Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

"Suomi on Albania" -vertaus on rikkaiden katkera purkaus, jota he käyttävät vinkuessaan etuoikeuksia

Albania on hyvä esimerkki siitä, miten vaikeaa on päästä eroon vanhasta maineesta.

Matka
 
Riku Rantala
Riku Rantala
Kirjoittaja on lauantain kolumnisti.
Kirjoittaja on Madventures-seikkailija ja tietokirjailija,
joka aikoo palata Albaniaan mahdollisimman pian.

Mikä on se maa, johon maamme vauraimmat ja vaikutusvaltaisimmat mielellään vertaavat Suomea silloin, kun he vinkuvat lisää etuoikeuksia? Sehän on Albania!

"Suomi on Albania" -vertaus on katkera purkaus, joka pitää yllä harhaisia myyttejä. Esimerkiksi sitä, että suomalaisten vaurastumisen suurin este on tasapäistävä kateus – tai sitä, että yrittämisen pilaavat Suomessa byrokratia ja ammattiliitot.

Mitä siitä, että Suomi rankataan jatkuvasti kärkikymmenikköön yrittäjäystävällisyydessä ja liike-elämälle suosiollisissa olosuhteissa niin Maailmanpankin kuin arvostettujen Forbes ja Economist -talouslehtienkin listoilla.

Ei. Kyllä on Suomi kuin Albania, 1990-luvulle asti sulkeutunut kommunistinen diktatuuri, joka pakotti kaikki samaan muottiin.

Matkustelin äskettäin Albaniassa. Ainakaan matkailubisneksen kannalta Suomi ei ole Albania, valitettavasti: siinä missä ulkomaisten turistien hotelliyöpymiset romahtivat Suomessa alkuvuodesta yli kymmenyksen, ollaan Albaniassa oltu vuosia miltei samankokoisessa kasvussa.

Viime vuonna New York Times ja matkaopasjätti Rough Guide valitsivat Albanian maailman tulevien kärkikohteiden joukkoon. Turismin kasvua on ennustettu seuraavaksi 10 vuodeksi, ja kiinteistösijoittajat povaavat Albaniasta Kroatian kaltaista menestystarinaa.

Eikä ihme: Joonianmeren rannikolla näin kirkkaimmat vedet, upeimmat ja vähiten kansoitetut rannat, jotka Välimereltä voi tällä hetkellä löytää. Ruoka oli erinomaista: italialaisesta, turkkilaisesta ja kreikkalaisesta keittiöstä taiten ammentavaa – ja kaukana turistikohteille tyypillisestä hätäisestä mössöstä.

Tähän kun lisätään vielä poikkeuksellisen edulliset hinnat, vuoristokylät ja maailmanperintökohteet, sopii kysyä, miksi Albaniaan ei ole vielä enempää tunkua?

Albania on hyvä esimerkki siitä, miten vaikeaa on päästä eroon vanhasta maineesta. Vaikka on Albaniassa paljon sitäkin, mitä suomalainen eliittirälssi voi vain toivoa: firmat eivät juuri veroja maksele, rikkaiden on helppo järjestää itselleen hyödyllisiä viranomaispäätöksiä ja eriarvoisuus rehottaa. Ja onhan läpikorruptoitunut valtio myös oikeamielisen rauhanjärjestön Naton jäsen. Lopettakaa siis Albanian morkkaaminen!

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!