Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miten lentopelkoinen selviää lentomatkasta?

Matka
 

Johtaja, ilmailulääkäri Janne Lepola lääkärikeskus Aavan ilmailulääketieteen keskuksesta kertoo, miten lentopelkoinen voi helpottaa oloaan.

1. Käy lentopelkokurssilla

"Lentopelko on opittu ja varsin yleinen pelko: noin 30 prosenttia ihmisistä kärsii siitä. Lentäminen on kuitenkin edelleen turvallista, ja pelosta pääsee eroon. Yksi keino ovat erilaiset rentoutusharjoitukset ennen lentoa. Paljon lentävälle lentopelkokurssi on hyvä vaihtoehto. Siellä kerrotaan esimerkiksi, mitä mikäkin ääni tarkoittaa ja mitä missäkin lennon vaiheessa tapahtuu. Tieto auttaa."

2. Tee mielikuvaharjoittelua

"NLP- eli neurolingvistinen prosessointi on toinen vaihtoehto. Lentopelkoinen voi käydä siihen erikoistuneen psykologin tai kouluttajan vastaanotolla. NLP:ssä omia tunnetiloja opitaan hallitsemaan mielikuvaharjoittelulla: pelkoa pienennetään ja tilalle tuodaan turvallisuuden tunnetta. Kun on tarpeeksi monta kertaa treenannut, pelkotilan tullessa elimistön voi saada rentoutuneeseen tilaan esimerkiksi puristamalla peukaloa tai kipristämällä varpaita."

3. Unohda alkoholi ja lääkkeet

"En suosittele lentopelkoiselle nukahtamislääkkeitä enkä rauhoittavia. Myös alkoholi on huono turva, vaikka moni ottaa rohkaisuryypyn ennen lentoa. Yksi annos on ihan maksimi lentoasemalla. Enempi juominen aiheuttaa vain ongelmia. Jos ottaa kännit tai on lääketokkurassa, lennolla voi tulla paha olo ja mahdollisessa pakkotilanteessa saattaa tehdä päättömiä asioita."

4. Valitse istumapaikka keskeltä

"Istumapaikka kannattaa valita koneen keskiosasta siiven kohdalta. Siellä koneen liikkeet ja keinuminen tuntuvat vähemmän, kun tulee ilmakuoppia. Exit-rivin paikka ei ole hyvä valinta, sillä siinä istuvan pitää pystyä auttamaan henkilökuntaa mahdollisessa hätätilanteessa. Lentopelosta on hyvä kertoa myös lentoemännille, jotka ottavat tilanteen huomioon ja käyvät välillä rauhoittelemassa. Heidät on koulutettu tällaisia tilanteita varten."

5. Rennot vaatteet päälle

"Lentokoneet ovat ahtaita. Siksi kannattaa tehdä olonsa mahdollisimman mukavaksi ja valita vaatteet, jotka eivät kiristä. Ylhäällä voi tulla myös vilu, joten kannattaa ottaa mukaan lämpimämpääkin vaatetusta, kuten villapaita. Jos on vähänkin pidempi lento, lentosukat on hyvä panna jalkoihin. Niillä saa laskimoveritulppariskin minimoitua olemattomiin."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!