Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Själö, Vänö, Utö, Örö – Saaristomeren parhaille paikoille pääsee ilman venettä

Uusin tulokas on Örön saari, jonka ravintolassa voi nauttia paistettuja ahvenia.

Matka
 
vesa-matti väärä
Seilin entisessä sairaalassa toimii nykyään Turun yliopiston Saaristomeren tutkimuslaitos.
Seilin entisessä sairaalassa toimii nykyään Turun yliopiston Saaristomeren tutkimuslaitos. Kuva: vesa-matti väärä

Ö.Saari on ruotsiksi ö. Själö, Vänö, Utö, Örö, Aspö, Nötö. Näitähän Suomessa riittää.

Pelkästään Saaristomeren alueella, Kustavista Hankoon ulottuvalla välillä, saaria on noin 40 000.

Saaristomerta ei turhaan tunnetakaan maailman suurimpana saaristona, juuri saarten määrällä mitattuna. Saaristomeri pitää sisällään poikkeuksellisen pikku kosmoksen. Siellä on kulttuuriympäristöjä ja luontoa, jota ei muualla näe. Karut kallioluodot, saarnimetsät ja niityillä laiduntavat lampaat sykähdyttävät.

Luonto on alueella herkkää, ja sen ymmärtäminen tekee ensikertalaisestakin Itämeren suojelijan. Kun keskisyvyys on alueella vain 23 metriä, on helppo nähdä omin silmin, että jokainen astianpesu tai laivasta heitetty roska on uhka alueen luonnolle. Alueella sijaitsee myös Saaristomeren kansallispuisto. Siellä liikkuminen on rajoitettua.

Saaristo kuitenkin elää kesävieraista ja matkailusta. Siksipä siellä liikkuessa voi joskus tuntua siltä, että rauhaisaa luontoelämystä ei hevin löydä.

Valitsimme kesän kohteiksi neljä rauhallisempaa saarta, joihin pääsee ilman omaa venettä. Uutuus matkailijoille on Örö, armeijalta vapautunut, Metsähallituksen isännöimä linnakesaari. Saarella on Metsähallituksen ansiosta hyvät turismipalvelut.

 

SEILI

Tea Karvinen
Auringonlaskut ja lämpimät silokalliot ovat yksi saariston parhaista puolista. Kuva Seilistä.
Auringonlaskut ja lämpimät silokalliot ovat yksi saariston parhaista puolista. Kuva Seilistä.

Vesa-Matti Väärä
Ikkuna Seilissä
Ikkuna Seilissä

Själö, eli suomeksi Seili, sijaitsee Turunmaan sisäsaaristossa, noin puolen tunnin lauttamatkan päässä Nauvosta. Själ on vanha muoto ruotsin hyljettä tarkoittavasta sanasta säl. Suomenkielinen nimi taas on suomennos ruotsista, eikä se tarkoita mitään.

Saarella on erikoinen, surullinenkin historia. Saaressa alkoi jo 1300-luvulla sairaalatoiminta. Ensimmäiset spitaaliset eli lepraan sairastuneet eristettiin saarelle tartuntavaaran pelossa. Seilissä olemisen käsite tulee tuolta ajalta ja – Seilin saarelta. Leprasairaat polttivat saaressa paloviinaa. Jos sitä joi liikaa, oli niin sanotusti "seilissä".

Myöhemmin Seiliin päätyi monia muitakin hyljeksittyjä: kroonikkoja, mielisairaita ja muitakin tartuntatauteja kuin spitaalia sairastavia.

Viimeksi kauniit, 1800-luvulta peräisin olevat sairaalarakennukset toimivat naispuolisten mielisairaiden sijoituspaikkana 1960-luvulle saakka. Kun näkee saaren kauneuden, tulee mieleen, että sinne joutuminen ei ole voinut olla ihan kokonaan huono asia.

Vesa-Matti Väärä
Seilin kirkko
Seilin kirkko

Näin Seiliin: Bussi vie helposti Turusta ja Helsingistä Nauvoon. Yhteysalus M/S Östern lähtee Nauvosta Seiliin ja takaisin kolme kertaa päivässä. Seilistä voi myös jatkaa matkaa polkupyörällä tai autolla niin sanottua pientä Rengastietä pitkin Turkuun.

Nauvo-Seili lauttamatkan hinta on 6/3 euroa. Auto 24 euroa.

Tätä Seilissä: Seilissä ei ole kioskia kummempia turismipalveluja. Sen vuoksi siellä voikin keskittyä pohtimaan menneitä ja tulevia.

www. seili.fi

 
VÄNÖ

Pirjo Hoffström
Vänön kulttuurikeskus toimii vanhassa navetassa.
Vänön kulttuurikeskus toimii vanhassa navetassa.

Vänö on pieni ulkosaari Kemiönsaaren eteläpuolella. Kalastajat asuttivat sen jo 1300-luvulla. Saaren ainoa nähtävyys sen kauniin luonnon lisäksi on pieni kappeli, jossa pidetään kesällä muutama jumalanpalvelus.

Vänöstä kerrotaan tarinaa, joka kuvaa saaristolaisten jäyhää luonnetta: Bergsin ukko putosi talvella jäihin, kun hän oli pyytämässä silakkaa renkinsä kanssa. Renki yritti nostaa ukon hyisestä vedestä, mutta ei onnistunut. Kun hän palasi kotiin ja istui ruokapöytään, kyseltiin, mihin isäntä oli jäänyt.

"Isäntä meni jään alle ja siellä pysyy", renki vastasi.

Kemiönsaaren eteläpuolella olevaa aluetta kutsutaan Viikinkisaaristoksi, koska se oli viikinkien reitillä 800-luvulla. Alueen tunnetuimmat ja suurimmat saaret ovat Hiittinen ja Rosala. Hiittisiin ja Rosalaan pääsee omalla autolla ja yhteysaluksella rannikkokaupunki Kasnäsin satamasta. Rosalassa on myös lapsille sopiva Viikinkikeskus. Hiittisissä puolestaan kannattaa käydä katsomassa vanhaa saaristolaiskirkkoa.

Alueen tunnetuin kohde on Bengtskärin majakkasaari, jonne järjestetään kesällä päivittäin retkiä Kasnäsistä ja Hangosta.

Näin Vänöhön: Kasnäsistä pääsee Vänöhön M/S Stellalla kahdesti päivässä, perjantaisin kolmesti, ja sunnuntaisin kerran. Lauantaisin lautta ei kulje. Autoille on aluksella tilaa, mutta autopaikka on varattava etukäteen. Yhteysalus on maksuton.

Tätä Vänössä: Vänö ei ole varsinainen matkailusaari, mutta sieltä löytyy kelpoa mökkimajoitusta. Saarella on kesäisin erilaisia tapahtumia. Tänään lauantaina 4.7. vietetään Vänöpäivää, ohjelmassa muun muassa markkinat.

Jumalanpalvelus pidetään Vänön kappelissa 11.7.

ww.vano.fi, www.evl.fi
www.bengtskar.fi
 

UTÖ

Tatu Paulaharju
Utö sijaitsee saariston sisääntuloväylän suulla ulkomerellä. Majakka on saaren sydän.
Utö sijaitsee saariston sisääntuloväylän suulla ulkomerellä. Majakka on saaren sydän.

Utössä tuntee itsensä pieneksi. Kaukana ulkomerellä sijaitseva Utö on Suomen eteläisin asuttu saari. Siellä kulttuurimaisema, historia ja luonto ovat voimakkaasti läsnä. Saari on myös lintubongareiden suosiossa.

Utötä hallitsee majakka, eikä mikä tahansa majakka. Utön majakka oli Suomessa ensimmäinen majakka, jossa paloi valo.

Majakan loistosta huolimatta seudulla on sattunut paljon haaksirikkoja. Moni muistaa saaren Estonian onnettomuudesta, joka sattui Utön eteläpuolella syyskuussa 1994. Toinen suuronnettomuus tapahtui jouluna 1947, kun amerikkalainen höyrylaiva Park Victory upposi saaren kaakkoispuolella.

Sopivalta tuntuukin, että saaren kirkko sijaitsee 1800-luvulla rakennetun majakan sisällä.

Artikkeliin liittyvät

Matkalla Utöhön voi poiketa Jurmossa, Aspössä, tai Nötössä. Jurmo on kuuluisa kampeloistaan ja siitä, että se on eteläisen Salpausselän eteläisin kärki, kivinen harjusaari. Aspö ja Nötö taas ovat rauhallisia ja kotoisan tuntuisia saariyhteisöjä.

Nötöstä löytyy myös kauppa ja majoitusta.

Näin Utöhön: M/S Eivor kulkee Utöhön päivittäin Nauvon Pärnäisistä. Matka kestää 4–5 tuntia. Matka on ilmainen, eikä varauksia tarvita. Autoa ei saa viedä saareen. Pärnäisiin pääsee joko linja-autolla tai omalla autolla. Lauttaliikenne on ajoitettu osittain yhteen sopivaksi bussin kanssa. Eivor poikkeaa matkallaan myös Aspön ja Nötön sekä Jurmo saarilla.

Tätä Utössä: Utöstä löytyy majoitusta ja ravintolapalveluita. Kesällä kannattaa tehdä varaukset.

Kesäaikaan Utöhön pääsee myös Turusta ja Pärnäisistä M/S Aspö-nimisellä lautalla, jolla voi myös yöpyä.

www.uto.fi
www.rosita.fi

www.utohotel.fi

www.noto.fi
 

ÖRÖ

Jukka Gröndahl / HS
Örön saaren ravintolasta saa kalasoppaa.
Örön saaren ravintolasta saa kalasoppaa.

Linnakesaari Örö avautui matkailulle tänä kesänä. Saarella on sotilaallinen historia, ja sen huomaa. Venäjänvallan aikaiset sekä Suomen armeijan linnoitukset ovat edelleen nähtävissä.

Saaren toinen viehätys liittyy sen luontoon. Pitkään rauhassa olleella saarella on poikkeuksellisen paljon perhosia, erikoisia kasveja ja harvinaisia lintuja. Lännnenkylmänkukka ja etelänkylmänkukka kuuluvat saaren harvinaisuuksiin.

Näin Öröhön: Saarelle pääsee ilmaiseksi yhteysalus Stellalla Kasnäsin satamasta maanantaisin ja torstaisin. Maksullisen kyydin saa vuoroaluksilla joka päivä.

Tätä Örössä: Metsähallituksen isännöimällä saarella on hyvät nettisivut, joista palvelut löytyvät helposti. Majoitustakin löytyy ja ravintolasta saa saaristolaisherkkuja, esimerkiksi paistettuja ahvenia.

www.örö.fi

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!