Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ruotsin salaperäiset kivet ovat Stonehengen kaltainen mysteeri

Alen laivalatomuksen kivet ovat viikinkiajan mystinen maamerkki

Matka
 
Johanna Rauhaniemi
Johanna Rauhaniemi
Alen kivet Ruotsin eteläkärjessä ovat mystinen arvoitus, kuin Ruotsin Stonehenge.
Alen kivet Ruotsin eteläkärjessä ovat mystinen arvoitus, kuin Ruotsin Stonehenge. Kuva: Johanna Rauhaniemi

Juhannuksena aurinko laskee Ruotsin Kåsehuvudin korkeimmalla kohdalla Alen kivien luoteiskärkeen. Keskitalvella aurinko nousee monumentin vastakkaisesta kärjestä.

Pystytettiinkö laivanmuotoinen kiviasetelma aurinkovuosikalenteriksi vai vastasivatko kivet Britannian Stonehengeä, muinaista käräjä- ja kulttipaikkaa? Mitä jos tasanteella sijaitsi viikinkien hautapaikka?

Mystisistä lohkareista omat päätelmänsä voi tehdä kiipeämällä tasanteen päälle. Nurmikentällä kivet kohoavat tasaisin välein aavaa merta vasten.

Kaiken kaikkiaan 67 metriä pitkällä ja 19 metriä leveällä alueella on 59 erikokoista paasia. Isoimmat ja samalla vanhimmat sijoittuvat rakennelman päätyihin. Niiden juurelta monumentin palkomaisen muodon hahmottaa helposti.

Alen kivet ajoittuvat viikinkiaikaan, noin 800–1050-luvuille. Jo kivien ulkonäkö kertoo niiden pitkästä iästä. Jotkut paasit jäävät osittain hiekan alle. Niissä ei riimukivien tapaan ole kaiverruksia. Tarkkasilmäinen löytää sitä vastoin pyöreitä koloja. Muinoin niihin jätettiin uhrilahjoja vainajille.

Alen kivet ovat Ruotsin suurin laivamaisen kuvion muodostava kiviasetelma eli laivalatomus. Laivalatomuksia on eniten Itämeren ympäristössä. Niitä pidetään laivojen kapteenien ja ryhmänjohtajien viimeisinä leposijoina.

Kåsehuvudin tasanteelta ei kuitenkaan toistaiseksi ole löytynyt hautoja.

Monumenttia ympäristöineen ei ole museoitu. Kivien välissä saa vapaasti kävellä ja juosta. Niiden päälle kapuaminen on sallittua leikkiä. Maksuton nähtävyys on avoinna ympäri vuoden, säässä kuin säässä.

Kauas merelle tähyillessä ajatukset kulkeutuvat viikinkeihin. Täältä viikingit suuntasivat Itämeren ympärysalueille ja jokia pitkin Venäjälle. Retkiltä palaaville kivimonumentti toimi tuttuna maamerkkinä ja näkyvänä kohtauspaikkana.

Harjulta polku johtaa Kåsehuvudin alapuoliseen satamaan. Kesäaikaan rauhallisempi, vähän pidempi vaihtoehto on Kåsebergan kylästä lähtevä reitti.

Lähin kaupunki on Ystad, noin 20 kilometrin päässä. Ystadista matka taittuu pyörällä tai bussilla. Busseja seudulla kulkee huonosti. Auto on kätevin kulkuneuvo.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!