Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yllätysten taloprojekti tuotti tiiviin suhteen Kroatiaan

Yksi yli muiden

Matka
 
Päivi Järvinen hankki talon Kroatiasta.
Päivi Järvinen hankki talon Kroatiasta.

Mikä paikka? Kroatian Trogir.

Miten perille? Helsingistä Splitiin, josta bussilla tai taksilla.

Helsinkiläinen Päivi Järvinen:

"Päätimme ystäväni kanssa hankkia loma-asunnon etelästä. Kolusimme karttaa ja päädyimme hyvien muistojen perusteella Kroatiaan. Olin siellä jo Jugoslavian aikaan lapsena vanhempieni matkassa.

Kun maa oli valittu kartalta, lähdimme etsimään sopivaa kaupunkia. Ihastuimme rannikkoon ja venetsialaisten 1400-luvulla rakentamaan Trogiriin. Sen vanhakaupunki on selvinnyt hyvin sodista ja on Unescon maailmanperintökohde.

Taloprojektissa koimme kaikki mahdolliset ulkomaalaisen omistajan vaikeudet. Arkkitehti paljastui valearkkitehdiksi. Yhdessä vaiheessa oli epäselvää, omistammeko koko taloa, vaikka olimme sen maksaneet. Sitten selvitettiin, omistammeko maata talon alla.

Kun selvisi, että omistamme maata juuri talon pinta-alan verran, ihmeteltiin, kohtaavatko omistamamme maa ja talo toisensa. Rakennuttuja viilasi linssiin ja käytti rahamme omiin hankkeisiinsa.

Talon kunnostaminen kesti yhdeksän vuotta, mutta nyt Villa Lanka on valmis ja Trogir entistä rakkaampi.

Yksi ihmeellisimmistä asioista on meri. Sen vesi on niin kirkasta. Ajattelen, että otanpa tuon kiven pohjasta, mutta eipä siihen ylety. Myös ruoka on satumaista. Kun merta on paljon, kala- ja äyriäisruokia riittää.

Odotan jo innolla, että pääsen sinne elo–syyskuussa, jolloin viikunat ovat kypsiä ja niitä voi poimia suoraan puusta.

Trogirista kannattaa tehdä retki 30 kilometrin päässä olevaan Splitiin. Siellä on Rooman keisarin Diocletianuksen palatsi, joka on pohjana vanhalle kaupungille: kaupat ja ravintolat toimivat palatsin sisällä.

Splitistä lähtee lauttoja lähisaarille. Korèulan saarella voi maistaa Grk-rypäleestä tehtyä viiniä. Rypäle ei kasva muualla. Hvarissa taas voi ottaa yrttikylpyjä ja -hoitoja."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!