Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Halli on melkoinen makkara – ja hyljesafarilla sellaisen voi nähdä lähietäisyydeltä

Itämeressä elävä harmaahylje on harvinainen villieläin: sitä pääsee katselemaan aivan lähietäisyydeltä. Kävimme hyljesafarilla Porvoon ulkosaaristossa.

Matka
 
Näin otetaan "hylfie" eli selfie hylkeen kanssa
Näin otetaan "hylfie" eli selfie hylkeen kanssa
Hyljesafarilla pääsee niin lähelle Itämeren hallia, että eläimestä valokuvan kännykälläkin. Bongasimme merinisäkkäitä Porvoon ulkosaaristossa. Toimittaja: Mikko-Pekka Heikkinen, ohjaus ja kuvaus: Juha Metso, leikkaus ja kuvaus: Mika Rokka

Kesä on eläimen parasta aikaa, ja hylkeestä sen huomaa.

Merinisäkäs makoilee parin aarin kokoisella luodolla Porvoon ulkosaaristossa. Mieto tuuli kuivaa turkkia, eivätkä aallot lyö niin korkeina, että vesi huuhtelisi hylkeen kivipediltä takaisin mereen.

Tarkkailen harmaahyljettä parinkymmenen metrin etäisyydeltä moottoriveneestä.

Paatti keinuu laineilla noin puolen tunnin venematkan eli 15 kilometrin päässä Pellingin saaren eteläpuolella.

Aurinko pilkahtaa. Halli kääntää kylkeä, tai selkää. Vaikea sanoa – otuksen muoto kun on melkoinen makkara. Joka tapauksessa paljastuu, että osa eläimen turkista on kuivunut. Karva paistaa valkoisena. Yksilö on siis poikanen eli kuutti.

Juha Metso
Hylkeen poikanen eli kuutti lepäili luodolla.
Hylkeen poikanen eli kuutti lepäili luodolla.

Yhtäkkiä vedestä nousee musta, märkä pää. Meressä uiskentelee toinen hylje. Silmät osoittavat suoraan veneeseen.

Tuijotan hyljettä, koska osallistun kuvaajan kanssa hyljesafarille. Lisäksemme veneessä matkustaa kymmenkunta turistia, plus matkanjärjestäjä, kippari Martin Tillman.

Hyljereissun kaava on yksinkertainen. Matkaaja nousee veneeseen Tillmanin kotitalon rannasta Pellingissä, jonne ajaa Helsingistä autolla puolisentoista tuntia.

Pellinkiläinen Martin Tillman kuljetti turisteja katsomaan hylkeitä.
Pellinkiläinen Martin Tillman kuljetti turisteja katsomaan hylkeitä.

Venekyyti käy jouheasti, sillä sisätiloissa pääsee istumaan. Kymmenmetrinen paatti lentää aaltojen päällä tasaisesti.

Kun Gaddarna-luodot lähenevät, Tillman kääntää kaasukahvaa mateluvauhtiin. Jo kaukaa erottaa, onko päänähtävyys läsnä. Hylkeen siluetti piirtyy kiven päälle. Tillman kaartaa lähemmäs ja lähes pysäyttää aluksen luodon viereen. Ja mitä tekee hylje? Kavahtaako kaksijalkaisia? Pakeneeko?

Ei. Hylje jää.

Se katselee, kierähtelee. En väitä, että vilkuttaa, mutta räpylä heiluu. Ja tässä makaa hyljesafarin valtti. Saa tarkkailla isokokoista villieläintä luonnollisessa ympäristössään. Päivänvalossa ja lähietäisyydeltä. Se on harvinaista herkkua. Hirviä ja joutsenia ei nyt lasketa.

Hallihavainto on elämys niillekin, jotka tuntevat saariston ja vedet. Veneilyväyliä saa sahata kesätolkulla näkemättä hylkeestä viiksikarvaakaan.

Pitää tietää, minne hallit kerääntyvät, ja miksi.

"Ei hylkeet turhan takia tule", Martin Tillman sanoo.

Matkailuyrittäjä tuntee hylkeiden tavat turhankin läheisesti. Hän on entinen kalastaja. Elinkeino kävi kannattamattomaksi suurelta osin hylkeiden vuoksi. Pellingissä toimii enää neljä ammattikalastajaa. Ennen heitä oli neljätoista.

Hyljematkalaiset pääsivät kuvaamaan kahta kuuttia.
Hyljematkalaiset pääsivät kuvaamaan kahta kuuttia.

Halli saapuu luodoille kalan perässä, kun meri toukokuussa lämpenee. Hylje arvostaa samoja merenantimia kuin ihminenkin: lohta ja kuhaa. Ruokaa ne napsivat suoraan pyydyksistä. Jos hylje pääsee sisään rysään, se saattaa tappaa 20 lohta.

Helposti unohtuu, että hylje on peto. Suussaan se kantaa terävää hammasrivistöä, ja aikuisena kolmisataakiloinen otus on Tillmanin mukaan tappava vastus ihmisellekin.

Erityisesti hylje rakastaa rasvaa, jota esiintyy lohen suolen ympärillä. Ihra auttaa hallia selviämään Suomen talvesta.

Kun Tillman aikoinaan koki rysää, halli saattoi lymytä piilossa pyydyksen alla. Veneet hylje kuulemma erottaa toisistaan moottorin äänen perusteella.

"Ne ovat erittäin fiksuja", Tillman sanoo.

Kamerat räpsyvät veneessä, ja Tillman hivuttaa alusta kuvausasemiin kareja hipoen.

Soile Knuuti (vas.) ja Anne-Mari Haakana ottivat selfien hylkeen kanssa.
Soile Knuuti (vas.) ja Anne-Mari Haakana ottivat selfien hylkeen kanssa.

Kivenpäällinen hylkeenpoika ei liiku sijaltaan. Eläin ei tajua rooliaan tiedonvälityksessä, mutta monen selfien taustaa se nyt vain koristaa. Vai pitäisikö sanoa hylfien?

Lajitoveri vedessä liikkuu vikkelästi. Uimarikin on tämän kevään poikanen. Kuutti katoaa vähän väliä pinnan alle. Matalan veden alta hallin linjat erottuvat vihreää levämattoa vasten.

Porvoon edustalla merivesi on onneksi kirkkaampaa kuin Helsingin liepeillä.

Safareita järjestetään myös esimerkiksi Porkkalan Kallbådanin hylkeidensuojelualueelle. Kesäkuumalla siellä makoilee yleensä kymmenittäin hylkeitä, joskus jopa sata. Vähän niin kuin Kaliforniassa, jossa merileijonat parveilevat kuuluisan Rantatie 1:n varrella ja kaupunkien satamissa.

Täällä Porvoon edustallakin niitä saattaisi nyt olla enemmän, jos sää olisi tyyni. Kovalla tuulella Tillman ei safaria järjestä.

Sitten uimari yllättää bongarit.

Kuutti kohottaa päänsä merestä vain viiden metrin etäisyydeltä veneen perästä. Se ei selvästikään pelkää ihmistä. Päinvastoin, halli vaikuttaa uteliaalta.

Ehkä se kerjää lohta.

Hylje tuijotti bongareita alle kymmenen metrin päässä veneestä.
Hylje tuijotti bongareita alle kymmenen metrin päässä veneestä.

 

Martin Tillmann järjestää hyljesafareja tilauksesta syyskuuhun saakka. Sunintie 307, Porvoo. P. 040 552 9443. Hinta 250 e/tunti.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!