Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Maailman suurin kasvihuone kuuluu Britannian suosituimpiin nähtävyyksiin

Muuan kasvihuone on suosittu nähtävyys Britanniassa. Se on maailman suurin.

Matka
 
Tuija Jakonen  
Alamy
Maailman suurin kasvihuone sijaitsee Cornwallissa Englannissa.
Maailman suurin kasvihuone sijaitsee Cornwallissa Englannissa. Kuva: Alamy

Keinotekoisen laakson pohjalla kimmeltää kaksi suurta, kummallisen näköistä muovikuplaa. Ne muodostavat maailman suurimman kasvihuoneen, jonka sisällä elää omaa elämäänsä kokonainen ekosysteemi.

Tämä on Eden Project Cornvallissa, Lounais-Englannissa.

Kun jättimäinen kasvihuone avattiin yleisölle vuonna 2001, se kipusi hetkessä Britannian kolmanneksi suosituimmaksi nähtävyydeksi heti Lontoon Towerin ja Big Benin jälkeen. Edenissä käy edelleen joka vuosi lähes miljoona matkailijaa.

Eden on hollantilaisen entisen musiikkituottajan Tim Smitin suurprojekti. Hän halusi ihmisten ymmärtävän, kuinka riippuvaisia olemme kasveista ja miksi luonnon monimuotoisuutta tulee vaalia.

Muovikuplia kutsutaan biomeiksi. Isompi on sademetsävyöhykkeen kasveille ja pienempi välimerellisen ilmaston kasveille.

Sademetsä-biomi kätkee sisäänsä rehevien trooppisten kasvien lisäksi muun muassa valtamerilaivan keulan, lämpimän ilmaston asumuksia sekä vesiputouksen.

Pienempi välimerellinen biomi on viileä ja raikas. Keväällä siellä hehkuu tulppaanien meri, kesällä muun muassa neilikat, ruusut ja laventelit. Ja kun appelsiinipuut avaavat kukkansa, koko biomi tuoksuu.

Biomien ulkopuolella on terassimainen ulkopuutarha ja erillisessä rakennuksessa The Core eli Edenin opetuksellinen ydin. Siellä havainnollistetaan interaktiivisten laitteiden ja näyttelyiden avulla muun muassa sitä, miten evoluutio tai maapallon ilmastonmuutos toimivat.

Biomien yli voi liukua vaijeria pitkin, ja kaivoskuopan reunalla voi keinua jättikeinulla. Lisäksi Edenissä on erilaisia teemanäyttelyitä ja lapsia varten tiede- ja seikkailutapahtumia.

Tulijan kannattaa varustautua mukavilla kengillä. Kerrospukeutuminen on suositeltavaa, jotta pärjää ulkona Cornwallin tuulessa ja biomien sisällä kuumankosteassa tropiikissa.

Eden Project, Bodelva, St Austell, Cornwall. Avoinna ympäri vuoden 10–18. www.edenproject.com. Juna Lontoosta Edeniä lähinnä olevaan pikkukaupunkiin St Austelliin noin viisi tuntia. Paikallisbussi asemalta perille noin 20 minuuttia. Vierailuun kannattaa varata 4–5 tuntia. Edenin alueella on retkeilymaja, lähimmät hotellit ovat St Austellissa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!