoristoilma saa hengen salpautumaan ja sydämen hakkaamaan hikisen paidan alla.

Ympärillä kohoaa lumisia huippuja. Niiden juurella vihertää vehreä laakso, jonka niityillä laiduntaa hevoslaumoja.

Patikointi, pyöräily ja muu aktiivilomailu on nyt kovassa nosteessa.

Kaikki eivät kuitenkaan ehdi, halua tai osaa järjestää matkaansa omatoimisesti, joten matkatoimistot ovat vastanneet kysyntään. Nykyään pienryhmämatkalla pääsee patikoimaan minne tahansa: Nepaliin, Tansaniaan tai vaikkapa Boliviaan.

Näin valmistaudut vaellusmatkalle

 Korkealla vuoristossa aurinko porottaa voimakkaasti, joten aurinkorasva ja -lasit sekä päähine ovat pakollisia varusteita.

 Yöt ovat vuoristossa kylmiä: iltaisin lämpökerrasto ja fleece-takki tulevat tarpeeseen. Lisäksi päiväreppuun pitää sulloa juomapullo, sadevaatteet, otsalamppu ja pieni ensiapupakkaus, jossa on ainakin särkylääkettä ja Compeed-rakkolaastareita.

 Jalkoihin vedetään tukevat vaelluskengät. Vaellussauva säästää polvia varsinkin jyrkissä alamäissä. Syrjäisille vuoristopoluille ei koskaan pidä lähteä yksin.

 Yli 3 000 metrin korkeudella merenpinnasta suurin osa matkaajista kärsii ainakin vuoristotaudin lievimmistä oireista (päänsärky, huimaus, univaikeudet). Ensimmäisinä matkapäivinä pitää levätä kunnolla ja juoda paljon nestettä. Muutenkin korkealla vuoristolla kävellään todella verkkaisesti. Kiirettä pitämällä vain hengästyy ja joutuu pitämään taukoja koko ajan.

 Korkea ilmanala aiheuttaa joskus myös vatsaoireita. Matkakumppanien epäonneksi HAFE eli high-altitude flatus expulsion ilmenee piinaavan äänekkäänä piereskelynä.

 Ennen vaellusreissua kannattaa varmistaa, että matkavakuutus kattaa vuoristotaudista mahdollisesti aiheutuvat kulut. Kaikki suomalaiset matkavakuutukset eivät niitä korvaa.

Vaellusmatkoja järjestäviä suomalaisia matkatoimistoja ovat mm. Mandala Travel, Olympia Matkat ja Matkatoimisto Aventura.

Tai sitten tänne Tienšan-vuoristoon Kirgisiassa.

Tämä Keski-Aasian kiehtovin maa tunnetaan paimentolaiskulttuuristaan – taitavista ratsumiehistä, huopajurtista ja hapatetusta tammanmaidosta – mutta sen vuoristoista löytyy myös loistavia vaellusreittejä.

Jylhissä maisemissa taivaltaminen on eksoottinen elämys jopa parkkiintuneelle Lapin-kävijälle.

Viikon vuoristovaellus alkoi pari päivää sitten. Ensin kymmenhenkinen ryhmämme yöpyi kohisevan kosken rannalle pystytetyssä jurttaleirissä, viime yön vietimme teltoissa. Nyt olemme matkalla seuraavaan laaksoon. Sinne päästäksemme meidän on ylitettävä 3 800 metriä korkea Teletyn sola.

Täytämme pullot kirkkaasta vuoristopurosta ja pidämme juomatauon. Samalla selviää, kumpi on vaelluksella parempi vaihtoehto: tuplasukat vai rakkolaastari.

Sukan alta paljastuu karmiva näky: vuosikausia uskollisesti palvellut jalkine on hangannut kantapäähän verisen rakon.

Onneksi seurueessa on mukana lääkäri. Asko Martikainen kaivaa esiin ensiapulaukkunsa. Hymykään ei väisty, vaikka on varmasti rasittavaa joutua omalla lomalla paikkailemaan toisten vammoja.

"Matkoillani olen hoitanut monta rakkoa – muiden jaloista. Itse pidän aina kahta ohutta sukkaa päällekkäin, enkä ole koskaan kärsinyt hiertymistä."

Martikainen tietää mistä puhuu. Hänellä on vuosien kokemus patikoinnista. Pisin kävelyreissu on ollut yli tuhannen kilometrin mittainen Santiago de Compostelan pyhiinvaellus.

egmont Strigl MVPhotos
Tienšan-vuoristo, Kirgisia.
Tienšan-vuoristo, Kirgisia.

Tienšan-vuoriston patikointimatka kestää kokonaisuudessaan kaksi viikkoa. Vuoristossa vaellamme viikon, ja lopun ajan tutustumme Kirgisian nähtävyyksiin tai istumme tunteja kerrallaan pomppivassa minibussissa kuoppaisilla maanteillä.

Niin kuin ryhmämatkalle sopii, homma on tehty helpoksi.

Ryhmäämme paimentaa kokenut suomalainen matkanjohtaja.

Leiripaikoilla yövymme tilavissa kupoliteltoissa, jotka henkilökunta on pystyttänyt valmiiksi.

Artikkeliin liittyvät

Ruokaakaan emme kokkaa itse, vaan se odottaa meitä valmiina. Ateriat tarjoillaan pöydin ja tuolein varustelluissa ruokailukatoksissa.

Vessan virkaa toimittaa maahan kaivettu kuoppa, joka on ympäröity pressulla. Eniten mukavuus on silti koetuksella peseytyessä. Suihkuja ei tietenkään ole vaan peseytyä voi jäätiköltä virtaavassa purossa – jos tarkenee.

Kokeneen vuoristo-oppaan lisäksi mukana on joukko kantajia, joille jokainen ryhmäläinen on antanut kymmenisen kiloa tavaroitaan, esimerkiksi makuupussin ja vaihtovaatteet.

Henkilökohtaisiin päiväreppuihin on pakattu sadevaatteet, kamera, eväät ja juomapullo. Aurinkoisella säällä vettä kuluu litrakaupalla, mutta onneksi pullon voi täyttää matkan varrelle osuvista puroista.

Osa ryhmästä – kuten Martikaisen pariskunta – on kokeneita vaeltajia, mutta joukkoon mahtuu myös noviiseja.

Seitsemänkymppisen Erkki Mynttisen upouudessa untuvatakissa roikkuu vielä hintalappu. Mies on ehtinyt matkailla Tiibetissä ja Intian pohjoisosassa sijaitsevassa Ladakhissa mutta tunnustaa, että vasta tällä reissulla hän on viettänyt elämänsä ensimmäisen yön makuupussissa. Pitkäksi venyneen vaelluspäivän päätteeksi uni maittoi silti hyvin.

"Ensikertalaisten suurimpia ihmetyksen aiheita ovat huussijutut. Moni ei ole ajatellut asiaa ollenkaan etukäteen", nauraa matkanjohtajan Pirkko Haapalahti.

"Lapissa samoilleet taas ovat kummissaan kantajista, ruokailuteltoista ja muista hienouksista."

Viisikymppinen Haapalahti on opastanut kymmeniä ryhmämatkoja. Hänen uransa aikana sekä matkojen kesto että osallistujien ikähaitari on muuttunut.

1990-luvulla pisimmät reissut saattoivat olla yli kuukauden mittaisia ja mukana oli paljon alle kolmikymppisiä nuoria. Nykyään osallistujat ovat eläkeiän molemmin puolin. Tyypillinen vaellusmatka kestää nykyisin viikosta kahteen.

Haapalahden mukaan ryhmämatkalle on helppo lähteä, koska sellaisella ei tarvitse edes osata kieliä. Sosiaalisuuskin on tärkeää. Matkoilla on syntynyt elinikäisiä ystävyyksiä ja jopa pariskuntia.

"Huono puoli on se, että pitää liikkua samaan tahtiin muiden kanssa. Vaelluspolulle tai paikalliselle torille ei voi jäädä haahuilemaan itsekseen."

Viidennen vaelluspäivän aamuna edessä on retken rankin nousu.

Ensin pitää kiipeillä miehenkorkuisten kivenlohkareiden ylitse, sitten alamme puuskuttaa soran peittämällä rinteellä kiemurtelevaa polkua ylös. Lepotaukoja on pidettävä muutaman minuutin välein, eikä taivaita hipova vuorenharjanne tunnu siirtyvän yhtään lähemmäs ponnisteluista huolimatta.

Parin tunnin rehkimisen jälkeen seisomme harjanteen huipulla, Ala-Kolin solassa. Gps näyttää 3 900 metriä merenpinnasta – tämä on vaellusreitin korkein kohta. Hengityksen tasaannuttua on aika ihailla maisemia.

Näky on kuin toiselta planeetalta. Harmaat sadepilvet roikkuvat viiden kilometrin lumihuippuihin takertuneina kuin märät rätit.

Laakson pohjalla leviää pölyn ja hiekan laikukkaaksi tahraama jäätikkö. Maisemaa hallitsee järvi, ja millainen: kolmen ja puolen kilometrin korkeudella olevaa Ala-Kolia ei turhaan kutsuta "värikkääksi järveksi". Kun aurinko pilkistää hetken verran pilviverhon lomasta, vesi muuttuu syvän turkoosista taivaansiniseksi.

Tällaisen maiseman takia kannattaa vaeltaa maailman ääriin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!