Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Seikkailupuistot tarjoavat hurjia haasteita yläilmoissa – tältä näyttää kävely puiden latvoissa

Matka
 
Katso, kuinka kuljetaan puiden latvoissa
Katso, kuinka kuljetaan puiden latvoissa
Seikkailupuisto Zippyn ohjaaja Anna Bengts selvittää seikkailuradan Helsingin Talin metsikössä. Toimittaja: Petteri Ala-Kivimäki, kuvaus ja leikkaus: Janne Elkki

Seikkailupuistot ovat rantautuneet Suomeen toden teolla. Niitä on jo kaikkiaan 25. Kävimme Helsingin Zippyssä.

Talin liikuntapuiston metsikössä vallitsee kesäinen idylli. Puiden latvoista kuuluu lintujen viserrystä – ja tyttöjen ja naisten huutoa.

"Tämä on pelottavaa!" 11-vuotias Oona huutaa jostain ylhäältä.

Muita seikkailupuistoja

 

Suomessa on kaikkiaan 25 seikkailupuistoa ja määrä kasvaa. Tässä muita vaihtoehtoja:

 

Atrenaalin Seikkailupuisto Saimaa, Lappeenranta
Pisin vaijeriliuku on 230 metriä.

 

Seikkailupuisto Pakka,
Kalajoki
Juuri avatun puiston erikoisuus on merinäköala.

 

Levi
Suomen pohjoisin ja ensimmäinen seikkailupuisto, avattu jo 2006. Periaate on sama kuin Keski-Euroopan laskettelukeskuksissa: talvella hiihdetään, kesällä seikkaillaan.

 

Treetop, Joensuu
Moderni köysiseikkailurata oli ensin armeijan harjoittelurata, sitten niitä käytettiin yritysten yhteishengen kohottamiseen. Nykyisin radat ovat kaikkien kuluttajien saatavilla. Joensuussa on parirata, josta ei selviä ilman parin apua.

 

Suomen seikkailupuistot löytyvät osoitteista www.suomenseikkailupuistot.fi ja www.flowpark.fi.

 

Huudoissa on kuitenkin iloinen taustasävy.

Punapaitainen Oona kävelee huojuen puusta puuhun papukaijatikkaita. Turvavaijeriin kiinnitetty Oona on Seikkailupuisto Zippyn asiakas, ja hän on korkealla puussa.

 Seikkailupuistot ovat rantautuneet toden teolla Suomeen. Seikkailupuistoissa, tai köysiseikkailupuistoissa, edetään kiipeilyvaljaisiin kiinnitettynä köysi- tai vaijeriradoilla, jotka on tehty korkealle puihin tai telineiden varaan.Erityisesti Ranskassa ja Saksassa köysiseikkailupuistot ovat olleet suosittuja jo monta vuotta. Keski-Euroopassa moni laskettelukeskus muuttuu kesäksi seikkailukeskukseksi ja hiihdonopettajat seikkailuopettajiksi.

"Siellä niitä seikkailupuistoja on joka paikassa. Saksankielisellä alueella on noin 750 puistoa ja Ranskassa taitaa olla vielä enemmän", espoolaisen Huippu-seikkailupuiston toimitusjohtaja Jari Saarhelo kertoo.

Vielä viisi vuotta sitten Suomessa oli vain muutama seikkailupuisto, mutta viime vuonna avautui seitsemän puistoa ja tänä vuonna saman verran, joten puistoja on kaikkiaan jo 25.

Seikkailupuisto Huippu Espoon Leppävaarassa avasi porttinsa toukokuun alussa.

"Kävijöitä on ollut kolme kertaa enemmän kuin ajattelimme", toimitusjohtaja Saarhelo kertoo.

Myös Seikkailupuisto Zippy Helsingin Talissa on tämän kesän tulokkaita. Heidi Mikkonen perusti Zippyn miehensä kanssa. Pari on harrastanut seikkailu-urheilua 15 vuotta. Seikkailupuistossa Mikkonen huomasi, että sieltä saa saman itsensä ylittämisen tunteen kuin pitkästä seikkailu-urheilukisasta.

Mikkonen kertoo, että puistojen köysiradoille lähdetään pitämään hauskaa, mutta samalla saa tehokasta ja erilaista liikuntaa muutaman tunnin.

"Hiki tulee, vaikka ei edes huomaa, että urheilee."

Puusta puuhun liikutaan muun muassa nuoralla kävellen, kelkalla, heiluvilla pölleillä ja hyppynarusillalla. Suosituin ja tunnetuin tehtävä on zip-line eli vaijeriliuku, jossa liutaan vaijerissa roikkuen ja saavutetaan ehkä hieman lentämisen tunnetta.

janne elkki hs
Matilda Catani (vas.) ja Vanessa Wrede olivat seikkailupuisto Zippyssä kesäkuussa.
Matilda Catani (vas.) ja Vanessa Wrede olivat seikkailupuisto Zippyssä kesäkuussa.

Zippyn pisin liuku on sata metriä.

Vaijeriliukuja rakennettiin Suomeenkin jo 1980-luvulla, ja maailmalla on paljon puistoja, joissa on vain vaijeriliukuja. Mikkosen mielestä pelkät zip-linet ovat hieman tylsiä, eikä hän ole ainoa, joka on sitä mieltä.

Yhdysvaltalaisen South Park -piirrossarjan eräässä jaksossa yksi pääosan esittäjä kuoli tylsyyteen, koska lähti seikkailupuistoon, jossa oli pelkkiä vaijeriliukuja.

Seikkailupuisto Zippyn radat ovat kolmen hehtaarin alueella. Ne on merkitty väreillä vaikeusasteen mukaan. Vihreä 1 on helppo, vihreä 2 on melko helppo, sininen on keskivaikea, punainen on vaikea ja musta erittäin vaikea.

Lastenradat ovat parin metrin korkeudessa, mutta aikuisten rata nousee jopa 15 metriin.

Zippyn ja monen muunkin seikkailupuiston vaikein tehtävä on mustan radan liikkuvat lautaset. Siinä edetään köysien varassa roikkuvilla alustoilla.

"Nämä ovat tosi kaukana toisistaan", Marina Kouru, 30, puhisee liikkuvilla lautasilla. Heiluvalta alustalta toiselle on vaikea päästä.

"Tämä on itse asiassa aika hirveä."

Marina Kouru väsyy, mutta putoamaan hän ei pääse, sillä seikkailijat ovat koko ajan kiinni turvavaijerissa sveitsiläisellä saferollerilla eli kelkalla, jota ei voi irrottaa. Zippyn rata on kokeneen ranskalaisyhtiön rakentama ja keskieurooppalaisen asiantuntijan tarkastama. Vaijeri kestää henkilöauton painon.

Zippyssä joutuu tiukkoihin paikkoihin.
Zippyssä joutuu tiukkoihin paikkoihin.

 

Pääkaupunkiseudun seikkailupuistot:
Zippy, Huopalahdentie 28,
Helsinki.

Korkee, Mustikkamaanpolku 2, Helsinki

Huippu, Vanha maantie 15,
Espoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!