Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Viikon mittainen jokilaivaristeily Tonavalla on leppoisa tapa nähdä Keski-Eurooppaa

HS testasi yhden jokilaivaristeilyn, jolla ainakin eläkeläiset tuntuivat viihtyvän hyvin. Laivalla luettiin kirjoja, pelattiin korttia, syötiin hyvin ja ihailtiin maisemia.

Matka
 
Martti Kainulainen Lehtikuva
Jokilaivaturistit ovat innokkaita valokuvaajia. Kuvan laiva on Bratislavan kohdalla Slovakiassa.
Jokilaivaturistit ovat innokkaita valokuvaajia. Kuvan laiva on Bratislavan kohdalla Slovakiassa. Kuva: Martti Kainulainen Lehtikuva

Jokilaivan kyyti on ihmeen tasaista. Aallot eivät pärski ikkunaan, eikä laiva keinahtele kuten ruotsinlaiva myrskyllä.

Kyytiin on hypätty Passausta Saksasta ja määränpäänä on Budapest. Välipysäkkejä ovat Wien, Bratislava sekä pikkukaupungit Melk ja Dürnestein Itävallassa ja Esztergom Unkarissa.

Matka kestää viikon.

Matkustaminen jokilaivalla on äärimmäisen helppoa. Laivan matkustajista suurin osa onkin eläkeläisiä, jotka pelaavat korttia laivan salongissa, lukevat kirjoja ja lekottelevat aurinkokannella. Iltaisin on ohjelmaa. Satamista kyytiin hyppää muusikoita. Joinakin iltoina laivan henkilökunta esiintyy itse iltamien hupiohjelmissa.

Henkilökunta järjestää laivalla hupiohjelmaa.
Henkilökunta järjestää laivalla hupiohjelmaa.

Laivalla on hyvin siistiä. Hyttipalvelija käy siivoamassa hytin joka päivä. Laivan ulko-ovella on käsidesiä, jolla matkustajia kehotetaan huuhtomaan kätensä. Jos sairastuu, pitää pysytellä hytissä, koska laivassa taudit leviävät nopeasti.

Ruokaa on tarjolla laivan ruokasalissa monta kertaa päivässä. Aasialaiset tarjoilijat sukkuloivat pöytien välissä kantaen juomia ja ruokia. Pöytänaapuriin tutustuu väkisin, sillä plaseeraus on tehty niin, että joka aterialla istutaan samassa pöydässä.

Pitkään ja kapeaan jokilaivaan mahtuu 190 matkustajaa, joista useimmat ovat saksalaisia, hollantilaisia tai tanskalaisia.

Jokilaivaristeily on suosittu lomanviettotapa Keski-Euroopassa. Nyt joukossa on pieni suomalaisryhmä.

Tonava on merkittävä vesivoiman lähde. Matkan varrella on toistakymmentä sulkua. Joskus suluilla on ruuhkaa. Sulkukohdalla vesi laskee ja laiva putoaa useita metrejä alaspäin. Maisema katoaa silmistä. Näkyviin jää vain betoniseinää ja vieressä olevan laivan ikkunat.

Wachaun laakso on maisemallisesti risteilyn upeinta aluetta.
Wachaun laakso on maisemallisesti risteilyn upeinta aluetta.

Ohi vilahtaa myös pieniä, kuvankauniita kyliä, joiden keskellä kohoaa kirkontorni. Mäen nyppylöillä näkyy historiallisten linnojen raunioita. Joen mutkissa kohoaa jylhiä vuoria ja pieniä metsiköitä. Maisemallisesti uljainta aluetta on Wachaun laakso Itävallassa.

Kolmekymmentä kilometriä pitkä Wachaun laakso Melkin ja Kremsin kaupunkien välissä on Unescon suojelukohde. Se tunnetaan linnoista, raunioista, aprikoosista ja viinirypäleistä.

Vastaan tulee myös uimarantoja ja leirintäalueita, varsinkin Unkarissa.

Laiva pysähtyy kaupungeissa, ja halukkaille on tarjolla opastettuja kierroksia, mutta niiden aikana ei ehdi nähdä paljoa. Bussi vie Wienin pakollisiin nähtävyyksiin kuuluvaan Schönbrunnin linnaan eli keisarien entiseen kesäpalatsiin, jossa on 1441 huonetta ja barokkityylinen puutarha.

Wienissä nähdään myös Pyhän Tapanin goottilainen katedraali ja ostoskatu.

Budapestissä ollaan kaksi päivää, joten siellä on enemmän aikaa kierrellä myös omin päin. Bussiretki kulkee sekä Budan että Pestin puolella ja ohittaa Gellert-kukkulan, Budan linnan, Matiaksen kirkon, kalastajalinnakkeen ja upean uusgoottilaista tyyliä edustavan parlamenttirakennuksen.

Rinteeseen rakennettu Dürnstein Itävallassa on kaunis pikkukaupunki.
Rinteeseen rakennettu Dürnstein Itävallassa on kaunis pikkukaupunki.

Matkan helmiä ovat kuitenkin pikkukaupungit. Melkissä Itävallassa on upea barokkia edustava benediktiiniläisluostari, joka perustettiin vuonna 1089.

Sen sydän on suuri kirjasto, jonka monissa huoneissa on kattoon saakka kohoavia hyllyjä. Niillä notkuu arvokkaita vanhoja käsikirjoituksia. Kirjoja on yli 100 000.

Kirjasto inspiroi kirjailija Umberto Ecoa kirjoittamaan keskiajalle sijoittuvan Ruusun nimi -romaaninsa. Yksi romaanin päähenkilöistä on nimetty Melkiksi.

Toinen pieni paikka Itävallassa on Wachaun alueella sijaitseva rinteeseen rakennettu Dürnstein, jossa on somia pikkukatuja ja rakennuksia. Kaupunki hankkii epäilemättä merkittävän osan tuloistaan matkailusta, koska ostoskadulla tulvii matkailijoita kävelemässä ja maistelemassa paikallista aprikoosilikööriä.

Pieni ja kuvankaunis on myös Esztergom Unkarissa. Se ei ole samalla lailla turistien valloittama kuin Dürnstein, vaan hiljainen ja tunnelmaltaan pysähtynyt. Rannassa näkee unkarilaisnuoria siemailemassa olutta, hätistelemässä hyttysiä ja viettämässä kesäiltaa.

Pikkukaupungin ylpeys on Unkarin suurin kirkko. Vuonna 1869 valmistunut katedraali on saanut vaikutteita Rooman Pietarinkirkosta ja näkyy maamerkkinä kauas joelle.

 

Kirjoittaja osallistui jokiristeilylle Tonavalla elokuussa 2014.

Budapestin uusgoottilainen parlamenttitalo on remontoitu kauniisti.
Budapestin uusgoottilainen parlamenttitalo on remontoitu kauniisti.

Tonavalla tulee vähän väliä vastaan pieniä kyliä.
Tonavalla tulee vähän väliä vastaan pieniä kyliä.

Schönbrunnin linna Wienissä.
Schönbrunnin linna Wienissä.

Sirpa Pääkkönen HS
Ketjusilta Budapestissa.
Ketjusilta Budapestissa.
Unkarissa Esztergomissa tunnelma on rauhallinen.
Unkarissa Esztergomissa tunnelma on rauhallinen.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!