Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Matkalle Viroon lasten kanssa? HS kokosi kuusi vinkkiä

Matka
 
marko mumm
Lottemaan rakennukset ovat värikkäitä.
Lottemaan rakennukset ovat värikkäitä.

Pärnusta kahdeksan kilometriä etelään kohoaa virolainen versio Muumimaailmasta. Paikka on nimetty nyky-Viron suosikkisatuhahmon, Loten, mukaan Lottemaaksi.

Lottemaa valmistui viime kesän lopulla. Se avautuu vieraille taas tänään lauantaina.

Marko Mumm
Nora-Miia ja Rasmus Mumm pääsivät samaan kuvaan Viron suosituimman satuhahmon Loten kanssa Lottemaalla.
Nora-Miia ja Rasmus Mumm pääsivät samaan kuvaan Viron suosituimman satuhahmon Loten kanssa Lottemaalla.

Lotte on utelias, neuvokas ja seikkailunhaluinen koiratyttö. Kolme animaatioelokuvaa, kolme kirjaa ja kaksi musikaalia ovat tehneet hänestä 2000-luvun virolaisten lasten ylivoimaisen lemmikin.

Suomalaislapset ovat ehkä tutustuneet Lotte-animaatioihin Tallinkin laivojen lastennurkassa. Kaikki kolme animaatiota ja yksi kirja, Keksijäkylän Lotta, on suomennettu ja Loten nimi on käännetty Lotaksi.

Punamekkoisen ja -tukkaisen koiratytön kuvaan törmää Virossa myös kauppojen hyllyillä: jäätelöissä ja suklaapatukoissa, porkkanapusseissa, pehmoleluissa, lautapeleissä ja kännyköissä.

Lottemaa näyttää ulkoa oikealta värikkäältä kylältä metsän siimeksessä. Sinne on vajaan kilometrin kävely tai pienoisjunamatka maalaismaisemassa Via Baltica -tieltä merelle päin.

Pian portin jälkeen silmään pistää pinkki-turkoosi-oranssi tornitalo. Se on Adalbert-jäniksen keksintö. Adalbertin keksinnöt menevät usein mönkään, ja tornistakin näkyy lähinnä puiden latvoja. Mutta sillä on tarkoitus: Mitä korkeammalle torniin Adalbert kapusi, sitä kauemmaksi kaikkosi murhe. Siitä tuli Murheiden karkotus -torni.

Taloissa asuu keksijäperheitä, jotka viihdyttävät vieraita. Vaikkeivät he ole kotona, neljässä talossa riittää puuhaa lapsille.

Bruno-kissan talossa pidetään musiikkituokioita. Loten perheen talossa on näköalatorni ja erilaisia pelejä. Oskarin verstaassa Loten isä rakentaa vekottimia lasten kanssa. Yhteensä puuhamaassa on yli sata erilaista vempainta, tai kohdetta.

Satuhahmot viihdyttävät myös kylätien varrella. Giovanni-ketun ulkoilmalavalla on useita esityksiä päivässä. Stadionilla Brunon isä Mati neuvoo lapsia, kuinka tehdään urheiluennätyksiä.

Lotte-kirjan mukaan Mati teki sellaisen moukarinheiton maailmanennätyksen, että lensi itse moukarin mukana pitkäksi aikaa kauas kotoa. Loten lempiruokaa ovat letut, joten puuhamaan keskellä on lettukahvila sekä pari muuta kahvilaa.

marko mumm
Adalbert jänis hauskuuttaa yleisöä.
Adalbert jänis hauskuuttaa yleisöä.


Lottemaa, Reiu Etelä-Viro.
Liput: Kolmevuotiaasta alkaen 17 e, ennakkoon internetistä 15 e. Eläkeläiset ja vammaiset 5–9 e. Avoinna 30. 5.–30. 8. kelo 10–18.
Kuinka pääsee: Aamuisin klo 10 ja 11 bussilla Port Arturin ostoskeskuksen edestä Pärnusta, ja iltapäivällä takaisin Lottemaalta. Lisäksi Lottemaalla on sopimus Pärnu takso -yrityksen taksien kanssa.

Viimsin seikkailupuisto
Viimsi
Viimsin seikkailupuistossa voi ilmapyöräillä ja pudota turvallisesti 14 metrin korkeudesta.

Puisto on Tallinnan naapurikunnassa luonnonsuojelualueella. Täksi kesäksi puistoon on tehty uusia selviytymisratoja. Pisin liuku köysiradalla on 250 metriä. Juhannuksen jälkeen puistossa avataan rata myös alle 115-senttisille pikkulapsille.

Liput: Koko puistoon (yli 135-senttisille) ma–to 20 e, pe–su 22 e. Arkena käynti varattava ennakkoon vähintään 6 hengelle.


Kohtlan kaivospuisto

Kohtla-Nõmme, Koillis-Viro
Kokeneet kaivosmiehet työskentelevät oppaina ja vievät entisellä työmatkajunallaan maan alle palavankiven kaivokseen, jossa on kunnostettu matkailijoille kilometrin pituudelta tunneleita. Työkoneet ovat vanhoilla paikoillaan.

Kaivosalue on autenttisessa kunnossa vuoden 2002 sulkemisen jäljiltä.

Liput: koko kaivosalueelle 40 e, pelkkä rikastamo 5 e, pelkkä opaskierros maan alla 10 e, lapset 6 e. Käynti varattava ennakkoon tunneleihin ja koko rikastamoon. Avoinna 1. 5.–30. 9. ti–la 11–19, su–ma 11–17.


Ahhaa-tiedekeskus
Tartto
Uudistettu versio Heurekasta toimii yli 3 000 neliön halleissa Emajoen rannalla. Kiertävässä näyttelyssä voi muun muassa oppia vakoilijan tehtäviä. Tiedekeskuksen naapurissa on Aura-vesipuisto, jonne saa alennusta.

Liput: Aikuiset 12 e, koululaiset ja eläkeläiset 9 e. Avoinna su–to 10–19, la–pe 10–20.


Merimuseon lentosatama
Kalamaja, Tallinna
Ohittamaton museo historiallisessa lentokonehallissa ja satamassa. Kiertävä Ui vai uppoaa -näyttely luonnonvoimien vaikutuksesta merenkulkuun on auki heinäkuun loppuun asti. Siellä voi myös käydä oikeassa sukellusveneessä ja rantaan ankkuroidussa jäänmurtajassa.

Liput: Aikuiset 14 e, koululaiset 7 e. Avoinna ma–su 10–19.


Viron ulkoilmamuseo
Rocca al Mare, Tallinna
Lampaineen, hevosineen ja käsityöohjelmineen Viron ulkoilmamuseo on Seurasaaren eläväisempi sukulainen. Talojen uuneissa voi nähdä oikeaa tulta. Kesän uutuuksia ovat kaakkoisvirolaisen vähemmistökansan, setukaisten, Vanatalo ja Viron vanhan venäläisvähemmistön vanhauskoisten talo.

Liput: Aikuiset 7 e, lapset ja eläkeläiset 3,5 e. Avoinna kello 10–18.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!