Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Houkutteleeko pyöräilyloma? Tässä vinkit onnistuneeseen lomaan

Matka
 
Helena Hietaniemi
Andrew McCandlish Alamy
Maastopyörällä pääsee Alpeilla ajamaan vaikka kinttupolkua. Kuvassa pyöräilijöitä Sveitsin ja Ranskan rajamailla.
Maastopyörällä pääsee Alpeilla ajamaan vaikka kinttupolkua. Kuvassa pyöräilijöitä Sveitsin ja Ranskan rajamailla. Kuva: Andrew McCandlish Alamy

Oulujärvelle vai Loiren laaksoon?

Valitse kohde sen mukaan, kuinka paljon olet valmis näkemään vaivaa.

Kotimaan pyöräreitit polveilevat järvien, jokien, harjujen, kansallispuistojen ja -maisemien lomitse. Suomesta autolla ja lautalla saavutettavia pohjoisia pyöräilysaaria ovat Ahvenanmaa, Viron saaret Hiidenmaa ja Saarenmaa, Ruotsin Gotlanti ja Öölanti, Tanskan Bornholm, Norjan Lofootit ja Saksan Rügen.

Pyöräilymatkalle voi lähteä myös lentäen. Vanhat pyöräilymaat Tanska, Hollanti, Saksa, Itävalta ja Sveitsi houkuttelevat hyvillä ja runsailla pyöräteillään. Viehkoja kyliä kahviloineen ja leipomoineen tupsahtaa esiin muutaman kilometrin välein. Muita pyöräilijöitä näkee paljon, mikä vahvistaa pyöräretkeilijän identiteettiä: kuulumme samaan heimoon.

Valmismatka on kelpo vaihtoehto sille, jolla on varaa ja halua ostaa pyörämatkan suunnittelu- ja huoltotyöt matkanjärjestäjältä. Esimerkiksi Ranskaan järjestetään valmismatkoja, jotka sisältävät pyörät, majoitukset, mukana pyöräilevän oppaan, piknikit viineineen luonnon helmassa, huoltoauton ja tavaroiden kuljetuksen hotelliin. Muun muassa Lomalinja järjestää täyden palvelun pyörämatkoja Ranskan Alsaceen. (www.lomalinja.com.) Ranskan-matkoja löytää myös osoitteista www.temamatkat.fi ja www.aktiivimatkat.fi.

Pyörä kohteeseen kätevästi

Erkki Kukkonen
Tienviittoja Hiidenmaalla Virossa. Saarella lomaillaan paljon pyöräillen. Maasto on tasainen ja teillä vähän liikennettä.
Tienviittoja Hiidenmaalla Virossa. Saarella lomaillaan paljon pyöräillen. Maasto on tasainen ja teillä vähän liikennettä.

Selvitä etukäteen lentoyhtiön käytäntö pyörien pakkaamiseen ja rahtaamiseen. Varaa aikaa pakkaamiseen. Helsingissä pyörät tulee pakata pahvilaatikoihin Finnairin lennoille. Prahasta lähdettäessä samat pyörät voi jättää pakkaamatta, kunhan irrottaa polkimet, kääntää ohjaustangon ja tyhjentää kumit. Pyörän paketoinnissa auttavat nippusiteet, ilmastointiteippi ja kutistemuovi.

Aikaa ja asennetta kysyy myös pyöräily lentokentälle ja sieltä pois. Pyöräilijä saa kiertää moottoritiet ja ajaa välillä jalkakäytävillä pyöräteitten puuttuessa.

Budjetti määrää majoituksen

Pyöräilypäivän päätteeksi moni antaa arvoa lämpimälle suihkulle ja hyvin nukutulle yölle. Leirintäalue, bed & breakfast vai hotelli? Teltassa pyöräilijä nukkuu edullisimmin. Yyterin leirintäalueella telttapaikka maksaa 18 euroa, Papinniemen leirintäalueella Uukuniemellä 12 euroa. Loman hinta nousee, kun painaa päänsä iltaisin hotellivuoteen valkealle tyynyliinalle.

Keski-Euroopassa löytää kelpo kolmen tähden hotelleja halvalla. Esimerkiksi alkukesästä toteutettu 16 päivän omatoimimatka Budapestista Prahaan maksoi 1 165 euroa, eli 73 euroa päivältä. Matka sisälsi lennot, 15 hotelliyötä ja pyörän rahdin lentokoneissa.

Oulujärvi-pyöräilyn kahdeksan päivän valmismatka omilla pyörillä maksaa 636 euroa henkilöltä, siis 80 euroa vuorokaudelta (ks. www.pyoraillenSuomessa.fi). Hintaan kuuluu neljä yötä hotellitason huoneissa, kaksi yötä majataloissa ja yksi yö leirintäaluemökissä.

Ei matka tapa vaan vauhti

Kim Kaminski alamy
Pyöräilijöitä lauttarannassa Ruhrin alueella Saksassa. Ruhrin laakson pyöräreitti on 230 kilometriä pitkä ja kulkee Winterbergistä Duisburgiin.
Pyöräilijöitä lauttarannassa Ruhrin alueella Saksassa. Ruhrin laakson pyöräreitti on 230 kilometriä pitkä ja kulkee Winterbergistä Duisburgiin.

Jos olet keskikuntoinen ihminen, pyöräilet keskimäärin 15 kilometriä tunnissa. Kuudenkymmenen kilometrin matkaan sinulta menee siis neljä tuntia.

Paljon riippuu maaston profiilista, teiden kunnosta ja säästä. Ne sanelevat, mikä tuntuu sopivalta päivämatkalta. Tasaisella Pohjanmaalla myötäisessä tuulessa tottumatonkin ajaa vaivatta 50–80 kilometriä. Irlannissa taas sopiva päivän ajo kokeneellekin voi olla 30–40 kilometriä.

Ajokilometreihin vaikuttaa myös se, miten maja- ja leiripaikat sijoittuvat reitin varrella. Joskus täytyy ajaa enemmän kuin ehkä viitsisi perille päästäkseen.

Yksin, kaksin vai porukassa?

Yksin ja kaksin on helppo päättää, mihin mennään ja missä tahdissa. Ryhmä sopii seuralliselle. Ryhmä pitää mielialaa yllä niin ylämäessä kuin eksyksissä. Huuli lentää, vaikka tie olisi poikki.

Porukasta on myös hyötyä. Vastuita voi jakaa majoitus- ja lauttavarauksista alkaen. Kaikkien ei tarvitse osata vaihtaa rengasta, saada irronneita ketjuja paikoilleen tai kantaa kaikkea tarvittavaa mukanaan. Työkalut ja varaosat, lääke- ja sidetarpeet voi jakaa eri laukkuihin.

Yksi pitää majapaikkojen osoitteet käsillä, toinen suunnistaa ja johdattaa ryhmän perille.

Sopiva pyörä

Tor Wennsträm lehtikuva
Pyöriä kalliolla Ahvenanmaalla. Pyörälaukkujen yhteispainon ei tulisi ylittää 15 kiloa.
Pyöriä kalliolla Ahvenanmaalla. Pyörälaukkujen yhteispainon ei tulisi ylittää 15 kiloa.

Oma pyörä on vuokrapyörää parempi vaihtoehto, koska se on ajajalleen tuttu ja todennäköisesti oikean kokoinen. Valmismatkoilla ulkomailla ajetaan retken järjestäjän pyörillä.

Sopivin pyörätyyppi pitkälle retkelle on tavaratelineellä varustettu hybridi, nykyajan retkipyörä. Sellaisen saa 600–800 eurolla. Kolme keskiöratasta takaa riittävän kevyet vaihteet jyrkkiin tai pitkiin nousuihin. Pitkissä laskuissa levyjarrut ovat tehokkaammat kuin vannejarrut. Pistosuojatut renkaat estävät rengasrikolta.

Valitse itsellesi oikeankokoinen pyörä, jotta saat ergonomisen ajoasennon. Satulan tulee mahtua hyvin haarojen väliin, eikä sen nokka saa painaa genitaalialuetta.

Pitkä ja kapea satula on pitkille matkoille parempi kuin leveä ja pehmeä.

Satula on säädetty oikealla korkeudelle, kun satulassa istuen yllät molempien jalkojen varpaiden kärjillä maahan. Varusta pyörä taustapeilillä, juomapullotelineellä ja lampulla.

Karsi turha vaate ja tarvike

Mitä vähemmän tavaraa, sitä kevyempää on polkea. Tee tarvelista, ota mukaan vain välttämätön, koepakkaa ja karsi lisää.

Kypärä, ajolasit ja -hanskat, mahdollisesti pehmustetut pyöräilyhousut ja tukevapohjaiset ajokengät ovat tärkeimmät ajovarusteet. Matkatavaroita varten tarvitset vedenpitävät, helposti kiinnitettävät ja irrotettavat pyörälaukut taakse.

Tankoon kiinnitettävä etulaukku toimii pyöräilijän käsilaukkuna, jossa rahat, luottokortit, puhelin, kynä, lehtiö, kartat ja muu tärkeä ovat käsillä.

Pyörälaukkujen yhteispainon ei tulisi ylittää 15:tä kiloa.

 

Fillariopas- ja Pyöräilyn GT -karttasarja opastavat kotimaassa. Tietoa reiteistä ja kartoista koti- ja ulkomailla sekä yleistä pyöräilyasiaa: www.polkupyoraily.net, www.suomenlatu.fi, www.karttakauppa.fi, www.eurovelo.com.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!