Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

David Lynch perusti Pariisiin klubin, joka on yhtä salaperäinen kuin hänen elokuvansa

Matka
 
Aki Petteri Lehtinen
alexander guirkinger
Silencion konserttisalissa on hienot valot.
Silencion konserttisalissa on hienot valot. Kuva: alexander guirkinger

Muistatteko David Lynchin elokuvan Mulholland Drive vuodelta 2001? Siinä ainoa yleisön edustaja oopperassa kuulee lopuksi vain kuiskauksen "silencio". Pariisissa on samanniminen klubi, jonka on suunnitellut sama mies. Silencio "valojen kaupungissa" on yön pimein baari, lynchiläinen luola.

Lynch on luonut ravintolasta tietenkin pelottavan ja houkuttelevan. Varsinaisten ohjelmanumerojen aikana sisään pääsevät vain hyväksytyt jäsenet.

Lynchiläinen arvoitus: mitä siellä tapahtuu ja kuinka pääsen sisään?

Klubi julkaisee jäsenilleen kuukausittaista jäsenlehteä, joka on käytännössä 70-sivuinen lukupaketti. Esiintyjät ja esiteltävät ovat lähes poikkeuksetta aivan suuren menestyksen kynnyksellä olevia eri alojen taiteilijoita.

Lynch ei kuitenkaan ole vain keksinyt yhtä uutta ideaa, tällä kertaa ajatusta itsensä näköisestä ravintolasta.

Monitaiteilija Lynchin visuaalinen käsitys maailmasta heijastuu hänen kehittelemistään huonekaluista jopa baarilattiaan ja valaistukseen saakka. Jo Twin Peaks -tv-sarjasta lähtien Lynch on jakanut todellisuutensa pieniin suljettuihin tiloihin. Sama toistuu Silencio-klubilla, joka koostuu lukuisista "intiimeistä huoneista".

Jokainen edustaa "tiettyä tarkoitusta tai tunnelmaa". Lisäksi on tanssilattiaa, kirjastoa, olohuonetta ja pieni elokuvateatteri.

Monitaiteellisuutta ihannoivassa Ranskassa Lynchiä kunnioitetaan elokuvien lisäksi hänen kuvataiteensa ja sävellystensä takia. Kuvitelkaa samanlaisen henkilön kohtalo Suomessa, jos hän olisi suomalainen?

Muutama vuosi sitten Lynchin kuvataiteellinen retrospektiivi valtasi Cartier-säätiön taidemuseon. Näyttely koostui järkyttävistä taulujärkäleistä ja hävettävän intiimeistä, hämäristä valokuvista (HS 3.3.2007).

Jos jää kaipaamaan lisää surrealistisia kokemuksia käytyään Lynchin klubilla, aina voi mennä Pariisin katakombeihin katsomaan monen miljoonan ihmisen luita ja pääkalloja. Ne on pinottu järjestelmällisesti kasoihin pari kilometriä pitkän maanalaisen kävelyreitin varrelle. Sielläkin eletään salaperäisiä hetkiä, huoneiden ja käytävien verkostossa.

 

Silencio. 142 rue Montmartre. Tiedustelut "luovien ryhmien" sisäänpääsymahdollisuuksista ks. silencio-club.fr. Avoinna ti–to 18–04, pe–la 18–06. Ennen klo 24 sisään pääsevät vain klubin jäsenet.
Pariisin katakombit. 1 Avenue du Colonel Henri Rol-Tanguy. www.catacombes.paris.fr. Avoinna 10–20, suljettu maanantaisin.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!