Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kotimaista designia valmistetaan jopa keskellä Helsinkiä – HS kokosi kesämatkailijan designvinkit

Matka
 
"Eija-Sinikan tavallinen perjantai"
"Eija-Sinikan tavallinen perjantai"
Kuvataiteilija Jasmin Anoschkin työskentelee Arabian legendaarisella taideosastolla, Arabian tehtaiden yhdeksännessä kerroksessa. Vierailimme hänen työhuoneessaan, jossa oli meneillään leikki nimeltä "Eija-Sinikan tavallinen perjantai".

Luulitko, ettei Suomessa enää valmisteta mitään ja ettei suomalainen design ole enää suomalaista? On totta, että monet designyritykset ovat siirtäneet joko osan tai koko tuotantonsa Suomesta halvemman työvoiman maihin.

Mutta kun katsotaan Suomen karttaa, niin täältä löytyy vielä designia, tehtaita, ja muotoilijoita.

Arabian tehdas on hyvä esimerkki teollisesta muotoiluyrityksestä, joka on sopeutunut globalisaatioon. Tehdas kuuluu Fiskars-konserniin.

Arabia ei tee kahvikuppejaan enää Suomessa, koska kahvojen kiinnittäminen tehdään käsityönä, mutta muut astiat tulevat edelleen lähes keskellä Helsinkiä sijaitsevasta tehtaasta.

Ovat tulleet jo 142 vuotta.

Tehtaalle pääsee vierailemaan ympäri vuoden, mutta heinäkuussa tehdas on kiinni. Silloin kannattaa nousta hissillä tehtaan ylimpään kerrokseen ja vierailla Arabian museossa ja näyttelytilassa.

Museossa on nähtävillä mummolasta tuttuja Arabian taiteilijoiden astiastoja ja kahvikuppeja historian hämäristä tähän päivään. Museon yhteydessä on myös vaihtuvien näyttelyiden tila, jossa on tänä kesänä esillä Birger Kaipiaisen satavuotisjuhlan kunniaksi tehty Paratiisin uudet vieraat –niminen näyttely.  

Yhdeksännessä kerroksessa sijaitsee myös tehtaan "suljettu osasto", vain harvoin yleisölle aukeava legendaarinen, jo 1930-luvulla perustettu Arabian taideosasto.

Taideosastolle ei tavallisesti päästetä yleisöä. Tilat ovat ahtaat ja käytävillä on paljon hauraita ja helposti rikkoutuvia uniikkitöitä. Taiteilijat myös tarvitsevat työrauhaa.

Viimeksi taideosasto oli avoinna yleisölle Helsinki-päivänä 12. kesäkuuta.

Liisa Takala
Jasmin Anoschkin lasittaa eläinhahmoja, jotka osallistuvat syntymäpäiväkutsuille. Hän kuvaa työskentelyä Arabiassa "suureksi mahdollisuudeksi".
Jasmin Anoschkin lasittaa eläinhahmoja, jotka osallistuvat syntymäpäiväkutsuille. Hän kuvaa työskentelyä Arabiassa "suureksi mahdollisuudeksi".

Osasto on yksi kaikkein alkuperäisimmässä asussaan säilynyt osa tehdasta. Siellä ovat työskennelleet kaikki Suomen tärkeimmät keraamikot. Nytkin osastolla on työhuoneet pitkän linjan keraamikoille Heljä Liukko-Sundströmille, Heikki Orvolalle ja Fujiwo Ishimotolle.

Vierailupäivänä paikalla on kolme nuoremman polven taiteilijaa: keraamikko Kim Simonsson, kuvanveistäjä Jasmin Anoschkin ja keraamikko Heini Riitahuhta. Riitahuhta on tuttu useista Arabian astioista. Hän on suunnitellut koristeet muun muassa Runo-astiastoon.

Simonsson ja Anoschkin tekevät uniikkitöitä. Anoschkin on osaston uusin tulokas. Hän kehuu työskentelyolosuhteita. Puuveistokset syntyvät kotiateljeessa Myllypurossa, mutta Arabialla hän tekee posliiniveistoksia ja uniikkeja lautasia.

Heini Riitahuhta viimeistelee Washingtoniin lähtevää reliefiä.
Heini Riitahuhta viimeistelee Washingtoniin lähtevää reliefiä.

Anoschkin oli aamulla hakenut tehtaan omasta värilaboratoriosta lasitteita, joilla hän koristeli "Eija-Sinikan tavallisen perjantain" kunniaksi järjestettyjen syntymäpäivien vieraita. Anoschkinin luomat eläinhahmot viettävät usein syntymäpäiviä. Synttärijuhlien keskeinen esine on tietysti keraaminen syntymäpäiväkakku.

Käytävän toisella puolella Kim Simonssonin ateljeessa on lähes yhtä hurja meno. Siellä kohtaavat posliiniset hahmot, joiden esi-isät ja -äidit näyttävät olevan kotoisin japanilaisesta mangasta tai Liisa Ihmemaassa –tarinoista.

Kim Simonsson työskentelee Sammaltyttö-veistoksen parissa.
Kim Simonsson työskentelee Sammaltyttö-veistoksen parissa.

Simonssonin uusin hullutus on posliiniesineiden päälle liimattava elektrostaattinen nailonkuitu, hurja keltainen väri, joka muuttaa mustan esineen pinnan vihertäväksi, samettiseksi ja sammalta muistuttavaksi.

Simonssonin maailma kaksipäisine jäniksineen on kiehtova ja hieman pelottava. Onneksi Heini Riitahuhdan hommat näyttävät rauhallisemmilta. Tekeillä on Taideosaston tulevaan Washingtonin näyttelyyn menossa oleva reliefi, joka on koottu kymmenistä heksagonin muotoisista, kuusikulmaisista posliinitiilistä.

Suuri osa hänen tuotannostaan menee Japaniin.

Riitahuhta on vastikään suunnitellut kuoseja myös Lapuan kankureille.

 

Arabian tehdas, Hämeentie 135, Helsinki. Tehdaskierrokset varataan numerosta 020439 5326, tai lähettämällä sähköpostia osoitteeseen arabia.visitors@fiskars.com. Kierroksen hinta on alle kymmenen hengen ryhmältä 40 euroa (sisältää museomaksun).
Elokuussa myös ilmaisia turistikierroksia ti ja to klo 13.
Museo ja galleria ovat avoinna kesällä ti–pe 12–18, la–su 10–16. Sisäänpääsy 4/2 euroa, lapset ilmaiseksi. Galleriaan on vapaa pääsy. Tehtaanmyymälä on auki kesällä ma–pe 10–20 ja la–su 10–16.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!